Ο Αύγουστος Κορτώ με μια αιχμηρή τοποθέτηση στέκεται στο πλευρό των γυναικών που δέχονται σεξιστικά σχόλια στα social media.

Από ένα απλό καμάκι ενός αγνώστου, που γρήγορα θα γίνει χοντρό, μέχρι απίστευτα σχόλια αν δεν απαντήσει στα μηνύματά του μια γυναίκα είναι για τον συγγραφέα «ηρωίδα».

Ο αγαπημένος συγγραφέας, με μια ανάρτηση στα social media έθεσε ένα ζήτημα που οι γυναίκες έχουν μάθει να αγνοούν αλλά είναι σαφές ότι αφορά την πατριαρχία.

«Ο άντρας που θεωρεί ότι μια γελαστή σέλφι σου του δίνει το δικαίωμα να σου κάνει χοντρό καμάκι, και να σε ξεχέζει αν δεν το ανταποδίδεις, είναι ο ίδιος ακριβώς που, με το πρώτο πάτημα, θα περάσει στην ψυχική, συναισθηματική και σωματική κακοποίηση της συντρόφου του – κι όλα αυτά, γιατί θεωρεί πως η εικόνα της γυναίκας (κι έπειτα το σώμα της) του ανήκει» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αύγουστος Κορτώ.

Διαβάστε την τοποθέτηση του Κορτώ

Με αφορμή κάτι πρόσφατο – κι εξοργιστικό – σκέφτομαι πάλι τη θέση της γυναίκας, ακόμα και στην πιο απλή έκφανση της καθημερινότητάς της: όπως τα σόσιαλ.

Είστε ηρωίδες, πραγματικά. Δεν το χωράει ο νους μου πώς θα αντιδρούσα, αν, ανοίγοντας το πρωί το ίνμποξ μου, έπεφτα πάνω στα μηνύματα που λαμβάνετε από άγνωστους άντρες: αυθόρμητο «φλερτ» (δλδ., χυδαίο πέσιμο εννιά στις δέκα), ανελέητες καλημέρες, με την προσδοκία απάντησης που θα ανοίξει το κουτί της σεξουαλικής ομοβροντίας, βρισιές και λογής κακοποιητικά σχόλια όταν δεν ανταποκρίνεστε σε τέτοια διαμάντια του ανθρώπινου γένους.

Περνάει στα ψιλά αυτό το φαινόμενο, κι έχετε μάθει να το αγνοείτε – με άγνωστο προσωπικό κόστος – σαν ένα ακόμα καζίκι που σας επιβάλλει η πατριαρχία – αλλά δεν είναι διόλου αμελητέο. Ο άντρας που θεωρεί ότι μια γελαστή σέλφι σου του δίνει το δικαίωμα να σου κάνει χοντρό καμάκι, και να σε ξεχέζει αν δεν το ανταποδίδεις, είναι ο ίδιος ακριβώς που, με το πρώτο πάτημα, θα περάσει στην ψυχική, συναισθηματική και σωματική κακοποίηση της συντρόφου του – κι όλα αυτά, γιατί θεωρεί πως η εικόνα της γυναίκας (κι έπειτα το σώμα της) του ανήκει.

(Δεν θα συζητήσω καν την αποστολή απρόσκλητου φωτογραφικού υλικού της γενετήσιας περιοχής του αποστολέα – αυτά, όταν η παραλήπτρια είναι μια παντελώς άγνωστη γυναίκα που του γυάλισε φευγαλέα, ανήκουν στη σφαίρα των ψυχιάτρων και των εισαγγελέων.)

Δείτε την ανάρτηση

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr