Πώς γίνεται η απόσταξη σύκων (σούμα).

Ξεκινά η απόσταξη σύκων και αποσύκων από τους μικρούς αποσταγματοποιούς (διήμερους) του δήμου Χίου, σύμφωνα με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με αυτή, επιτρέπεται η απόσταξη στις Δημοτικές Ενότητες Καμποχώρων, Καρδαμύλων, Αγίου Μηνά, Αμανής, Μαστιχοχωρίων, Ομηρούπολης και Ιωνίας του Δήμου Χίου, για την περίοδο 2021-2022, επί καταβολή του προβλεπόμενου φόρου.

Πώς γίνεται η απόσταξη σύκων (σούμα)

Το τσίπουρο γίνεται με βάση τα σταφύλια, ενώ η σούμα, γίνεται με βάση τα σύκα, τα οποία, αφού μαζευτούν τον Αύγουστο, αφήνονται να ξεραθούν στον ήλιο.

Στα μέσα του Οκτώβρη τα σύκα μεταφέρονται στα αποστακτήρια ή αλλιώς νεμπικαριά.

Εκεί τοποθετούνται σε βαρέλια με νερό όπου παραμένουν για δύο εβδομάδες ώστε να δημιουργηθούν οι μύκητες και να γίνει η ζύμωση.

Στη συνέχεια ακολουθεί η διαδικασία της απόσταξης.

Τα σύκα, μαζί με διάφορα αρωματικά φρούτα (κυδώνια, μανταρίνια, μήλα, πορτοκάλια), λίγη μαστίχα και γλυκάνισο, τοποθετούνται στα καζάνια μέσα στα οποία βράζουν για τρεις με τρεισήμισι ώρες.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr