Υπάρχει ανάγκη αναδιάρθρωσης του υγειονομικού τομέα, όμως για να υλοποιηθεί, απαιτείται ευρεία συναίνεση και συνεργασία όλων των συντελεστών. Οι αλλαγές πρέπει να διασφαλίζουν το δικαίωμα πρόσβασης όλων των πολιτών σε υπηρεσίες Υγείας στον τόπο διαμονής τους, αλλά και τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας για τη διασύνδεση των απομακρυσμένων περιοχών με μεγαλύτερες δομές υγείας. Ταυτόχρονα θα πρέπει να λειτουργούν αποτελεσματικά συστήματα διακομιδής ασθενών.

Αναγκαίες είναι επίσης και οι αλλαγές του ΕΣΥ κυρίως σε ότι αφορά τη λειτουργία των ΜΕΘ, ενώ χρειάζεται να αναπτυχθεί και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Αυτό που επίσης λείπει σε σημαντικό βαθμό είναι το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό στις αντίστοιχες ειδικότητες.

Στις απαιτούμενες αλλαγές του συστήματος υγείας αναφέρθηκε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, Ιατρός, στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργανώθηκε την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021 από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής – ΙΚΠΙ με την ευκαιρία της έκδοσης των βιβλίων του Γιάννη Τούντα.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην προοπτική μιας νέας σύγχρονης πολιτικής για την υγεία στην Ελλάδα και την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δηλαδή το «το Νέο ΕΣΥ: Η ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», όπως και ο νέος τίτλος της έκδοσης της μελέτης της διαΝΕΟσις. Την εκδήλωση συντόνισε η Συντάκτρια Υγείας Μάρθα Καϊτανίδη, ενώ απηύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις Διονύσης Νικολάου και ο ιδιοκτήτης των Εκδόσεων ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Πέτρος Παπασαραντόπουλος.

Οι αλλαγές

Στην εκδήλωση, ο π. Υπουργός Υγείας της περιόδου των μνημονίων και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε σε αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της θητείας του, όπως η ίδρυση του ΕΟΠΥΥ, η αναδιάρθρωση του ΟΚΑΝΑ και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, την οποία χαρακτήρισε ως «θεμέλιο λίθο του ψηφιακού μετασχηματισμού της υγείας, και του Νέου ΕΣΥ της επόμενης μέρας». Ο κ. Λοβέρδος στη συνέχεια, άσκησε κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο Γιάννης Κυριόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, ΕΣΔΥ και ένας εκ των συντελεστών της μελέτης της διαΝΕΟσις αναφέρθηκε στο έργο του συγγραφέα Γιάννη Τούντα και επαίνεσε την τεκμηριωμένη παρουσίαση της πολιτικής της περιόδου των μνημονίων έως σήμερα όπου επιχειρήθηκαν μεγάλες τομές οι περισσότερες των οποίων δυστυχώς παραμένουν μετέωρες. Τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα είναι μια νέα ισορροπία στο σύστημα υγείας με το βάρος των αποφάσεων για την υγεία να μετακυλήσει στους ασφαλιστές και τους πολίτες και που θα γίνουν συνειδητοποιημένοι «αγοραστές».

Ο συγγραφέας Γιάννης Τούντας, Ομότιμος Καθηγητής Προληπτικής και Κοινωνικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ ευχαρίστησε τις Εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, τη διαΝΕΟσις, τους συμμετέχοντες ομιλητές καθώς και τους συνεργάτες του. Υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η αλλαγή προτύπου του συστήματος υγείας στη χώρα μας με αξιοκρατία γιατί ακόμα λειτουργούμε με ανορθολογισμό. Να φτιαχτούν τα Δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και να αναπτυχθεί ο τομέας Δημόσιας Υγείας, η οποία περιλαμβάνει την πρόληψη, την προστασία και την προαγωγή της υγείας.

«Εάν είχαμε οργανωμένη Δημόσια Υγεία και ΠΦΥ θα είχαμε ήδη πετύχει τη συλλογική ανοσία έχοντας εμβολιάσει τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού και η επιδημία θα ήταν πλέον σε κάμψη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Τα βιβλία του Γιάννη Τούντα θεωρούνται τριλογία, δηλαδή αποτελούν μέρη ενός συνόλου και αφορούν στην πορεία του συστήματος υγείας για περισσότερα από 10 χρόνια. «Tο Φάρμακο στα Χρόνια των Μνημονίων», «Η Υγεία στα Χρόνια των Μνημονίων», «Το ΕΣΥ στα Χρόνια των Μνημονίων», Εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr