Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επιστρεπτέα προκαταβολή - Πλησιάζει η ώρα του «λογαριασμού»

Επιστρεπτέα προκαταβολή – Πλησιάζει η ώρα του «λογαριασμού»

Η εξόφληση θα γίνει σε 60 δόσεις ενώ θα προβλέπεται «κούρεμα» έως 75% στις οφειλές

Τα «ραβασάκια» της επιστρεπτέας προκαταβολής ετοιμάζεται να στείλει η ΑΑΔΕ σε περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έλαβαν τα φθηνά κρατικά δάνεια συνολικού ύψους 8,3 δισ. ευρώ.

Μόλις εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις που θα ορίζουν τις λεπτομέρειες για το «κούρεμα» έως 75% των επιστρεπτέων προκαταβολών, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στην εκκαθάρισή τους και θαστείλει τα ειδοποιητήρια με τα ποσά που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτοςόσοι ενισχύθηκαν μέσω των επτά κύκλων του προγράμματος.

Οι φορολογούμενοι θα δουν στον προσωπικό τους λογαριασμό στην ψηφιακή πύλη myAADE το συνολικό ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν και το ποσό που θα πληρώσουν.

Το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος θα εμφανιστεί ως οφειλή όπως ακριβώς αποτυπώνεται και ο φόρος εισοδήματος.

Πιο συγκεκριμένα όσοι ενισχύθηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή:

1 Θα ενημερωθούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την ΑΑΔΕ για την έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος της επιστρεπτέας προκαταβολής.

2 Για να εντοπίσουν το ποσό που οφείλουν στο κράτος θα πρέπει
να εισέλθουν στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ myAADE (www.aade.gr) και από την επιλογή «Οφειλές, Πληρωμές &
Επιστροφές» και με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxis θα δουν το ποσό που έχει βεβαιωθεί στο ΑΦΜ τους.

3Οι φορολογούμενοι θα έχουν δύο επιλογές:

α) Εφάπαξ εξόφληση του ποσού έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 με επιπλέον έκπτωση 15%. Δηλαδή ένας επαγγελματίας που θα πρέπει να επιστρέψει στο κράτος 10.000 ευρώ εάν πληρώσει όλο το ποσό μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα καταβάλει 8.500 ευρώ.

β) Εξόφληση του ποσού σε 60 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο κάτω από τη μονάδα. Στο myAADE θα εμφανίζεται η ανάλυση των δόσεων, δηλαδή το ποσό που θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα και την ημερομηνία καταβολής.

4Οσοι επιλέξουν τη ρύθμιση των 60 δόσεων θα πρέπει να εξοφλήσουν την πρώτη δόση της επιστρεπτέας έως τις 31 Ιανουαρίου 2022.

«ΚΟΥΡΕΜΑ» ΕΩΣ 75%. Τα κρατικά δάνεια που έλαβαν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες μέσω του προγράμματος των επιστρεπτέων προκαταβολών θα είναι «κουρεμένα» έως 75%.

Το ποσοστό επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών έχει μειωθεί  ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης.

Ειδικότερα, εφόσον έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας, επιστρέφεται:

1Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

  • Το 25% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
  • Το 33,3% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
  • Το 50% για τις λοιπές επιχειρήσεις.

2Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 επιστρέφεται:

  •  Το 25% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019) άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
  • Το 33,3% για τις λοιπές επιχειρήσεις.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024