«Δεν πρέπει οι πολίτες να επιβαρυνθούν με το κόστος της πράσινης μετάβασης», σημείωσε ο πρωθυπουργός

«Διαπιστώνουμε αναταράξεις στην αγορά του φυσικού αερίου, ελέω ενεργειακής κρίσης. Στην Ελλάδα έχουμε ήδη λάβει μέτρα, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για να προστατεύσουμε τα νοικοκυριά. Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να απογοητευτούν οι πολίτες από τις πολιτικές καταπολέμησης της κλιματικής κρίσης. Δεν πρέπει εν τέλει οι πολίτες να επιβαρυνθούν με το κόστος της πράσινης μετάβασης», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg από τη Γλασκώβη και τις εργασίες της COP26.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε, μάλιστα, ότι οι τρέχουσες αναταράξεις στην αγορά ενέργειας δεν θα έπρεπε να δυσχεράνουν την επιχείρηση μετάβασης σε μία «πράσινη» οικονομία.

Παράλληλα, δήλωσε ικανοποιημένος για την εισαγωγή του κλιματικού νόμου στην επερχόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Και επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της χώρας στον ευρωπαϊκό στόχο της μείωσης των εκπομπών ρύπων κατά 55% έως το 2030, αλλά και στον αντίστοιχο μιας οικονομίας περιβαλλοντικά ουδέτερης έως το 2050.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι, σε εθνικό επίπεδο, έχουμε δεσμευτεί για πλήρη απολιγνιτοποίηση το αργότερο έως το 2028, «ωστόσο, είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να το επιτύχουμε έως το 2025», όπως είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για έναν «εμπροσθοβαρή στόχο» για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να καταστεί πρωτοπόρα σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των ΑΠΕ σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, ενώ έκανε ειδική αναφορά στα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Αναγνώρισε, πάντως, το φυσικό αέριο ως το μεταβατικό καύσιμο καθ’ οδόν προς την υιοθέτηση καθαρότερων μορφών ενέργειας.

Τέλος, ερωτηθείς για το πώς η χώρα μας αντιμετωπίζει τις ολοένα και συχνότερες φυσικές καταστροφές, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «κύρια προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, γι’ αυτό και συστήσαμε αυτοτελές υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με το οποίο προσπαθούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr