Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ - Καλωσορίζουν τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες με… αποθέματα υπομονής

ΗΠΑ – Καλωσορίζουν τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες με… αποθέματα υπομονής

Μετ’ εμποδίων το άνοιγμα των αμερικανικών συνόρων σε ανοσοποιημένους ταξιδιώτες από το εξωτερικό, εν μέσω σοβαρών ελλείψεων στην εγχώρια τουριστική βιομηχανία: από προϊόντα, έως εργατικό δυναμικό

Εδώ και 20 μήνες, οι αίθουσες αφίξεων και αναχωρήσεων από και προς το εξωτερικό στα αμερικανικά αεροδρόμια ήταν μακράν από τα πιο παράταιρα ήσυχα μέρη στις ΗΠΑ.

Όχι πλέον.

Από τη Δευτέρα, οι ΗΠΑ ήραν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που είχαν τεθεί σε ισχύ λόγω της πανδημίας της Covid-19 και όλο αυτό τον καιρό κρατούσαν μακριά από τα αμερικανικά εδάφη τους ταξιδιώτες -τουρίστες, επιχειρηματίες, αλλά και συγγενείς- από δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μέτρα, που αφενός είχαν αρχίσει πια να προκαλούν εκνευρισμό στην αντίπερα όχθη Ατλαντικού, αφετέρου είχαν σφίξει ακόμη περισσότερο τη «θηλιά» σε αμερικανικές επιχειρήσεις: από ξενοδοχεία και εστιατόρια, έως καταστήματα λιανικής και αεροπορικές εταιρείες.

Τώρα, άπαντες αδημονούν για αύξηση της καταναλωτικής κίνησης ενόψει και των Χριστουγέννων, με αθρόες αφίξεις πλήρως εμβολιασμένων τουριστών από πάνω από 30 χώρες.

Η διαδικασία γίνεται υπό αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, προς αποφυγή μιας νέας έξαρσης της πανδημίας, πλην όμως μετ’ εμποδίων.

Ποιοι έχουν το…. ελευθέρας

Η άρση των περιορισμών αφορά ανοσοποιημένους ταξιδιώτες από συνολικά 33 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου μέρους της Ε.Ε, της Βρετανίας και της Κίνας, καθώς και του Μεξικού και του Καναδά, με το άνοιγμα και των χερσαίων συνόρων.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι ταξιδιώτες να έχουν εμβολιαστεί πλήρως έναντι του κοροναϊού τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από την αναχώρηση, με ένα από τα εγκεκριμένα από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εμβόλια: ήτοι Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson, Astrazeneca ή τα κινεζικά Sinopharm και Sinovac.

Κάτι, που πρακτικά σημαίνει ότι όσοι Ευρωπαίοι έλαβαν το ρωσικό Spuntik παραμένουν εκτός λίστας.

Πέραν από την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, απαιτείται επίσης η προσκόμιση πρόσφατου αρνητικό τεστ για την Covid-19.

Προβλέπονται επίσης ειδικές εξαιρέσεις. Μεταξύ αυτών, για άτομα που έχουν αναρρώσει πρόσφατα από κοροναϊό, με βεβαίωση από αρμόδιο κρατικό φορέα.

Με την προσκόμιση αρνητικού τεστ για ταξιδιώτες κάτω των 18 ετών από χώρες που δεν έχουν ακόμη εγκρίνει τη χορήγηση δόσεων σε ανηλίκους, επιλεκτικά για άτομα που προέρχονται από χώρες με ανεπαρκή πρόσβαση σε εμβόλια, για ταξιδιώτες από τη λίστα των προεγκεκριμένων 33 χωρών οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί βάσει πιστοποιημένων ιατρικών λόγων, καθώς και για περιορισμένο αριθμό επισκεπτών για ανθρωπιστικούς λόγους ή έκτακτης ανάγκης (απαιτείται σχετικό έγγραφο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ).

Η αναμονή και οι καθυστερήσεις κατά τις αφίξεις είναι και αναμένεται να παραμείνουν σημαντικές, λόγω των μαζικών αφίξεων και των ενδελεχών ελέγχων.

Η δε ταλαιπωρία προμηνύεται να έχει και συνέχεια επί του αμερικανικού εδάφους, εν μέσω προειδοποιήσεων για περιορισμένη εξυπηρέτηση στους τομείς εστίασης και φιλοξενίας, μάλιστα με προϊόντα και υπηρεσίες σε υψηλότερες τιμές.

Άνοιγμα μετ’ εμποδίων

Από τις αερομεταφορές έως στους κλάδους του λιανεμπορίου, της εστίασης και της φιλοξενίας, οι περισσότερες αμερικανικές επιχειρήσεις περιόρισαν το προσωπικό και τη λειτουργία τους, εν μέσω πανδημίας.

Τώρα, καθώς η τουριστική βιομηχανία στις ΗΠΑ ανακάμπτει, πολλές δυσκολεύονται να λειτουργήσουν κανονικά, έλλειψη προσωπικού και πόρων.

Ενδεικτικά, στο Macy’s, το πολυκατάστημα-θεσμό της Νέας Υόρκης, προσφέρουν μπόνους 500 δολαρίων σε υπαλλήλους που θα φέρουν κάποιο φίλο ή συγγενή για να εργαστεί στην εταιρεία.

Στην Walmart, το ωρομίσθιο για νεοπροσλαμβανόμενους έχει αυξηθεί στα 17 δολάρια, ενώ γίνονται προσφορές ακόμη και ιγα την κάλυψη διδάκτρων κολλεγίου.

Εστιατόρια, που δυσκολεύονται να βρουν νέους υπαλλήλους,  έχουν περιορίσει το ωράριο ή τις ημέρες λειτουργίας τους. Οι χρόνοι αναμονής αναμένεται να είναι μεγαλύτεροι, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης -σε δημοφιλείς προορισμούς, η κράτηση τραπεζιού θεωρείται δεδομένη. Το δε μενού αναμένεται πιο «αλμυρό», λόγω της αύξησης του κόστους των τροφίμων.

Αρκετά ξενοδοχεία δεν έχουν αρκετό προσωπικό για να εξυπηρετήσουν μία 100% πληρότητα και έχουν περιορίσει είτε τον αριθμό κλινών, είτε τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Άλλα, φοβούμενα ελλείψεις λόγω των προβλημάτων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, στοκάρουν προμήθειες -κάνοντας εάν χρειαστεί και «σκόντο» στην ποιότητα- προετοιμαζόμενα για την αυξημένη τουριστική κίνηση.

Μιλάμε για «σαμπουάν, χαρτί υγείας, λευκά είδη, χάρτινα προϊόντα, γυάλινα σκεύη κι οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσουν οι πελάτες σε ένα δωμάτιο», λέει η Ρεμπέκα Χάμπαρντ, γενική διευθύντρια ενός πεντάστερου ξενοδοχείου στη Νέα Υόρκη.

Πτήσεις με το… μέτρο

Στο μεσοδιάστημα, παρά τις κρατικές ενισχύσεις, η απασχόληση στις αερομεταφορές στις ΗΠΑ ήταν μειωμένη τον Σεπτέμβριο πάνω από 12% συγκριτικά με τα επίπεδα προ της  πανδημίας.

Οι συνέπειες από την έλλειψη προσωπικού και την άνοδο της τιμής των καυσίμων είναι ήδη ορατές αποτελέσματα. Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν πολλές ακυρώσεις πτήσεων, εντός κι εκτός αμερικανικής επικράτειας.

Τώρα, υπάρχουν προειδοποιήσεις για καθυστερήσεις την περίοδο των γιορτών, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες προσπαθούν να βρουν προσωπικό, ενώ οι κρατήσεις εισιτηρίων έχουν αυξηθεί θεαματικά.

Μόνο κατά την πρώτη ημέρα άρσης των διεθνών ταξιδιωτικών περιορισμών, τη Δευτέρα, η United Airlines ανέμενε 50% αύξησης της επιβατικής κίνησης σε εβδομαδιαία βάση.

Αντίστοιχα, η Delta Air Lines ανέφερε ότι όλες οι διεθνείς πτήσεις της ήταν γεμάτες και ότι η ζήτηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη για τις επόμενες εβδομάδες.

Οι πωλήσεις εισιτηρίων για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο της χαμηλού κόστους Southwest Airlines έφτασαν ήδη τα επίπεδα προ πανδημίας -σε διαμετρική αντίθεση με τον Οκτώβριο, που η εταιρεία ακύρωσε 2.000 πτήσεις.

Συνολικά, σύμφωνα με τον ιστότοπο Hopper, οι αναζητήσεις για κρατήσεις εισιτηρίων σε διεθνείς πτήσεις προς τις ΗΠΑ υπερτετραπλασιάστηκαν από τον Σεπτέμβριο, αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν προανήγγειλε την άρση των περιορισμών.

Παρ’ όλα αυτά, ελλείψει προσωπικού, η πυκνότητα των δρομολογίων των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών εξακολουθεί να είναι κάτω από τα επίπεδα προ πανδημίας.

Η United Airlines, για παράδειγμα, αναμένει να έχει αποκαταστήσει κατά 87% το πρόγραμμα των υπερατλαντικών της πτήσεων τον Δεκέμβριο, συγκριτικά με το 2019.

Η American Airlines -που υπολογίζει σε διπλασιασμό του επιβατικού κοινού μέχρι το τέλος του έτους συγκριτικά με πέρυσι, αν και μειωμένο κατά 28% σε σχέση με πρόπερσι- σχεδιάζει 4.000 νέες προσλήψεις μέσα στο τρέχον τρίμηνο και την ανάκληση αναγκαστικών αδειών περίπου 1.800 αεροσυνοδών.

Με στόχο, αντίστοιχα, την πρόσληψη 5.000 υπαλλήλων έως το τέλος του έτους, η Southwest τώρα προσφέρει έκτακτα μπόνους και κατώτατη αμοιβή 15 δολάρια την ώρα. Ακόμη κι έτσι όμως, λένε στελέχη της εταιρείας, η εκδήλωση ενδιαφέροντος κινείται κάτω από τα επίπεδα προ της πανδημίας.

«Αλμυρές» τιμές

Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν ειδικοί, αυτή η όψιμη βιασύνη για προσλήψεις σε μια σφιχτή αγορά εργασίας κινδυνεύει να αυξήσει το κόστος των αερομεταφορών, σε μια εποχή που οι αυξανόμενες τιμές των καυσίμων συμπιέζουν τα κέρδη των εταιρειών. Και, ως είθισται, το «μάρμαρο» αναμένεται να πληρώσουν οι επιβάτες…

Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει ήδη και με τα καταλύματα, ακόμη με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών μέσα από σχετικές πλατφόρμες.

«Τα Χριστούγεννα θα είναι οι πιο ακριβές διακοπές φέτος στις ΗΠΑ», λέει ο Βερντ Σβαρτς, διευθύνων σύμβουλος πλατφόρμας διαχείρισης ακινήτων.

Πλέον «οι ταξιδιώτες κάνουν κρατήσεις σε τιμές 53% υψηλότερες από το 2020», επισημαίνει, «και 80% υψηλότερες από ότι ήταν πριν από την πανδημία».

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024