Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πάουελ – Η απόφαση για tapering δεν δίνει σήμα για αύξηση επιτοκίων – Εγκαταλείπουμε το «παροδικός» για τον πληθωρισμό

Πάουελ – Η απόφαση για tapering δεν δίνει σήμα για αύξηση επιτοκίων – Εγκαταλείπουμε το «παροδικός» για τον πληθωρισμό

Διευκρίνισε ότι το tapering μπορεί να κινηθεί προς πάσα κατεύθυνση

Χωρίς να επιφυλάσσει εκπλήξεις στις αγορές, η Fed έδωσε την Τετάρτη του πολυαναμενόμενο σήμα εκκίνησης του tapering, αρχής γενομένης εντός του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τη ανακοίνωση που εξεδόθη η διαδικασία περιορισμού του ύψους 120 δισ. δολαρίων προγράμματος αγοράς ομολόγων θα ξεκινήσει «αργότερα μέσα στο μήνα». Μάλιστα, η διαδικασία της απομείωσης θα κυμανθεί στα 15 δισ. δολάρια το μήνα.

Ωστόσο, δύο σημεία αξίζει να επισημανθούν ιδιαίτερα τόσο σε ότι αφορά την απόφαση της Fed όσο και τις δηλώσεις του επικεφαλής της που ακολούθησαν: το ένα σημείο αφορά στο γεγονός ότι το tapering μπορεί να ακολουθήσει και αντίστροφη πορεία, αν το απαιτήσουν οι συνθήκες και πώς η Fed εγκαταλείπει τη λέξη «παροδικός» για να περιγράψει τον πληθωρισμό.

Ο επικεφαλής της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε την συνεδρίαση της FOMC της FED, ήταν σαφής: «Η απόφασή μας σήμερα να αρχίσουμε να μειώνουμε τις αγορές περιουσιακών στοιχείων μας δεν συνεπάγεται κανένα άμεσο μήνυμα σχετικά με την πολιτική των επιτοκίων μας»

Πρόσθεσε επίσης ότι η Fed παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και πως πρέπει πολλά να γίνουν πριν οι οικονομικές συνθήκες επιτρέψουν αύξηση των επιτοκίων.

Αίσθηση προκάλεσε επίσης, ότι ο Πάουελ διευκρίνισε ότι ο ρυθμός μεταβολής των αγορών ομολόγων θα μπορούσε να αλλάξει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση μετά τον Δεκέμβριο.

«Είμαστε έτοιμοι να επιταχύνουμε ή να επιβραδύνουμε» τις αλλαγές στην αγορά περιουσιακών στοιχείων, είπε χαρακτηριστικά.

Πληθωρισμός και αγορά εργασίας

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό είπε ότι αυξημένες τιμές στις ΗΠΑ δεν προκαλούνται από τη στενή προσφορά εργασίας.

«Ο πληθωρισμός που βλέπουμε στην πραγματικότητα δεν οφείλεται σε μια σφιχτή αγορά εργασίας. Οφείλεται σε σημεία συμφόρησης και σε ελλείψεις και στην πολύ ισχυρή ζήτηση που ανταποκρίνεται σε αυτά», είπε ο Πάουελ.

Όσον αφορά την αύξηση των μισθών καθώς οι εταιρείες αγωνίζονται να καλύψουν τις ανοιχτές θέσεις εργασίας, ο Πάουελ δεν βλέπει σημάδια μιας σπείρας μισθού-τιμών, όταν δηλαδή οι τιμές αυξάνονται ως αποτέλεσμα υψηλότερων μισθών.

Ο επικεφαλής της Fed είπε επίσης ότι υπάρχει ακόμη έδαφος που πρέπει να καλυφθεί ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη απασχόληση, που αποτελεί έναν από τους στόχους πολιτικής της κεντρικής τράπεζας και ένα σημαντικό εμπόδιο πριν από την οιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων.

«Δεν πιστεύουμε ότι είναι ακόμη ώρα να αυξήσουμε τα επιτόκια. Υπάρχει ακόμη έδαφος να καλυφθεί για την επίτευξη της μέγιστης απασχόλησης».

Αβεβαιότητα για τις αλυσίδες εφοδιασμού

Σχολιάζοντας τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, ο Αμερικανός Τραπεζίτης υπογράμμισε ότι ο χρόνος επιστροφής στο κανονικό είναι «πολύ αβέβαιος», προσθέτοντας ότι πολύ δύσκολο να μετρηθεί πότε θα επιλυθούν οι περιορισμοί της εφοδιαστικής αλυσίδας.

«Φυσικά είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί πόσο θα διαρκέσουν τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας ή ποιες θα είναι οι επιπτώσεις τους στον πληθωρισμό. Οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού είναι πολύπλοκες. Θα επιστρέψουν στην κανονική τους λειτουργία, αλλά η χρονική στιγμή είναι εξαιρετικά αβέβαιη», δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας στη συνέντευξη Τύπου.

Όλα τα εργαλεία διαθέσιμα

Ο Πάουελ είπε επίσης, ότι η Fed θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό εάν οι πιέσεις στις τιμές παραμείνουν υψηλότερες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
«Εάν δούμε σημάδια της πορείας του πληθωρισμού, ή οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό, κινούνται ουσιαστικά και επίμονα πέρα ​​από επίπεδα των στόχων μας , θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα των τιμών», είπε ο Πάουελ.

Η Fed αφήνει πίσω τον χαρακτηρισμό «παροδικό»

Ο κ. Πάουελ είπε ότι στη δήλωση της Τετάρτης η κεντρική τράπεζα έκανε ένα βήμα πίσω σε ό,τι αφορά τη λέξη «παροδικός», την οποία χρησιμοποιούσε για να περιγράψει τον αντίκτυπο του πληθωρισμού, εν μέρει λόγω της σύγχυσης γύρω από τις διάφορες αντιλήψεις του όρου.

«Το παροδικό είναι μια λέξη που έχει διαφορετικές αντιλήψεις», είπε. «Για κάποιους, έχει μια αίσθηση βραχύβιας. Υπάρχει μια συνιστώσα πραγματικού χρόνου, μετρημένη σε μήνες, ας πούμε. Πραγματικά για εμάς, αυτό που σημαίνει παροδικό είναι ότι αν κάτι είναι παροδικό δεν θα αφήσει πίσω του μόνιμα –ή πολύ επίμονα υψηλότερο– πληθωρισμό. Γι′ αυτό κάναμε ένα βήμα πίσω από το παροδικό. Είπαμε «αναμενόταν να είναι παροδικό».

Ο Πάουελ είπε επίσης ότι το τρέχον επίπεδο πληθωρισμού δεν συνάδει με τη σταθερότητα των τιμών και ότι η κεντρική τράπεζα θα «χρησιμοποιήσει τα εργαλεία μας όπως αρμόζει για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός».

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024