Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οικονόμου – Αύριο ξεκινά η επίταξη υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών

Οικονόμου – Αύριο ξεκινά η επίταξη υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών

Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως η  επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη.

Αύριο ξεκινά η διαδικασία επίταξης των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, ενώ μέχρι σήμερα το βράδυ αναμένονται τα οριστικά αποτελέσματα για τα κενά που υπάρχουν στο ΕΣΥ.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως η  επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη, ενώ μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας και το βασικό όπλο μας είναι το εμβόλιο.

«Υπάρχει συσχέτιση της εμβολιαστικής κάλυψης της κάθε περιοχής με τον αριθμό των κρουσμάτων. Ωστόσο παρά τα πολύ περισσότερα κρούσματα που έχουμε φέτος, έχουμε λιγότερες νοσηλείες. Πλέον εκεί που πρέπει να δοθεί έμφαση είναι στην επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης».

Επανέλαβε ότι έχουν αυξηθεί οι κλίνες ΜΕΘ ενώ υπάρχει συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε όσα του καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το ΕΣΥ ήρθε σε επίπεδα που έχουν ισχυρότερα της Ελλάδας κράτη. Τόνισε ακόμα ότι βρέθηκαν οι πόροι για να στηριχθούν οι πολίτες και η κοινωνία και από την στιγμή που ήταν διαθέσιμος ο εμβολιασμός η κυβέρνηση αποφάσισε να αποκαταστήσει την λειτουργία της κοινωνίας. Η χώρα δεν μπορούσε να μείνει κλειστή εσαεί, είπε χαρακτηριστικά.

Από που θα ξεκινήσει η επίταξη υπηρεσιών

Για την επιστράτευση γιατρών μίλησε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας από την πλευρά του πως μέχρι το πέρας της εβδομάδας θα έχουν καλυφθεί όλα τα κενά.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως η επίταξη θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα και θα συνεχιστεί όπου η κατάσταση είναι περισσότερο επιβαρυμένη.

«Είμαστε σε συνεννόηση με τους ιατρικούς συλλόγους. Μας έρχονται ορισμένα ονόματα εθελοντικά αλλά μέσα στην εβδομάδα, αν δεν καλυφθούν τα κενά, θα γίνει επιστράτευση αρχικά από Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα. Επιθυμία μας είναι να καλυφθούν τα κενά σε συνεννόηση με τους γιατρούς αλλά όλα δείχνουν ότι θα προχωρήσουμε σε αυτό το μέτρο», επισήμανε.

Πώς θα γίνει η διαδικασία της επίταξης

Σύμφωνα με τη νομοθεσία το φύλλο της επίταξης για την επιστράτευση γιατρών αρχικά θα παραδίδεται από αστυνομικούς στις διευθύνσεις που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους ιατρικούς συλλόγους που ανήκουν ενώ στο έγγραφο θα αναγράφεται το νοσοκομείο, η ώρα και η ημερομηνία που θα πρέπει να παρουσιαστούν.

Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος, με ποινή φυλάκισης έως 3 μήνες

 Τι ποινές επισύρει η άρνησή της

Η έννοια της επίταξης προβλέπεται από το άρθρο 18 του Συντάγματος, όπου στην 3η του παράγραφο ορίζεται ότι ειδικοί νόμοι ρυθμίζουν τα σχετικά με τις επιτάξεις για τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων σε περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης, ή για τη θεραπεία άμεσης κοινωνικής ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή υγεία.

Από το Σύνταγμα προβλέπονται δύο είδη επίταξης. Πρόκειται για την επίταξη σε καιρό ειρήνης και την επίταξη σε περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης. Η επίταξη προσωπικών υπηρεσιών μπορεί να επιβληθεί, μεταξύ άλλων, για την αντιμετώπιση αναγκών που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, με απόφαση του Πρωθυπουργού, κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης του αρμόδιου Υπουργού. Το συνταγματικό πλαίσιο της επίταξης συμπληρώνεται στο άρθρο 41 του Ν. 3536/2007 περί «ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών σε περίοδο ειρήνης», αλλά και στο άρθρο 1 του Ν. 4325/2015 «Επίταξη προσωπικών υπηρεσιών – Απαγόρευση πολιτικής επιστράτευσης απεργών».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024