Πέμπτη 30 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πανελλαδικές - Τι αλλάζει το 2022 για τους υποψήφιους και τα πανεπιστήμια

Πανελλαδικές – Τι αλλάζει το 2022 για τους υποψήφιους και τα πανεπιστήμια

Οι «δεύτερες ευκαιρίες» των υποψηφίων και οι αναμενόμενες διορθώσεις στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Σημαντικές αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής των υποψηφίων στα ΑΕΙ θα ισχύσουν στις επόμενες Πανελλαδικές εξετάσεις.

Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να δώσουν στους υποψηφίους μία σειρά δεύτερων ευκαιριών για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ παράλληλα εισάγονται και νέα ακαδημαϊκά κριτήρια για τα πανεπιστήμια.

Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και κάποιες διορθωτικές κινήσεις εν μέσω του σχολικού έτους, δεδομένου ότι η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, πριν ένα μήνα, προέτρεψε τους πρυτάνεις να καταθέσουν προτάσεις σχετικά με τους τρόπους εισαγωγής στα ΑΕΙ αφού, όπως είπε, τα πανεπιστήμια πρέπει να έχουν μεγαλύτερο λόγο στα κριτήρια βάσει των οποίων εισάγονται οι φοιτητές.

Εξάλλου, η «περίφημη» Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια φαίνεται να πέρασε από εξετάσεις και να… κόπηκε, ενώ υπήρξε σωρεία αντιδράσεων από υποψήφιους που έμειναν εκτός ΑΕΙ, λόγω ΕΒΕ, παρότι είχαν συγκεντρώσει τα απαραίτητα – σε πολλές περιπτώσεις, και ακόμη περισσότερα – μόρια. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, δεκάδες σχολές περιφερειακών πανεπιστημίων έμειναν χωρίς ή με ελάχιστους φοιτητές.

Έτσι, ο νέος σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας για τη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα αποτελείται από αλλαγές στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, αλλά θα περιέχει επίσης το διπλό ή το παράλληλο μηχανογραφικό, καθώς και νέους συντελεστές βαρύτητας.

Από την πλευρά τους, τα πανεπιστήμια θα κληθούν να αναλάβουν πιο ενεργό λόγο στην επιλογή των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν μια θέση σε αυτά, ωστόσο, ο ακαδημαϊκός χάρτης παραμένει ρευστός, εν αναμονή αναδιαρθρώσεων, συγχωνεύσεων, αλλά και καταργήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», οι αλλαγές που αναμένονται, μεταξύ άλλων, εστιάζουν κυρίως στα νέα κριτήρια για την εισαγωγή των εισακτέων, αλλά και στις προτιμήσεις των αποφοίτων στο μηχανογραφικό δελτίο, χωρίς να επηρεάζεται η διαδικασία προετοιμασίας των υποψηφίων.

Οι αλλαγές – Επιστροφή των Λατινικών

Στις 12 Οκτωβρίου, δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ στο οποίο περιγράφεται αναλυτικά ο τρόπος εξέτασης των μαθημάτων, στα οποία θα εξετασθούν οι υποψήφιοι του Γενικού Λυκείου στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022.

Σε αυτό, ξεχωρίζει η αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας με τα Λατινικά. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο μάθημα θα εξεταστούν όλοι οι υποψήφιοι, ακόμα και εκείνοι που δίνουν εκ νέου. Έτσι, το μάθημα της Κοινωνιολογίας διήρκησε μόνο δύο χρόνια, αφού θα αντικατασταθεί και πάλι από τα Λατινικά, για όσους έχουν επιλέξει το Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Νομικών Σπουδών.

Θυμίζουμε ότι η επαναφορά των Λατινικών είχε προβλεφθεί στο άρθρο 61 του νομοσχεδίου «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις».

Οι συντελεστές βαρύτητας

Μέχρι πέρσι, το υπουργείο Παιδείας όριζε συντελεστές βαρύτητας σε δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, οι οποίοι υπολογίζονταν για τη διεξαγωγή του μέσου όρου του υποψηφίου στην εισαγωγή του σε όλες τις σχολές του επιστημονικού πεδίου της επιλογής του.

Ωστόσο, από τον Ιούνιο του 2022, η διαδικασία αλλάζει. Τα πανεπιστήμια, μέχρι το τέλος Μαΐου, καλούνται να έχουν ορίσει τα ίδια τους συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα, βάσει του γνωστικού τους αντικειμένου. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του τμήματος των Μαθηματικών, η διοίκηση μπορεί να επιλέξει αυξημένο συντελεστή βαρύτητας για τα μαθηματικά, σε σχέση με τα υπόλοιπα εξεταζόμενα μαθήματα, για τα οποία θα πρέπει να ορίσει και σε αυτά χαμηλότερο συντελεστή σε ποσοστό (%). Αντίστοιχα, την ίδια διαδικασία μπορεί να ακολουθήσει και το τμήμα Φυσικής.

Στην περίπτωση που ένας υποψήφιος έχει υψηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά, ο μέσος όρος του θα διαμορφωθεί βάσει του αυξημένου συντελεστή που έχει ορίσει το τμήμα που διεκδικεί. Αντιθέτως, αν διεκδικεί ένα τμήμα Φυσικής και η επίδοσή του στο εν λόγω μάθημα είναι χαμηλή, ο μέσος όρος του αυτόματα πέφτει.

Πρακτικά, οι υποψήφιοι, σύμφωνα με το θεσμοθετημένο χρονοδιάγραμμα, θα γνωρίζουν πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων τους συντελεστές βαρύτητας των πανεπιστημίων. Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών τους, οι υψηλές επιδόσεις σε μαθήματα που έχουν αυξημένο συντελεστή μπορούν να τους εξασφαλίσουν την είσοδό τους στο τμήμα ή τη σχολή επιλογής τους.

Πάντως, οι διακυμάνσεις για το μέσο όρο δεν αναμένεται να είναι πολύ μεγάλες, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι ο συντελεστής ανά μάθημα δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 20%.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Λόγω των περσινών αστοχιών, ακόμη και σε σχολές με υψηλές βάσεις, τα τμήματα προχωρούν σε διορθωτικές αλλαγές, καθώς η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής την περασμένη σχολική χρονιά, αποκάλυψε πολλά τμήματα που βρέθηκαν χαμηλά στην προτίμηση των υποψηφίων.

Ωστόσο, υπήρχαν και περιπτώσεις που προβλημάτισαν, όπως αυτή της Αρχιτεκτονικής Μηχανικών Ξάνθης, όπου το τμήμα έμεινε χωρίς εισακτέους για τη φετινή χρονιά εξαιτίας του υψηλού συντελεστή που έθεσε στο ειδικό μάθημα.

Το υπουργείο Παιδείας έδωσε τη δυνατότητα φέτος στα πανεπιστήμια, όσα θεωρούν ότι πρέπει να προχωρήσουν σε διορθωτικές αλλαγές, να υποβάλουν νέους συντελεστές, ώστε να μετριάσουν την επίδραση της ΕΒΕ.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα ανακοινωθεί, όπως και πέρσι, μετά την ολοκλήρωση των Πανελλαδικών και την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων, καθώς προκύπτει από τους συντελεστές που ορίζουν τα πανεπιστήμια, σε συνδυασμό με τις επιδόσεις των υποψηφίων κάθε χρόνο.

Το μηχανογραφικό

Παρότι η νομοθεσία έχει τεθεί σε ισχύ από την περσινή χρονιά, οι παράγοντες οι οποίοι είναι ακόμα άγνωστοι για τους φετινούς υποψηφίους, θα γνωστοποιηθούν εντός των επόμενων μηνών και αφορούν στα:

  • Διπλό μηχανογραφικό: Ο νόμος ορίζει ότι από τον Ιούνιο του 2022 θα προβλέπονται δύο φάσεις συμπλήρωσης μηχανογραφικού. Η πρώτη φάση θα προβλέπει περιορισμένες επιλογές, περίπου 10-13 και η ανακοίνωση των βάσεων θα γίνεται νωρίτερα από το συνηθισμένο, δηλαδή στο δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου. Στη συνέχεια, όσοι υποψήφιοι έμειναν εκτός μηχανογραφικού, θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να διεκδικήσουν θέσεις χωρίς περιορισμό στις επιλογές τους, με συμπλήρωση ενός δεύτερου μηχανογραφικού, με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Το υπουργείο Παιδείας μελετάει τη συγκεκριμένη διαδικασία, καθώς η έλευση της ΕΒΕ από την περσινή της εφαρμογή έχει ήδη οδηγήσει σε περιορισμένο αριθμό επιλογών για υποψηφίους με μέτριες ή χαμηλές επιδόσεις.
  • Μηχανογραφικό 2022: Ένα ακόμα μεγάλο ερώτημα για τους φετινούς υποψηφίους είναι το ποιες σχολές και τμήματα θα συνθέτουν το μηχανογραφικό. Οι επόμενοι μήνες αναμένονται καθοριστικοί για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη με τις συγχωνεύσεις ή ακόμα και τις καταργήσεις τμημάτων να θεωρούνται δεδομένες. Το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό θα προχωρήσουν οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, οι οποίες σίγουρα θα επηρεάσουν τους φετινούς υποψηφίους. Ενδεικτικά, την περασμένη άνοιξη ανακοινώθηκε η κατάργηση τεσσάρων τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, τα οποία δεν συμπεριλήφθηκαν στο μηχανογραφικό των υποψηφίων Πανελλαδικών εξετάσεων του 2021.
  • Παράλληλο μηχανογραφικό: Και ενώ στην ανώτατη εκπαίδευση αναμένονται απώλειες, στο μηχανογραφικό για την εισαγωγή σε Δημόσια ΙΕΚ θεωρείται δεδομένη η προσθήκη ειδικοτήτων και νέων θέσεων εισακτέων, κάτι που έχει επιβεβαιώσει και η υπουργός Παιδείας.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού αποθέωσε τον Βαγγέλη Μαρινάκη

O ισχυρός άνδρας της Ολυμπιακού βρέθηκε δίπλα στους οπαδούς των «ερυθρόλευκων», γνωρίζοντας την αποθέωση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 30 Μαϊου 2024