Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελαιόλαδο - Μύθοι και Αλήθειες

Ελαιόλαδο – Μύθοι και Αλήθειες

Εκτός από τα παράγωγα προϊόντα της ελιάς, η μακρόχρονη παρουσία της στον ελλαδικό χώρο συνδέεται με μια ιδιαίτερη πολιτιστική κληρονομιά.

Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα σημαντικότερα εθνικά μας προϊόντα, καθώς πέρα από την αναγνωρισμένη διατροφική του αξία, η ελαιοκαλλιέργεια περιβάλλεται και από ένα σύνολο κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Εκτός από τα παράγωγα προϊόντα της ελιάς, η μακρόχρονη παρουσία της στον ελλαδικό χώρο συνδέεται με μια ιδιαίτερη πολιτιστική κληρονομιά όπως η τεχνογνωσία και οι διατροφικές συνήθειες, στοιχεία που αποτυπώθηκαν στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2019.

Παρά την παραδοσιακή αυτή σχέση, η παραγωγή του ελαιόλαδου στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη πλήρως συγχρονιστεί με τις επιταγές της επιστήμης και της σχετικής εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας για την προάσπιση τόσο της ποιότητάς του όσο και των συμφερόντων των καταναλωτών.

Σε πανελλαδική μελέτη που διενήργησε ο ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο της Εμβληματικής Δράσης «Οι Δρόμοι της ελιάς», σχετικά με τις γνώσεις, τη στάση και τη συμπεριφορά των Ελλήνων καταναλωτών ως προς την επιλογή, την ασφάλεια και τη νοθεία του ελαιόλαδου και της επιτραπέζιας ελιάς αναδείχθηκαν αρκετές λανθασμένες αντιλήψεις για το ελαιόλαδο.

Σε μια προσπάθεια αποσαφήνισης της αλήθειας γύρω από διάφορους μύθους που το περιβάλλουν και με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και εκπαίδευση των καταναλωτών, ο ΕΦΕΤ εξέδωσε την εικονιζόμενη αφίσα με τίτλο: «Ελαιόλαδο: Μύθοι και Αλήθειες».

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024