Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η μάχη για την «προοδευτική» ατζέντα - Επίθεση Μητσοτάκη σε ΣΥΡΙΖΑ και με το βλέμμα στο ΚΙΝΑΛ

Η μάχη για την «προοδευτική» ατζέντα – Επίθεση Μητσοτάκη σε ΣΥΡΙΖΑ και με το βλέμμα στο ΚΙΝΑΛ

Μια ασυνήθιστης σκληρότητας επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ έκανε σήμερα από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ο πρωθυπουργός διεκδικώντας από τον Αλέξη Τσίπρα το περιεχόμενο της «προοδευτικής ατζέντας»

Μια ασυνήθιστης σκληρότητας επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ έκανε σήμερα από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ο πρωθυπουργός διεκδικώντας από τον Αλέξη Τσίπρα το περιεχόμενο της «προοδευτικής ατζέντας».

Σαμποτάζ, τρικλοποδιές και παγίδες

Αυτού του τύπου η επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον κ. Τσίπρα και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οξύνει ένα κλίμα πόλωσης ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι σαφές ότι αυτή η επίθεση του πρωθυπουργού γίνεται έχοντας παράλληλα το βλέμμα στραμμένο στο ΚΙΝΑΛ.

Άλλωστε ένα από τα επίδικα ζητήματα στις εσωτερικές διεργασίες του ΚΙΝΑΛ που βρίσκεται στην τελική ευθεία για τις εσωκομματικές εκλογές και την ανάδειξη νέου αρχηγού είναι η αποκρυστάλλωση του πολιτικού στίγματος και κατ’ επέκταση το ζήτημα των κυβερνητικών συνεργασιών ως τρίτου πόλου.

Υπό την έννοια αυτή, τα σφοδρά βέλη που εκτόξευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγόρησε ως «υγειονομικό, κοινωνικό και εθνικό σαμποτέρ» που μόνο «τρικλοποδιές» και «παγίδες» βάζει στην κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των κρίσεων που αντιμετωπίζει η χώρα, δημιουργεί συνθήκες απόλυτης ρήξης με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δημιουργεί πολιτική ασφυξία στο τρίτο κόμμα.

Διεκδικεί την προοδευτική ατζέντα

Αν κανείς παρατηρήσει προσεκτικά τα όσα είπε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εύκολο να καταλάβει ότι ο πρωθυπουργός έβαλε τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε όλα τα μεγάλα ζητήματα. Από τα εθνικά θέματα και την πανδημία, μέχρι το προσφυγικό και την οικονομία.

Ο κ. Μητσοτάκης ωστόσο δεν περιορίστηκε στο να επιβεβαιώσει το χάσμα που χωρίζει τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά πήγε παραπέρα αμφισβητώντας κατά πρώτο, τον αυτοπροσδιορισμό του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος που εντάσσεται σε μια ευρύτερη προοδευτική παράταξη και σε δεύτερο επίπεδο ενέταξε τη ΝΔ στον προοδευτικό πόλο.

Διαβάστε επίσης: ΚΙΝΑΛ – Δεν θα γίνουμε ποτέ δεκανίκι κανενός – Ανοιχτό μέτωπο απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε επίσης: Δημοσκόπηση – Ποιος έχει το προβάδισμα στην προεκλογική κούρσα του ΚΙΝΑΛ – Πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί στον δεύτερο γύρο

Λάθος διεύθυνση

«Οι αντίπαλοί μας κρίθηκαν ως κυβέρνηση τρεις φορές. Καταδικάστηκαν σε ισάριθμες εκλογικές αναμετρήσεις. Φαίνεται, όμως, ότι δεν διδάχθηκαν τίποτα και έτσι  επιμένουν να κατασκευάζουν και να διακινούν μια ψεύτικη πραγματικότητα. Μία ανύπαρκτη εικόνα για τη Κυβέρνηση, για τη χώρα, αλλά και για τους ίδιους τους εαυτούς τους. Το πρόσφατο πολιτικό εύρημα, η «προοδευτική διακυβέρνηση».

»Τους απαντώ λοιπόν. Λάθος διεύθυνση. Προοδευτικό είναι το gov.gr που εξυπηρετεί την πολίτη. Προοδευτικό είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, διπλασιασμένο που θα εισπράξουν σε λίγο οι πιο αδύναμοι.

»Προοδευτικό είναι να μειώνεις την ανεργία. Να δημιουργείς περισσότερες δουλειές. Προοδευτικό είναι να μειώνεις τελικά τις ανισότητες. Οι πράσινες πολιτικές είναι προοδευτικές, όχι η υπεράσπιση του λιγνίτη.

»Προοδευτικό είναι να μειώνεις τους φόρους, να προστατεύεις το εισόδημα από τις ανατιμήσεις, να φέρνεις ξένα κεφάλαια. Αυτά είναι προοδευτικές πολιτικές. Για να πάψουν, επιτέλους, σε αυτή τη χώρα να χάνουν το νόημά τους οι λέξεις και πάνω απ’ όλα προοδευτικό είναι, να υπερασπίζεσαι και να αναδεικνύεις περήφανα τη χώρα σου στον κόσμο.

Αυτή είναι η προοδευτική πολιτική

» Αυτή είναι προοδευτική πολιτική και αυτή την ακολουθεί η δική μας Παράταξη, η Νέα Δημοκρατία» ήταν η χαρακτηριστική κατάληξη της ομιλίας Μητσοτάκη στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια σφήνα του πρωθυπουργού στον άξονα γύρω από τον οποίο κατά καιρούς ανοίγει η συζήτηση κατά πόσο μπορεί να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Ο Αλέξης Τσίπρας ακριβώς στη βάση του δίπολου πρόοδος – συντήρηση είχε καλέσει στο παρελθόν το ΚΙΝΑΛ να πάρει θέση και να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς με τη ΝΔ και ευρύτερα τη Δεξιά κατηγορώντας τότε τη Χαριλάου Τρικούπη ότι δεν συμβαδίζει με τα ανοίγματα της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024