Ατελής χαρακτηρίζεται η τελική συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Γλασκώβη για το κλίμα η οποία εγκρίθηκε έπειτα από δύο εβδομάδες επίπονων διαπραγματεύσεων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το τελικό κείμενο της συμφωνίας άλλαξε τρεις φορές και ο πρόεδρος της COP26, δεν μπόρεσε να κρύψει τη δυσφορία του ζητώντας συγνώμη για την αδικαιολόγητη συμπεριφορά των κρατών που ρυπαίνουν περισσότερο τον πλανήτη όπως η Κίνα και η Ινδία.

Τα δάκρυα του προέδρου της Διάσκεψης

O προέδρος της 26ης Διάσκεψης για το κλίμα λυγίζει.

Δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυα του που προφανώς προκλήθηκαν από την αγωνία του για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία για το κλίμα

«Θέλω να ζητήσω συγνώμη από όλους τους εκπροσώπους για το πώς εξελίχθηκε η διαδικασία. Λυπάμαι πολύ. Κατανοώ και τη βαθιά απογοήτευση. Όπως έχετε υπογραμμίσει πρέπει να προστατέψουμε αυτή τη συμφωνία», δήλωσε ο πρόεδρος της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα COP26, Αλόκ Σάρμα.

Χαρακτηριστικό της δυσκολίας να επιτευχθεί συμφωνία παρά τις επείγουσες συνθήκες που έχουν προκληθεί από την κλιματική αλλαγή είναι ότι το τελικό κείμενο συμπερασμάτων άλλαξε τρεις φορές.

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια ήταν ποιο θα είναι το μέλλον του άνθρακα. Το πρώτο κείμενο μιλούσε για « εξάλειψη» αλλά μετά από διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής άλλαξε στο «απομείωση».

Άλλη μία δύσκολη στιγμή ήταν όταν διαδηλωτής προσπάθησε να αναρτήσει πανό και συνελήφθη από την αστυνομία

Ο συμβιβασμός που βρέθηκε ΔΕ διασφαλίζει  την τήρηση των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, τον περιορισμό της στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Οι πιο αισιόδοξοι βλέπουν μία ελπίδα στην επικαιροποίηση των κανόνων της Συμφωνίας του Παρισιού, κυρίως για τη λειτουργία των αγορών άνθρακα που θεωρείται ότι βοηθούν να μειωθούν οι εκπομπές.

Σοβαρή αποτυχία της διάσκεψης θεωρείται η μη επίτευξη συμφωνίας για τη βοήθεια προς τις φτωχές χώρες.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr