Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
«Έξυπνες» εφαρμογές και για αγρότες από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

«Έξυπνες» εφαρμογές και για αγρότες από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Δράσεις για την έγκαιρη πρόβλεψη πλημμυρικών φαινομένων, την αποτροπή εξάπλωσης μεταδοτικών ασθενειών και την υποστήριξη των αγροτών.

Καινοτόμες δράσεις και εφαρμογές που θα υποστηρίξουν την αγροτική παραγωγή αλλά και την τοπική κοινωνία και οικονομία, περιλαμβάνει το έργο στο οποίο προχωρά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ύψους 1.002.020 ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι δράσεις που θα υλοποιηθούν αφορούν εφαρμογές με χρήση τεχνολογιών Internet οf Things (ΙοΤ) για την υποστήριξη της τοπικής αγροτικής παραγωγής με καινοτόμα εργαλεία, την εγκατάσταση δικτύου υδρομετεωρολογικών σταθμών για την έγκαιρη προειδοποίηση πλημμυρικών φαινομένων, αλλά και ηλεκτρονικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για μεταδιδόμενες από έντομα ασθένειες.

Mε χρηματοδότηση ύψους 1.022.020 ευρώ η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προχωρά στην ένταξη του έργου «Ευφυείς ψηφιακές εφαρμογές για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας – ασφάλειας, της υγείας και της αγροτικής παραγωγής στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας» στον Άξονα Προτεραιότητας «Ψηφιακή Σύγκλιση», του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Αναλυτικά, το παραπάνω έργο περιλαμβάνει τα ακόλουθα τρία  υποέργα:

Υποέργο 1: «Εγκατάσταση Δικτύου Υδρομετεωρολογικών Σταθμών για την Έγκαιρη Προειδοποίηση Πλημμυρικών Φαινομένων».

Φυσικό αντικείμενο του υποέργου είναι η εγκατάσταση ενός δικτύου 15 μετρητικών σταθμών (10 υδρομετρικών και 5μετεωρολογικών) σε κατάλληλα επιλεγμένα σημεία της Στερεάς Ελλάδας, για την παρακολούθηση μετρήσεων σχετικών με ύδατα (στάθμη, ταχύτητα παροχή, κ.λπ.) και με τις μετεωρολογικές συνθήκες, σε πραγματικό χρόνο, για την πρόληψη, την έγκαιρη προετοιμασία και την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων.

Υποέργο2: «Ανάπτυξη ηλεκτρονικού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για μεταδιδόμενες από έντομα ασθένειες με την αξιοποίηση μοριακών, εντομολογικών, περιβαλλοντικών και γεωγραφικών δεδομένων».

Φυσικό αντικείμενο του υποέργου είναι η ανάπτυξη σύγχρονων εργαλείων, βασισμένων σε νέες τεχνολογίες, τα οποία θα ενσωματώνουν πλήθος δεδομένων πεδίου από διαφορετικές πηγές και θα στοχεύουν στην πρόληψη και στον έλεγχο πιθανών επιδημιών νόσων μεταδιδόμενων με κουνούπια, στη στοχευμένη διαχείριση της καταπολέμησης των διαβιβαστών, στο σχεδιασμό δράσεων περιβαλλοντικής εξυγίανσης και γενικότερα στη βελτίωση της λήψης αποφάσεων στον τομέα της Περιβαλλοντικής Υγείας.

Υποέργο 3: «Εφαρμογές με χρήση τεχνολογιών Internet οf Things (ΙοΤ) για την υποστήριξη της τοπικής αγροτικής παραγωγής με καινοτόμα εργαλεία».

Φυσικό αντικείμενο του υποέργου είναι η ανάπτυξη και προώθηση νέων τεχνικών και τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία, με σκοπό την υποβοήθηση μετάβασης από την συμβατική μορφή διαχείρισης αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην γεωργία ακριβείας, ή αλλιώς ευφυή γεωργία (smart farming), με την ανάπτυξη έξυπνων συστημάτων ακριβείας για υπαίθριες και δενδρώδεις καλλιέργειες, τη διαδικτυακή διαχείριση και τον «έξυπνο» έλεγχο θερμοκηπίων, συστημάτων βιοαισθητήρων εκτίμησης ευζωίας και προβλημάτων υγείας παραγωγικών ζώων κ.α.

Μετά την ένταξη του έργου, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Με καλό σχεδιασμό, σκληρή δουλειά των συνεργατών μας και την αμέριστη στήριξη του Αν. Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, εξασφαλίσαμε την πρώτη ένταξη πρότασής μας στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση τριών πραγματικά καινοτόμων δράσεων. Στόχος μας είναι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την έγκαιρη πρόβλεψη πλημμυρικών φαινομένων, την αποτροπή εξάπλωσης μεταδοτικών ασθενειών και για την υποστήριξη των αγροτών μας. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας φιλοδοξεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τις νέες τεχνολογίες και τις λεγόμενες “έξυπνες” ψηφιακές προσαρμογές,  προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας και οικονομίας».

inSports

Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι: Η τεχνητή νοημοσύνη ως ο νέος «Μεγάλος Αδελφός»

Ακτιβιστές υπεράπισης των ατομικών δικαιωμάτων φοβούνται ότι η χρήση συστημάτων επιτήρησης με τεχνολογία AI στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, θα δημιουργήσει ένα νέο «Μεγάλο Αδελφό»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024