Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παύλος Παυλίδης - Ο Έλληνας ιατροδικαστής που βρίσκει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ νεκρών προσφύγων και των οικογενειών τους

Παύλος Παυλίδης – Ο Έλληνας ιατροδικαστής που βρίσκει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ νεκρών προσφύγων και των οικογενειών τους

«Στην περιοχή μας ακολουθείται ένα ιδιαίτερο πρωτόκολλο στην αναγνώριση και την ταυτοποίηση των νεκρών, το οποίο αποσκοπεί στο να μπορέσουμε να αποδώσουμε τους νεκρούς στα συγγενικά τους πρόσωπα», δήλωσε ο κ. Παυλίδης.

Έχει περάσει τα τελευταία 20 χρόνια εξετάζοντας ανθρώπινες σορούς που έχουν βρεθεί στον ποταμό Έβρο, στα σύνορα με την Τουρκία. Ο λόγος για τον καθηγητή Ιατροδικαστικής στο Πανεπιστήμιο Θράκης, Παύλο Παυλίδη, ο οποίος αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ αγνοουμένων και των οικογενειών τους έτσι ώστε κανένα θύμα μετανάστευσης να μη μείνει ως «αγνώστου ταυτότητος» αλλά, η σορός τους να επιστραφεί και να ταφεί όπως αρμόζει στον τόπο καταγωγής τους.

«Στην περιοχή μας ακολουθείται ένα ιδιαίτερο πρωτόκολλο στην αναγνώριση και την ταυτοποίηση των νεκρών, το οποίο αποσκοπεί στο να μπορέσουμε να αποδώσουμε τους νεκρούς στα συγγενικά τους πρόσωπα», δήλωσε ο κ. Παυλίδης.

Ο ιατροδικαστής που εργάζεται στην περιοχή του Έβρου τα τελευταία είκοσι χρόνια περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει: «Λόγω της ιδιομορφίας του ποταμού προσπαθούμε να βρούμε προσωπικά αντικείμενα τα οποία είναι ανθεκτικά στο νερό έτσι ώστε δίνοντάς τα σε κάποιες επίσημες αρχές (αστυνομία, Ερυθρός Σταυρός, προξενικές αρχές) να έχουμε τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των συγγενών και του θύματος και να περάσουμε στην εξέταση DNA ώστε να αποδώσουμε το άτομο αυτό στα συγγενικά του πρόσωπα».

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο ιατροδικαστής, «τα τελευταία είκοσι χρόνια, μόνο από την ελληνική πλευρά του Έβρου, έχω διαχειριστεί γύρω στα 500 περιστατικά. Σίγουρα ο αριθμός είναι πολλαπλάσιος» και όπως τόνισε, η συγκεκριμένη προσπάθεια γίνεται χάρη στο πρωτόκολλο που ακολουθείται στην Σχολή Ιατροδικαστικής στην Αλεξανδρούπολη.

«Αυτή την στιγμή συμμετέχουμε σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα μαζί με το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και προσπαθούμε μέσω των κοσμημάτων, των δαχτυλιδιών που θα βρούμε και κάποιων άλλων προσωπικών μεταλλικών αντικειμένων, να εντοπίσουμε και την προέλευση του νεκρού σε σχέση με τη χώρα του», εξήγησε ο κ. Παυλίδης.

Sports in

Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός 28-28: Σπουδαία εμφάνιση στην Ουγγαρία και τώρα όλα είναι στο χέρι του!

Ο Ολυμπιακός έμεινε ζωντανός για την πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup, καθώς ήρθε ισόπαλος 28-28 με την Φερεντσβάρος στην Ουγγαρία – Σε μία εβδομάδα (27/4) η ρεβάνς στο Κλειστό της Ηλιούπολης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024