Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γρίπη των πτηνών - Πώς εξαπλώνεται μεταξύ χωρών και ηπείρων

Γρίπη των πτηνών – Πώς εξαπλώνεται μεταξύ χωρών και ηπείρων

Μόλις εισαχθεί σε μια χώρα ή περιοχή, η γρίπη των πτηνών μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα.

Η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών από περιοχή σε περιοχή, από χώρα σε χώρα ή ακόμα και από ήπειρο σε ήπειρο διευκολύνεται από τις μεταναστεύσεις των άγριων πτηνών.

Τα άγρια πουλιά είναι η φυσική δεξαμενή για ιούς της γρίπης των πτηνών και κάθε χρόνο ένας τεράστιος αριθμός μεταναστεύει το διάστημα ανάμεσα στον Αύγουστο-Δεκέμβριο, δυτικά από την Κεντρική Ασία αναζητώντας χώρους για να τραφούν σε θερμότερες τοποθεσίες, πραγματοποιώντας στάσεις για να αναπαυθούν στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

Ορισμένα είδη επεκτείνουν επίσης το εύρος μετακίνησής τους, φτάνοντας στα νότια γεωγραφικά πλάτη, συμπεριλαμβανομένης της υποσαχάριας Αφρικής.

Οι σημαντικές συγκεντρώσεις άγριων πτηνών στην Κεντρική Ασία επιτρέπουν την ανάμειξη ειδών και δίνει την ευκαιρία στους ιούς της γρίπης των πτηνών να κυκλοφορούν, να παραμείνουν και να εξελιχθούν.

Ιδιαίτερα οι πάπιες διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην εξάπλωση της γρίπης των πτηνών καθώς μπορούν να μεταδώσουν τον ιό χωρίς να εμφανίσουν κλινικά συμπτώματα.

Οι χώρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εισαγωγής της γρίπης των πτηνών, ειδικά εάν η βιοασφάλεια στις πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις είναι αδύναμη ή εάν υπάρχει επαφή μεταξύ άγριων και κατοικίδιων πτηνών όπως τα πουλερικά ελεύθερης βοσκής.

Μόλις εισαχθεί σε μια χώρα ή περιοχή, η γρίπη των πτηνών μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα μέσω του εμπορίου πουλερικών εντός και μεταξύ χωρών, ειδικά μέσω του άτυπου εμπορίου που είναι λιγότερο ελεγχόμενο και όπου οι πρακτικές βιοασφάλειας είναι κακές.

Για τον λόγο αυτό, απαραίτητα κρίνονται τα εξής μέτρα βιοασφάλειας, ειδικότερα όσον αφορά τα οικόσιτα πουλερικά:

1. Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε μη περιφραγμένους χώρους.

2. Τα οικόσιτα πουλερικά συνιστάται να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους, τα ανοίγματα των οποίων πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων πουλερικών με άγρια πτηνά.

3. Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές.

4. Οι τυχόν εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες των οικοσίτων εκτροφών πρέπει να διατηρούνται ξεχωριστά από άλλα είδη πουλερικών.

5. Σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν αμέσως τις κτηνιατρικές αρχές και να προσκομίζουν σε αυτές τυχόν πρόσφατα θανόντα πτηνά για τη διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων.

Sports in

Η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά την ισοπαλία του ΠΑΟΚ με τη Λαμία (pic)

Δείτε πως έχει διαμορφωθεί η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά το παιχνίδι της Λαμίας με τον ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024