
Στήριξη Μητσοτάκη στη Λιθουανία για το μεταναστευτικό – Τηλεφωνική επικοινωνία με Σιμονίτε
Ο Κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την πρωθυπουργό της Λιθουανίας Ι. Σιμονίτε στον απόηχο των εξελίξεων στα σύνορα της Λιθουανίας και της Πολωνίας με τη Λευκορωσία και έκανε λόγο λόγο για υβριδική απειλή
O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρωθυπουργό της Λιθουανίας Ινγκρίντα Σιμονίτε. Κύριο θέμα της συνομιλίας ήταν το Μεταναστευτικό, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στα σύνορα της Λιθουανίας και της Πολωνίας με τη Λευκορωσία.
Εργαλειοποίηση μεταναστών
Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την πλήρη στήριξη της χώρας μας στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Λιθουανία, ενώ επανέλαβε ότι η εργαλειοποίηση των μεταναστών για την επίτευξη πολιτικών στόχων είναι απαράδεκτη, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα απελπισμένων ανθρώπων που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τρίτες χώρες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε πρώτη την προσπάθεια εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού τον Μάρτιο του 2020, υπερασπιζόμενη τα σύνορά της που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Έθεσε έτσι το πλαίσιο υπεράσπισης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης και των συμφερόντων της ΕΕ και των κρατών-μελών, αποδεικνύοντας κάθε μέρα ότι υπάρχει αποτελεσματική απάντηση, πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Υβριδική απειλή
Ο Πρωθυπουργός μίλησε για «υβριδική απειλή» που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση τόσο ως προς την εφαρμογή μιας δίκαιης, συνεκτικής και αποτελεσματικής ευρωπαϊκής πολιτικής, όσο και ως προς την πάταξη της διακίνησης ανθρώπων υπό την καθοδήγηση, είτε εγκληματιών, είτε κυβερνήσεων τρίτων χωρών.
Κοινή ήταν επίσης η διαπίστωση ότι απαιτείται αλληλεγγύη της Ευρώπης έναντι των κρατών-μελών πρώτης γραμμής, καθώς και ότι η Ευρώπη οφείλει να εξετάσει την χρηματοδότηση φυσικών εμποδίων στα σύνορα. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχισθεί η στενή συνεργασία των δύο χωρών για την αντιμετώπιση του φαινομένου, με συντονισμό ενεργειών στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και με ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας.
- Chess Mates: Πρωκτικό βοήθημα, κόντρα και η αλήθεια για τη σύγκρουση Νίμαν-Κάρλσεν που «δόνησε» το σκάκι
- Greek Tourism Strong Despite War’s Economic Ripple Effects
- Νέο σκάνδαλο στην Ιταλία: Οι διεθνείς απαίτησαν πριμ 10.000.000 € λίγες ώρες πριν τον «τελικό»
- LIVE: Προμηθέας Πάτρας – Παναθηναϊκός
- ΟΠΕΚΕΠΕ 2: Πως τα τσιμεντένια κανάλια στην Καρδίτσα «χαντάκωσαν» τον Κώστα Τσιάρα
- Κηφισιά-Πανσερραϊκός 1-2: Τρίποντο-βόμβα οι φιλοξενούμενοι με δυο γκολ του Τσαούση


