Μετά από επίμονες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Παύλου Μελά, παρελθόν από πολλά σημεία του Δήμου αποτελούν οι πυλώνες μεταφοράς ρεύματος. Πλέον, αποδεικνύεται στη πράξη πως εφόσον υπάρχει θέληση, είναι εφικτό να υπογειοποιούνται τα καλώδια υψηλής τάσης που κυριολεκτικά κρέμονται πάνω από τα κεφάλια εκατομμυρίων Ελλήνων

Ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης 18 Νοεμβρίου 2021 η αποξήλωση ένδεκα πυλώνων – εναέριων γραμμών ρεύματος στον Δήμο Παύλου Μελά. Παρουσία του Δημάρχου Δημήτρη Δεμουρτζίδη, το συνεργείο του ΑΔΜΗΕ με επιβλέποντα τον Θεόδωρο Θωμά προχωρά με αυτεπιστασία στην οριστική απομάκρυνση των στηλών ρεύματος που υπάρχουν στην περιοχή από το 1952!

Η περιοχή παρέμβασης είναι η Πολίχνη με έναρξη εργασιών από την περιοχή Καρατάσιου, μετά τη στροφή Λεωφόρου Στρατού προς την οδό Μαυρομιχάλη και αφορά οκτώ πυλώνες που θα αποξηλωθούν μέσα στο επόμενο πενθήμερο και τρεις πυλώνες στην αερογέφυρα Σταυρούπολης με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μέσα στον Δεκέμβριο του 2021.

Είχε προηγηθεί η υπογειοποίηση των καλωδίων υψηλής τάσης και με αίτημα της Δημοτικής Αρχής από το 2018, προς τον ΑΔΜΗΕ, το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, το έργο της αναβάθμισης του συστήματος μεταφοράς ρεύματος βαίνει προς οριστική επίλυση. Ο υφιστάμενος αγωγός αφορά στην ηλεκτρική σύνδεση του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Θεσσαλονίκης (Ωραιοκάστρου) με τον Υποσταθμό Δόξας (Τριανδρία) που διαπερνά πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές του Δήμου Παύλου Μελά με κατοικίες, σχολεία, πλατείες, ανοιχτούς αθλητικούς χώρους, δασύλλιο, ΚΑΠΗ και άλλους χώρους συνάθροισης κατοίκων όλων των ηλικιών.

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) κατανοώντας το πρόβλημα της ύπαρξης πυλώνων και εναέριων γραμμών μεταφοράς ρεύματος, με κριτήριο την ελαχιστοποίηση των δυσμενών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την τεχνική αρτιότητα των έργων και την οικονομική ανταποδοτικότητα, προχωρά στη συγκεκριμένη τεχνική παρέμβαση ικανοποιώντας το αίτημα της Διοίκησης του Δημάρχου Δημήτρη Δεμουρτζίδη και της τοπικής κοινωνίας.

«Δικαιώνεται το αυτονόητο πάγιο αίτημα των κατοίκων με την οριστική απομάκρυνση των εναέριων γραμμών μεταφοράς ρεύματος, μετά από προσπάθεια πολλών ετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απέναντι στη γραφειοκρατία και εν μέσω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης. Θέλω να ευχαριστήσω τον φορέα και τα στελέχη της που εισακουστήκαμε και πλέον δεν θα υπάρχουν ούτε καλώδια, ούτε πυλώνες στο συγκεκριμένο δίκτυο σύνδεσης, διασφαλίζοντας τη δημόσια υγεία των κατοίκων και όσων δραστηριοποιούνται στις γειτονιές του δήμου Παύλου Μελά», δήλωσε ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης, με αφορμή την έναρξη των εργασιών.

Παρόντες στο πρώτο σημείο παρέμβασης ήταν ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Σάκης Λαζαρίδης και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πολίχνης Μάκης Κοσμίδης.

Στο Δήμο Παύλου Μελά οι κάτοικοι εισακούονται από την Δημοτική Αρχή, η οποία πράττει τα αυτονόητα. Σε άλλους Δήμους, όπως της Παλλήνης, του Διονύσου, της Πεντέλης αλλά και αλλού φαίνεται πως με την παρούσες δημοτικές Αρχές δεν θα γίνει κάποια παρόμοια κίνηση υπογειοποίησης των καλωδίων υψηλής τάσης. Ειδικά στον Γέρακα και την Δροσιά, οι πυλώνες είναι και μέσα σε οικόπεδα με σπίτια, ένα θέαμα άκρως ανησυχητικό.

Εκτός αν γίνονται προσπάθειες που απλά δεν γνωρίζουμε, αλλά ευχόμαστε. Στον Δήμο της Αγίας Βαρβάρας Αττικής και το έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες υπογειοποίησης των καλωδίων μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης.  Άραγε, πόσοι Δήμαρχοι νοιάζονται πραγματικά για το περιβάλλον και την υγεία του κόσμου στους Δήμους των οποίων οι πυλώνες παραμένουν αιώνια στη θέση τους;

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr