Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Αθανάσιος Κοντογεώργης μίλησε για την πορεία της πανδημίας και την αξία του εμβολιασμού.

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, την αξία του εμβολιασμού κατά του κοροναϊού και την στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Αθανάσιος Κοντογεώργης.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο κ. Κοντογεώργης τόνισε ότι τα βασικά σημεία της στρατηγικής της κυβέρνησης είναι: «Ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος, μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων, περιορισμός της διασποράς του ιού και ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ. Κοντογεώργης για τα μέτρα περιορισμού που εξετάζονται στους άνω των 60 ετών δήλωσε ότι «είναι πολύ ισχυρή η συσχέτιση μεταξύ ηλικίας και του κινδύνου σοβαρής νόσησης, γεγονός που σημαίνει ότι ευάλωτες ηλιακές ομάδες είναι οι άνω των 60 ετών».

Για τους εμβολιασμούς και την τρίτη δόση

Όπως είπε στην ΕΡΤ, «καταφέραμε να εμβολιάσουμε 2,3 εκατ. συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, το 80% του πληθυσμού και τώρα είναι η στιγμή να θωρακίσουμε αυτό που έχουμε πετύχει. Να πείσουμε τους 550.000 συμπολίτες μας που ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα να εμβολιαστούν, γι’ αυτό υπάρχουν και τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί», ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται και η ενημερωτική καμπάνια σε απομακρυσμένες περιοχές.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού της Κυβέρνησης, «η τρίτη δόση λειτουργεί ενισχυτικά κάτι που έχει αποδειχθεί στο Ισραήλ και τη Μεγάλη Βρετανία όπου η τρίτη δόση έχει οδηγήσει σε μείωση των κρουσμάτων και στις νοσηλείες».

Για το ενδεχόμενο περιορισμών για τους 60άρηδες

Η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού ήταν προς αυτή την κατεύθυνση, είπε ο κ. Κοντογεώργης και πρόσθεσε σχετικά με τους περιορισμούς στην συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα:

«Ότι μέτρο υπάρχει και έχει να κάνει, κυρίως με την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, σε αυτές της ηλικίες -όπου ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μεγαλύτερος- είναι κάτι που σε άλλες χώρες έχει αποφασισθεί και θα εφαρμοσθεί. Είναι κάτι που η κυβέρνηση το παρακολουθεί γιατί μας ενδιαφέρουν οι καλές πρακτικές».

Όπως επισήμανε, «πρώτο μέλημά μας είναι να προστατεύσουμε αυτό που πετύχαμε και να σωθούν χιλιάδες άνθρωποι σε αυτές τις ηλικίες άνω των εξήντα ετών».

Πόσα νέα ραντεβού έχουν κλειστεί

‘Μιλώντας για το κατά πόσο η ισχύς των νέων μέτρων έχει αυξήσει το ποσοστό του εμβολιασμού ο κ. Κοντογιώργης αποκάλυψε ότι συμμετοχή είναι πολύ καλή. «Τις τελευταίες δώδεκα ημέρες μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας έκλεισαν ραντεβού για αναμνηστική δόση και άλλο μισό εκατομμύριο για να εμβολιαστεί».

Αναφορικά με τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη μια συζήτηση στην ΕΕ. «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια κοινή απόφαση στο θέμα αυτό. Σε διαφορετική περίπτωση, κάθε χώρα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, την κουλτούρα και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί για να δαμάσει την πανδημία, θα προχωρήσει».

Απαντώντας για το ποιο είναι το αποτέλεσμα των πρόσφατων μέτρων που εφάρμοσε η κυβέρνηση ο κ. Κοντογεώργης είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων καθώς η κατάσταση αξιολογείται.

«Παρακολουθούμε τι γίνεται στις υπόλοιπες χώρες αλλά πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με μια ψυχραιμία και μετριοπάθεια. Να μην πηγαίνουμε από το ένα άκρο στο άλλο», σχολίασε για τις πρακτικές των άλλων χωρών.

«Είναι λογικό να υπάρχει μια απογοήτευση και ένας εκνευρισμός. Είμαστε στην τελευταία στροφή της πανδημίας αλλά χρειάζεται όλοι να βάλουμε το χέρι μας και στον εμβολιασμό και στους ελέγχους και στην τήρηση των μέτρων» ανέφερε, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι οι υπεύθυνοι συμπολίτες μας θα κάνουν αυτό που πρέπει.

Μας συμφέρει όλους να εφαρμοστούν τα μέτρα

Αναφορικά με τον κλάδο της εστίασης την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων ο κ. Κοντογεώργης είπε ότι «όλοι, με την βοήθεια της κυβέρνησης και των πολιτών, μπορούμε να έχουμε μια καλή περίοδο και να δούμε αποκλιμάκωση της πανδημίας».

Όσον αφορά την απεργιακή κινητοποίηση που έχει εξαγγελθεί στον κλάδο της εστίασης για αύριο 16 Νοεμβρίου, ο κ. Κοντογεώργης τόνισε ότι «είναι προς το συμφέρον όλων να λειτουργήσουν τα μέτρα και οι άνθρωποι να έχουν τζίρο, οι εργαζόμενοι να έχουν τη δουλειά τους και βέβαια, να περιορίσουμε την πανδημία».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr