Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
COP26 - Ολοκληρώνεται  η διάσκεψη της Γλασκώβης

COP26 – Ολοκληρώνεται η διάσκεψη της Γλασκώβης

Σήμερα Παρασκευή τελευταία της διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι οι στόχοι της δεν θα επιτευχθούν

Η δήλωση της νεαρής ακτιβίστριας από την Ουγκάντα Βανέσας Νακάτε η οποία είπε ότι: «Την ατμόσφαιρα δεν την ενδιαφέρουν οι δεσμεύσεις. (…) Η ανθρωπότητα δεν θα σωθεί με υποσχέσεις!», αποτυπώνει -δυχτυχώς- τα αποτελέσματα της COP26 για την κλιματική αλλαγή που ολοκληρώνεται σήμερα στη Γλασκώβη.

Την ίδια ώρα, ο Βρετανός πρόεδρος της COP26 Άλοκ Σάρμα υπογράμμισε ότι:«υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά», προειδοποιώντας τις αντιπροσωπείες των χωρών: «Ο κόσμος μάς παρακολουθεί. (…) Δεν μπορούμε να τον απογοητεύσουμε».

Σήμερα διεξάγονται οι τελευταίες διαβουλεύσεις στην Γλασκώβη για την σύναψη μιας συμφωνίας στην παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, η οποία θεωρείται κρίσιμης σημασίας για να διατηρηθούν οι πιθανότητες να επιτευχθούν οι στόχοι κατά της κλιματικής αλλαγής.

Έπειτα από μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις χθες, Πέμπτη, η βρετανική προεδρία της COP26 ανακοίνωσε ότι θέλει να παρουσιάσει νωρίς σήμερα ένα νέο σχέδιο τελικής δήλωσης, το οποίο ενδέχεται να υποστεί και πάλι τροποποιήσεις πριν από την τελική υιοθέτησή του.

Η διάσκεψη αναμένεται να ολοκληρωθεί επισήμως στις 20:00 ώρα Ελλάδος, αλλά οι διαπραγματευτές των περίπου 200 χωρών μελών μπορεί, όπως συμβαίνει συχνά, να χρειαστεί να παίξουν στην παράταση.

Μετά την υιοθέτηση το βράδυ της Πέμπτης, συναινετικών κεφαλαίων, εξακολουθούν να υφίστανται πολλά ζητήματα πάνω στα οποία υπάρχουν διαφωνίες, κυρίως όσον αφορά την χρηματοδότηση των φτωχών χωρών, οι οποίες ευθύνονται το λιγότερο για την υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά είναι συχνά αυτές που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στις συνέπειές της.

Δισεκατομμύρια

Οι καταστροφές που συνδέονται με τις κλιματικές αλλαγές πολλαπλασιάζονται σε όλον τον κόσμο -πλημμύρες, καύσωνες, ξηρασίες- με επακόλουθο ζημιές και θύματα, κάτι το οποίο υπογραμμίζει την επιτάχυνση μιας αλλαγής του κλίματος, η οποία, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, απειλεί μακροπρόθεσμα την ίδια την ύπαρξη της ανθρωπότητας.

Οι πλούσιες χώρες που μετέχουν στη διάσκεψη είχαν αποτύχει πριν από την έναρξή της να τηρήσουν μια παλιά υπόσχεση, την οποία έδωσαν πριν από 12 χρόνια, να επιτύχουν από το 2020 η βοήθειά τους προς τις πιο φτωχές χώρες για το κλίμα να φτάσει το συμβολικό ποσό των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Την ίδια ώρα αυτές αποδέσμευσαν τους τελευταίους μήνες δισεκατομμύρια για να σώσουν τις οικονομίες τους από την κρίση που πυροδότησε η πανδημία της COVID-19, με σχέδια ανάκαμψης όχι πάντα πολύ «πράσινα».

Στο μεταξύ θεωρώντας το ποσό των 100 δισεκατομμυρίων ήδη παρωχημένο, οι φτωχές ή αναδυόμενες χώρες επιμένουν για την αύξησή του –σε έως 1.300 δισεκατομμύρια το έτος, σύμφωνα με υπολογισμούς της ομάδας των αφρικανικών χωρών.

Οι τελευταίες αξιώνουν επίσης μια εκ νέου εξισορρόπηση του πακέτου αυτού με τις μειώσεις των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου –κάτι το οποίο ονομάζεται «μετριασμός» στην κλιματική ορολογία και που συγκεντρώνει σήμερα τα τρία τέταρτα των χρηματοδοτήσεων για την προσαρμογή στις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών. Επιπλέον ζητούν οι χρηματοδοτήσεις αυτές να λαμβάνουν εφεξής υπόψη τους τις «απώλειες και τις ζημίες» που ήδη υφίστανται.

Μόνοι οι ακτιβιστές… χειροκροτήθηκαν

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι μόνοι που χειροκροτήθηκαν όλες τις ημέρες της διάσκεψης ήταν οι ακτιβιστές. Υπό τις επευφημίες των συμμετεχόντων, βρέθηκε και η νεαρή ακτιβίστρια από την Ουγκάντα, Βανέσα Νακάτε η οποία είπε: «Την ατμόσφαιρα δεν την ενδιαφέρουν οι δεσμεύσεις. (…) Η ανθρωπότητα δεν θα σωθεί με υποσχέσεις!».

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Η FIFA σκέφτεται να χρησιμοποιείται το VAR κατόπιν αιτήματος απ’ τις ομάδες (pic)

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, μίλησε για διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας καινοτομίας για την χρήση του VAR.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024