Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προϋπολογισμός - «Πόλεμος» Σκυλακάκη - Αχτσιόγλου για τις δαπάνες για την Υγεία

Προϋπολογισμός – «Πόλεμος» Σκυλακάκη – Αχτσιόγλου για τις δαπάνες για την Υγεία

Έντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ της τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, με αφορμή τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού ως προς τις δαπάνες για την Υγεία το 2022

Συνεχίζεται η κόντρα της τομεάρχη Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφης Αχτσιόγλου, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, αναφορικά με τις δαπάνες για την Υγεία το 2022, έτσι όπως προβλέπονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή.

Η κυρία Αχτσιόγλου υποστηρίζει πως η κυβέρνηση μειώνει τα κονδύλια για την Υγεία και, μάλιστα, εν μέσω πανδημίας, ενώ ο κ. Σκυλακάκης, από την πλευρά του, ότι τις αυξάνει…

Όλα ξεκίνησαν όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε μία ανακοίνωση, με την οποία τόνισε πως «την ώρα που η πανδημία βρίσκεται απολύτως εκτός ελέγχου και η ακρίβεια σαρώνει εργαζόμενους, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, η κυβέρνηση:

– Κόβει 820 εκατ. από τον τακτικό Προϋπολογισμό για την Υγεία. Μάλιστα, αφαιρεί 280 εκατ. από τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ κατά 600 εκατ. περικόπτει υγειονομικές και έκτακτες δαπάνες για την πανδημία.

– Μειώνει κατά 1,7 δισ. τις κοινωνικές δαπάνες για πρόνοια, στήριξη των ανέργων και παροχές υγείας, ενώ κρατά καθηλωμένο τον κατώτατο μισθό, και επιβάλλει απλήρωτη εργασία.

– Δεν προβλέπει ούτε ένα νέο μέτρο προστασίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις ανατιμήσεις.

– Μετατρέπει την ακρίβεια σε ευκαιρία για αύξηση των φορολογικών εσόδων: προβλέπει 3,5 δισ. αύξηση φόρων, εκ των οποίων τα 2,3 δισ. από έμμεσους.

– Αφαιρεί από την πραγματική οικονομία 12,3 δισ., κόβοντας όλα τα μέτρα στήριξης σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και νοικοκυριά».

Σκυλακάκης σε Αχτσιόγλου: «Αυξημένες το 2022 οι δαπάνες για την υγεία»

Να… διαβάσει με μεγαλύτερη προσοχή τον Προϋπολογισμό συνέστησε στην Έφη Αχτσιόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, απαντώντας στην κριτική της.

«Συνιστώ στην κα. Αχτσιόγλου να διαβάσει προσεκτικότερα τον Προϋπολογισμό που κατατέθηκε σήμερα, για να μπορέσει να υπάρξει μια ουσιαστική συζήτηση στο Κοινοβούλιο για την πορεία της οικονομίας και των δημοσίων οικονομικών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κ. Σκυλακάκης.

Και επεσήμανε  πως «αν είχε αναγνώσει προσεκτικότερα τον Προϋπολογισμό, θα διαπίστωνε ότι:

– Οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία είναι αυξημένες το 2022, τόσο έναντι του 2021 όσο και του 2019, όταν εκτελέστηκε ο τελευταίος προϋπολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ. Φτάνουν συνολικά σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης το 2022 στο 6,3% του ΑΕΠ. Οι τακτικές δαπάνες για το Υπουργείο Υγείας, χωρίς τις έκτακτες δαπάνες COVID, ανέρχονται σε 4,52 δισ. ευρώ το 2022 έναντι 4,27 δισ. ευρώ το 2021, αυξημένες δηλαδή κατά 250 εκατ. ευρώ. Για το 2021 πραγματοποιήθηκαν δαπάνες COVID από το Υπουργείο Υγείας, επιπλέον των ανωτέρω, 944 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2022 έχουν προβλεφθεί πιστώσεις COVID για την Υγεία 736 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, οι συνολικές δαπάνες αναμένεται να ανέλθουν σε 5.257 εκατ. ευρώ το 2022, έναντι 5.217 εκατ. ευρώ το 2021, αυξημένες κατά 40 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα των νοσοκομείων, σε δημοσιονομική βάση, ανέρχονται σε 2.689 εκατ. ευρώ το 2022, έναντι 2.675 εκατ. ευρώ το 2021, και αυτό χωρίς τις επιπλέον πιστώσεις για την υγεία που έχουν προβλεφθεί στο ειδικό αποθεματικό.

– Μέτρα προστασίας των νοικοκυριών από τις ανατιμήσεις έχουν ήδη ληφθεί (μειώσεις φόρων, έκτακτη βοήθεια στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ενισχύσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος, διπλασιασμός του επιδόματος θέρμανσης κ.λπ.) και η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να τα λαμβάνει ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου.

– Τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται λόγω της δυναμικής ανάκαμψης που περιλαμβάνεται στο μακροοικονομικό σενάριο. Υπενθυμίζω ότι, με βάση τα στοιχειώδη οικονομικά, όταν αυξάνεται το ΑΕΠ, αυξάνονται καταρχάς οι έμμεσοι φόροι και με χρονική υστέρηση οι άμεσοι φόροι».

Τέλος, ως προς την «έμμεση προτροπή της κας. Αχτσιόγλου», τόνισε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, «να δαπανήσουμε άλλα 12 δισ. ευρώ το 2022 για μέτρα στήριξης, αντίστοιχα με αυτά που έλαβε η Κυβέρνηση σε περίοδο πολύμηνων lock down, σε μια χρονιά που προβλέπεται κανονική λειτουργία της οικονομίας, μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα: Είτε ότι δεν έχει καμία συναίσθηση της δημοσιονομικής πραγματικότητας της χώρας και προτείνει να εθίσουμε την οικονομία σε τεράστια ελλείμματα και να οδηγηθούμε σε ένα ακόμα μνημόνιο, είτε ότι η ιδεοληπτική άποψή της, με βάση την οποία ‘η κανονικότητα δεν είναι ποτέ ευκαιρία για την αριστερά’ την ωθεί να προβλέπει ότι το 2022 θα είναι νέα χρονιά πανδημίας για την ελληνική οικονομία και όχι χρονιά επανόδου στην κανονικότητα, όπως προβλέπουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί».

«Αλχημείες Σκυλακάκη», ανταπάντησε η Αχτσιόγλου

«Εν μέσω θανατηφόρου επιδημικού κύματος, η κυβέρνηση προϋπολογίζει σαφώς μειωμένους πόρους για τη δημόσια υγεία και ο κ. Σκυλακάκης κάνει αλχημείες με τις έκτακτες δαπάνες Covid, προσθέτοντας και αφαιρώντας τες κατά το δοκούν από χρονιά σε χρονιά, για να δημιουργήσει εντυπώσεις», ανταπάντησε, με τη σειρά της, η Έφη Αχτσιόγλου, επιμένοντας στις αρχικές της απόψεις περί μειωμένων κονδυλίων για την Υγεία.

Όπως αναφέρει σε νέα ανακοίνωσή της, «αντί άλλης απάντησης, παραθέτουμε τα κρίσιμα σημεία του Προϋπολογισμού, που συντάχθηκε υπό την ευθύνη του κ. Σκυλακάκη:»

Σε ό,τι αφορά τον Κοινωνικό Προϋπολογισμό, προσθέτει η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, «ο κ. Σκυλακάκης κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι το πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση του κράτους και εδώ είναι σαφώς μειωμένη».

Και τονίζει πως, αναφορικά με τα «αυξημένα έσοδα από φόρους τα ‘στοιχειώδη οικονομικά’ δεν επιτρέπουν στον κ. Σκυλακάκη να δει τις ανατιμήσεις ως αιτία τους».

«Τέλος, ως προς τον ισχυρισμό του κ. Σκυλακάκη ότι η κυβέρνηση έχει πάρει ήδη επαρκή μέτρα για την προστασία της κοινωνίας από την ακρίβεια, τον παραδίδουμε στην κρίση των πολιτών», καταλήγει η Έφη Αχτσιόγλου

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024