Η ζήτηση για δάνεια ήταν επίσης αυξημένη, ιδιαίτερα μεταξύ των μεσαίων και μεγαλύτερων επιχειρήσεων

Οι τράπεζες χαλάρωσαν σε μεγάλο βαθμό τα πιστωτικά κριτήρια για τις επιχειρήσεις, τους επενδυτές εμπορικών ακινήτων και τα νοικοκυριά το τρίτο τρίμηνο του έτους, καθώς η οικονομία των ΗΠΑ ξεπέρασε το τελευταίο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με έρευνα της Federal Reserve.

Η έρευνα Senior Loan Officer της Fed ανέφερε ότι οι τράπεζες «γενικά ανέφεραν ότι έχουν χαλαρώσει τα κριτήρια» για τα επιχειρηματικά δάνεια μειώνοντας τα επιτόκια, επεκτείνοντας τα πιστωτικά όρια ή επιβάλλοντας λιγότερο περιοριστικούς όρους.

Οι τράπεζες «ανέφεραν μια πιο ευνοϊκή ή λιγότερο αβέβαιη οικονομική προοπτική», καθώς και μεγαλύτερο ανταγωνισμό μεταξύ των δανειστών και «αυξημένη ανοχή στον κίνδυνο» εν μέσω γενικής βελτίωσης των αγορών και των οικονομικών προοπτικών, ανέφερε η Fed.

Η ζήτηση για δάνεια ήταν επίσης αυξημένη, ιδιαίτερα μεταξύ των μεσαίων και μεγαλύτερων επιχειρήσεων.

Πιο ελαστικά κριτήρια και υψηλότερη ζήτηση αναφέρθηκαν επίσης για δανεισμό εμπορικών ακινήτων.

Πιστωτικές κάρτες

Οι τράπεζες γενικά χαλάρωσαν επίσης τα κριτήρια για καταναλωτικές πιστωτικές κάρτες και δάνεια αυτοκινήτων, μειώνοντας τις απαιτήσεις πιστωτικής αξιολόγησης ή αυξάνοντας τα πιστωτικά όρια.

Ωστόσο, ενώ η ζήτηση για πιστωτικές κάρτες αυξήθηκε, η ζήτηση για δάνεια αυτοκινήτων μειώθηκε, ανέφερε η Fed, μια πιθανή ένδειξη ότι οι αυξήσεις των τιμών είχαν αρχίσει να επηρεάζουν τη ζήτηση για αυτοκίνητα ή ότι η αύξηση των αγορών τον περασμένο χρόνο είχε κορυφωθεί.

Σε ειδικές ερωτήσεις έρευνας σχετικά με την πανδημία, οι τράπεζες δήλωσαν ότι η ζήτηση για δάνεια επιχειρηματικών και πιστωτικών καρτών παρέμεινε κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα, με ισχυρότερη ζήτηση να αναμένεται τους επόμενους έξι μήνες.

Οι τράπεζες «ανέφεραν πελάτες που αντιμετωπίζουν πιο ευνοϊκές προοπτικές εισοδήματος και υψηλότερες αναμενόμενες ανάγκες καταναλωτικών δαπανών δεδομένων των επικρατούντων επιτοκίων και όρων, ως λόγους για την ισχυρότερη αναμενόμενη ζήτηση», ανέφερε η Fed.

Πηγή: ΟΤ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr