Οι δηλώσεις συγκομιδής είναι υποχρεωτικές για όλους τους παραγωγούς οινοστάφυλων είτε αυτοί παραδίδουν την παραγωγή τους στα οινοποιεία, είτε οινοποιούν για λογαριασμό τους.

Στις 30 Νοεμβρίου 2021 λήγει η υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας του ΥπΑΑΤ για όλους τους παραγωγούς οινοστάφυλων.

Οι δηλώσεις συγκομιδής είναι υποχρεωτικές για όλους τους παραγωγούς οινοστάφυλων είτε αυτοί παραδίδουν την παραγωγή τους στα oινοποιεία, είτε οινοποιούν για λογαριασμό τους και υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» της επίσημης ιστοσελίδας του ΥπΑΑΤ.

Επίσης υπόχρεοι υποβολής των δηλώσεων συγκομιδής είναι και:

α) οι οινοποιοί που είναι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων και οι οποίοι θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν δήλωση συγκομιδής και εν συνεχεία δήλωση παραγωγής.

β) οι αμπελουργοί που παραδίδουν τη σταφυλική τους παραγωγή σε οινοποιείο προς οινοποίηση και η παραγωγή αυτή τους επιστρέφεται με τη μορφή τελικού προϊόντος. Οι εν λόγω αμπελουργοί θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν δήλωση συγκομιδής και εν συνεχεία δήλωση παραγωγής.

Απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης συγκομιδής και παραγωγής αποκλειστικά και μόνο οι αμπελουργοί των οποίων το σύνολο της αμπελουργικής τους εκμετάλλευσης είναι έως 1 στρέμμα, το παραγόμενο προϊόν τους προορίζεται αποκλειστικά για οικογενειακή κατανάλωση και δεν διατίθεται και ούτε πρόκειται να διατεθεί στο εμπόριο με οποιαδήποτε μορφή.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση ολοκληρωτικής καταστροφής της ετήσιας σταφυλικής παραγωγής εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων (αποζημιώσεις ΕΛΓΑ), οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν μηδενική Δήλωση Συγκομιδής , οπότε και στο αντίστοιχο πεδίο θα συμπληρώνεται και το αίτιο που την προκάλεσε (π.χ ανωτέρα βία, μη συγκομιδή για οικονομικούς λόγους, ζημιά από παγετό, χαλάζι, περονόσπορο, καύσωνα και λοιποί λόγοι).

Επίσης μηδενική δήλωση συγκομιδής υποβάλλουν οι παραγωγοί, οι οποίοι έχουν μηδενική παραγωγή λόγω αναδιάρθρωσης  ή νέας φύτευσης του αμπελώνα τους.

Για να ισχύει η υποβολή της δήλωσης συγκομιδής θα πρέπει στην ηλεκτρονική εφαρμογή να έχει γίνει «οριστικοποίηση». Μόνο μετά την οριστικοποίηση της εν λόγω δήλωσης είναι δυνατή η εκτύπωση αυτής.

Σε περίπτωση που ο παραγωγός διαπιστώσει λάθος στη δήλωση συγκομιδής του, έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες διόρθωσή της, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών – παραστατικών.

Παραγωγοί οι οποίοι δεν υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής αποκλείονται των διαφόρων ευεργετημάτων των μέτρων όπως προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, (πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων, πρόγραμμα πρώιμης συγκομιδής).

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr