
Ο πληθωρισμός εκτινάσσεται σε Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο – Οι κεντρικές τράπεζες ενώπιον σοβαρού διλήμματος
Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη, τον Οκτώβριο, με ετήσιο ρυθμό 4,4%, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και 4,2%, στο Ηνωμένο Βασίλειο, βάσει των στοιχείων που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.
Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη, τον Οκτώβριο, με ετήσιο ρυθμό 4,4%, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και 4,2%, στο Ηνωμένο Βασίλειο, βάσει των στοιχείων που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.
Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε, την Πέμπτη, ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας, σε ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το 3,9%, που εκτιμούσε τόσο η επιτροπή οικονομολόγων του Reuters όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας.
H στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat) επιβεβαίωσε την εκτίμησή της για πληθωρισμό στην ευρωζώνη, ο οποίος εκτινάχθηκε σε ετήσιο 4,1%, ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από τον πληθωρισμό σε ολόκληρη την ΕΕ.
Αν και οι ρυθμοί πληθωρισμού είναι παρόμοιοι στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην ευρωζώνη, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να καταλήξουν, βάσει των δεδομένων, σε διαφορετικές πολιτικές.
Στην Αγγλία, όπου αναφέρθηκαν ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας, την Τρίτη, η Τράπεζα της Αγγλίας ενδέχεται να αποφασίσει την αύξηση των επιτοκίων, κατά τη συνεδρίασή της, τον Δεκέμβριο, όντας, έτσι, η πρώτη μεγάλη δυτική κεντρική τράπεζα που θα προβεί στην πράξη αυτή, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
Οι εκτιμήσεις για τα επιτόκια
Ο αναλυτής της Deutsche Bank, Sanjay Raja, έγραψε, την Τετάρτη, ότι «η πιθανότητα της αύξησης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο έγινε, μόλις, πολύ πιο πιθανή».
Εκτιμά ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει, τον επόμενο μήνα, το βασικό της επιτόκιο στο 0,25%, από το τρέχον 0,1%.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
- Ωρα ευρωπαϊκού μεταλλίου για Τσελίδη και Τελτσίδου
- Σε δύο μέτωπα οι εξελίξεις στην καταγγελία της ΚΑΕ Αμαρουσίου κατά Λιόλιου: Αθλητικός Εισαγγελέας και ΕΕΑ για σκιές σε ασυμβίβαστα, διοίκηση ομάδων και διαιτησίες – Τι απαντά ο πρόεδρος της ΕΟΚ
- Αποκάλυψη Σλοτ: «Επιστρέφει στη Λίβερπουλ ο Τσιμίκας»
- Κενά στις εφαρμογές επαλήθευσης ηλικίας – «Χάκαραν» μέσα σε δύο λεπτά την πλατφόρμα της ΕΕ
- Sony World Photography Awards 2026: 430 χιλιάδες συμμετοχές, ιστορικές νίκες – Σπουδαίες εικόνες
- Η «τοξική κυβέρνηση» μιλάει για τοξικότητα, λέει η αντιπολίτευση – «Λαγός του Μητσοτάκη ο Γεωργιάδης»






