Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός – Οι πλήρως εμβολιασμένοι «μεταδίδουν εξίσου» την Covid-19

Κοροναϊός – Οι πλήρως εμβολιασμένοι «μεταδίδουν εξίσου» την Covid-19

Το μήνυμα είναι ότι οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να βασίζονται στον εμβολιασμό των γύρω τους για να αποφύγουν τη λοίμωξη.

Οι άνθρωποι που προσβάλλονται από Covid-19 παρά το γεγονός ότι έχουν εμβολιαστεί πλήρως μπορεί να εμφανίζουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα, παρόλα αυτά μεταδίδουν τον κοροναϊό εξίσου με τους ανεμβολίαστους, διαπιστώνει βρετανική μελέτη.

Η πιθανότητα μετάδοσης του ιού από εμβολιασμένους σε μη εμβολιασμένα μέλη της οικογένειάς τους εκτιμάται στο 38%, αναφέρουν στο Lancet ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Αν όμως είναι εμβολιασμένα όλα τα μέλη της οικογένειας, η πιθανότητα μετάδοσης μειώνεται στο 25%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης αναδεικνύουν το πόσο σημαντικό είναι να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού.

Το μήνυμα είναι ότι οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να βασίζονται στον εμβολιασμό των γύρω τους για να αποφύγουν τη λοίμωξη.

Η μελέτη, η οποία βασίστηκε σε τεστ PCR που πραγματοποιήθηκαν σε 440 νοικοκυριά του Λονδίνου από τον περυσινό μέχρι τον φετινό Σεπτέμβριο, έδειξε ότι:

  • Οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν μειωμένη αλλά παρόλα αυτά σημαντική πιθανότητα να προσβληθούν από το στέλεχος Δέλτα του κοροναϊού.
  • Δείχνουν επίσης να μεταδίδουν τον ιό εξίσου με τους ανεμβολίαστους.
  • Οι εμβολιασμένοι αναρρώνουν από τη λοίμωξη ταχύτερα και συχνά δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Παρόλα αυτά, το μέγιστο ιιό φορτίο στους εμβολιασμένους είναι συγκρίσιμο με αυτό των ανεμβολίαστων, κάτι που ίσως εξηγεί γιατί μεταδίδουν εξίσου τον ιό.

Τα κρούσματα ενδοοικογενειακής μετάδοσης από εμβολιασμένα σε ανεμβολίαστα μέλη δείχνουν να σχετίζεται με την πτώση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων με την πάροδο του χρόνου, λένε οι ερευνητές.

«Διαπιστώσαμε ότι η ευπάθεια στη λοίμωξη αυξάνεται εντός λίγων μηνών από τη δεύτερη δόση του εμβολίου –οπότε όσοι έχουν τη δυνατότητα να λάβουν αναμνηστική δόση θα πρέπει να το κάνουν άμεσα» δήλωσε ο Άζιτ Λαλβάνι του Imperial College, συνεπικεφαλής της μελέτης.

«Η συνεχιζόμενη μετάδοση που παρατηρούμε μεταξύ εμβολιασμένων καθιστά επιτακτική την ανάγκη να εμβολιαστούνοι ανεμβολίαστοι προκειμένου να προστατευτούν από τη λοίμωξη και τη βαριά Covid-19, ειδικά τώρα που περισσότεροι άνθρωποι θα παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους στη διάρκεια του χειμώνα».

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024