Ένα σημαντικό έργο ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία σήμερα Δευτέρα 15 Νοεμβρίου στο Μητροπολιτικό Πάρκο Α. Τρίτσης. Πρόκειται για τη στεγάνωση της Λίμνης Νο5  και του καναλιού που συνδέει τις Λίμνες Νο5 και Νο6.  Το έργο  εντάσσεται στο πρόγραμμα «Περιβαλλοντική, αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του Μητροπολιτικού Πάρκου “Αντώνης Τρίτσης”» το οποίο χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

 

Ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Μητροπολιτικό Πάρκο Α. Τρίτσης πραγματοποίησε επίβλεψη συνολικά των έργων βιοκλιματικού σχεδιασμού και περιβαλλοντικής αναβάθμισης, ενώ είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για δράσεις που πραγματοποιούνται στο Πάρκο, όπως η συγκομιδή ελιάς,  το κλάδεμα καρποφόρων δέντρων και η ολοκληρωμένη διαχείριση των φυτικών αλλά και ζωικών υπολειμμάτων.

Με αφορμή την επίσκεψή του στο Μητροπολιτικό Πάρκο ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης δήλωσε:

 

«Με σταθερά βήματα και στρατηγικό σχεδιασμό υλοποιούμε σημαντικά έργα στο Μητροπολιτικό Πάρκο Α. Τρίτσης. Σήμερα, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος καθώς επιτεύχθηκε ένας από τους σημαντικότερους στόχους που είχα θέσει προσωπικά όταν η Περιφέρεια Αττικής ανέλαβε την εποπτεία του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» και αφορούσε στην αποκατάσταση της στεγάνωσης της Λίμνης Νο5 και του καναλιού.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό των έργων περιβαλλοντικής αναβάθμισης βιοκλιματικού χαρακτήρα τα οποία είναι συνολικού προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ και χρηματοδοτούνται από το Πράσινο Ταμείο .

Η αποκατάσταση της Λιμνοδεξαμενής και του καναλιού είναι ένα σημαντικό βήμα, ακολουθούν όμως το επόμενο διάστημα και άλλα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η «βιοκλιματική ανάπλαση της “έξυπνης” διαδρομής», η οποία θα περιλαμβάνει ένα δίκτυο παρεμβάσεων κατά μήκος του κεντρικού άξονα κυκλοφορίας εντός του Πάρκου υπό τις αρχές της οικολογίας και της βιωσιμότητας.

Στις παρεμβάσεις αυτές δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην προσβασιμότητα και προσπελασιμότητα του χώρου από όλους, (εμποδιζόμενα άτομα, άτομα με ειδικές ανάγκες, άτομα με ζητήματα όρασης,κ.α.). Με σταθερά βήματα το Πάρκο μετεξελίσσεται σε ένα πρότυπο Περιβαλλοντικό Κέντρο προς όφελος των πολιτών της Δυτικής Αθήνας και συνολικά της Αττικής.

Ήδη πραγματοποιούνται σημαντικές δραστηριότητες, όπου μαθητές, υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη στελεχών του Φορέα και αρμόδιων καθηγητών αποκτούν μία βιωματική εμπειρία της συλλογής καρποφόρων δένδρων.  Επιπλέον  αξίζει να σημειωθεί ότι το κλάδεμα των υψηλών και καρποφόρων δένδρων (αμυγδαλιές – φιστικιές κ.α.) γίνεται με ένα ολοκληρωμένο σύστημα  διαχείρισης.

Τα φυτικά υπολείμματα με τη χρήση κλαδοτεμαχιστή αξιοποιούνται ως φυσικό λίπασμα σε τμήμα του αγρού. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τα μέλη του  Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης, τα Στελέχη του Μητροπολιτικού Πάρκου Α. Τρίτσης και του Πράσινου Ταμείου, τα οποία με συστηματική δουλειά έχουν συμβάλει στην υλοποίηση του  σχεδιασμού που έχουμε καταρτήσει για την αναβάθμιση του Πάρκου».

 

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Πράσινου Ταμείου Γ. Πρωτόπαπας επισήμανε ότι το συγκεκριμένο έργο έχει ενταχθεί στο χρηματοδοτικό έργο Φυσικό Περιβάλλον και καινοτόμες δράσεις, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του καθώς όπως τόνισε τα χρήματα αυτά αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο προκειμένου να υλοποιηθεί ένα σημαντικό έργο που αναβαθμίζει τις υποδομές του Μητροπολιτικού Πάρκου Α. Τρίτσης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr