Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Χωρίς τέλος οι προκλήσεις από Τουρκία - Θέτει σε ασφυκτικό κλοιό τα Κατεχόμενα και «απαγορεύει» ελληνικές ασκήσεις στο Αιγαίο

Χωρίς τέλος οι προκλήσεις από Τουρκία – Θέτει σε ασφυκτικό κλοιό τα Κατεχόμενα και «απαγορεύει» ελληνικές ασκήσεις στο Αιγαίο

Ο εμπνευστής της Γαλάζιας Πατρίδας και του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, Τζιχάτ Γιαϊτζί, φτάνει στο σημείο να πει ότι τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο πρέπει να μειωθούν από τα 6 στα 3 ναυτικά μίλια, ενώ ο Ερντογάν τοποθέτησε «κυβερνήτη» στα κατεχόμενα της Κύπρου τον Τούρκο αντιπρόεδρο Οκτάι. Απειλές και από Τσαβούσογλου

Χωρίς τέλος είναι οι προκλήσεις της Τουρκίας καθώς συνεχίζει να καλλιεργεί κλίμα έντασης τόσο έναντι της Ελλάδας όσο και έναντι της Κύπρου.

Χωρικά ύδατα στα 3 μίλια!

Ο εμπνευστής της Γαλάζιας Πατρίδας και του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, Τζιχάτ Γιαϊτζί, φτάνει στο σημείο να πει ότι τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο πρέπει να μειωθούν στα 3 ναυτικά μίλια, αντί για 6 που είναι σήμερα!

Συνοδεύει μάλιστα την προκλητική αυτή ανάρτησή του στο twitter, με σχετικούς χάρτες και ισχυρίζεται ότι «υπάρχουν ελληνικές απαιτήσεις» αμφισβητώντας το δικαίωμα της Ελλάδας με βάση το διεθνές δίκαιο της θάλασσας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.

«Ας δει ο τυφλός και ας ακούσει ο κωφός. Η Ελλάδα ετοιμάζεται να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα πέραν των 6 μιλίων», υποστηρίζει, ενώ καλεί την κυβέρνηση Ερντογάν να απαιτήσει από την Ελλάδα να επιστρέψει στα 3 μίλια (!), που ορίζει η Λωζάνη.

«Το καθεστώς στη Θάλασσα των Νήσων (Αιγαίο) έχει καθοριστεί από τη Συνθήκη της Λωζάνης και έχουν ληφθεί ως βάση τα 3 μίλια χωρικά ύδατα. Η Τουρκία θα πρέπει επειγόντως να καλέσει την Ελλάδα να επιστρέψει στο καθεστώς της Λωζάνης, όπου τα χωρικά ύδατα είναι 3 μίλια στο τη Θάλασσα των Νήσων, και να σεβαστεί το νόμο», αναφέρει.

Κυβερνήτης στα κατεχόμενα ο Τούρκος αντιπρόεδρος

Την ίδια ώρα, το καθεστώς Ερντογάν κάνει πιο ασφυκτικό τον έλεγχο της Τουρκίας στα κατεχόμενα της Κύπρου, καθώς με εντολή του Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, έχει αναλάβει και καθήκοντα «Γενικού αρχηγού» και «Κυβερνήτη» των κατεχομένων, ενώ τον εποπτικό έλεγχο έχει ο Τούρκος «πρέσβης», Ali Murat Basceri.

Διαβάστε επίσης: Βαρβιτσιώτης – Η Ελλάδα δεν φοβάται να συνομιλήσει με την Τουρκία – Νέα δεδομένα στη Βόρεια Μακεδονία μετά την παραίτηση Ζάεφ

Διαβάστε επίσης: Milliyet – Βαριά απογοήτευση στην Αθήνα από Μπάιντεν και Μακρόν

Μάλιστα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έπαυσε 9 επίτιμους πρόξενους γιατί άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν, ο οποίος έστειλε στα κατεχόμενα ως γενικό αρχηγό τον αντιπρόεδρό του Φουάτ Οκτάι.

Τσαβούσογλου: Μέχρι τέλους

Στο κλίμα αυτό της εκτόξευσης απειλών με στόχο την Ελλάδα, κινείται και ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την ώρα που η Άγκυρα εξέδωσε αντι-Navtex και ισχυρίζεται πως είναι παράνομες οι ελληνικές ασκήσεις σε Σαμοθράκη και Λήμνο.

«Στη Μεσόγειο εργαζόμαστε για βιώσιμη ειρήνη και ευημερία και δεν κάνουμε πίσω στην υπεράσπιση των δικαίων μας. Σεβόμαστε τα δικαιώματα όλων αλλά είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους» σημείωσε ο Τούρκος υπουργός.

Καταπατούν κάθε έννοια διεθνούς δικαίου

Ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε ότι ο διαύλος επικοινωνίας με την Άγκυρα παραμένει ανοικτός αρκεί να σεβαστεί πράγματι το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Με τη νέο-οθωμανική επεκτατική πολιτική της έχει καταφέρει να έχει προβλήματα με το σύνολο, σχεδόν, των κρατών της άμεσης γειτονίας της. Οι τουρκικές ενέργειες είναι εντελώς απαράδεκτες, καταπατούν κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου και της κοινής λογικής» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Σαφές μήνυμα έστειλε στη γειτονική χώρα και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. «Μόνο τότε η συζήτηση για τα ΜΟΕ θα μπορούσε να αποκτήσει πραγματικό νόημα και να μην είναι μια ατελέσφορη διαδικασία του τύπου “ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω”» τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Πομπέο: Πάντα ανησυχούσα για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου

Σε ότι αφορά τη διπλωματική ατζέντα αυτής της εβδομάδας, την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί στο Μαξίμου τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε και την Παρασκευή θα συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι, ενώ αύριο ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στη Ρώμη για να συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο και να επικυρώσουν τις συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Ιταλίας.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο δήλωσε σήμερα ότι πάντα τον ανησυχούσε το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο.  Πάντα ανησυχούσα για ένα ατύχημα που θα οδηγούσε σε μια δίνη αντιδράσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πομπέο.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024