Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο γραφείο με τη μαμά από το νέο έτος - Χώροι φύλαξης παιδιών μέσα στις επιχειρήσεις

Στο γραφείο με τη μαμά από το νέο έτος – Χώροι φύλαξης παιδιών μέσα στις επιχειρήσεις

Τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών εντός μεσαίων ή μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και εμπορικών κέντρων, ως απάντηση στο δημογραφικό, το νούμερο ένα πρόβλημα της χώρας, προβλέπει νέο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας

Φανταστείτε μια γυναίκα γύρω στα 35. Τη λένε Φωτεινή κι έπειτα από αρκετές κοπιώδεις και κοστοβόρες προσπάθειες μόλις πέρυσι κατάφερε να γίνει για πρώτη φορά μητέρα. Προσπαθώντας να ανταποκριθεί στον νέο της ρόλο και ακριβώς τη στιγμή που άρχιζε να δημιουργεί επιτυχημένους κώδικες επικοινωνίας με το νεογέννητο μωρό της, μέσα από την αφή, την αγκαλιά και τον θηλασμό, η πραγματικότητα της χτυπά την πόρτα: Ο χρόνος που της παρέχεται από τον νόμο τελειώνει κι εκείνη πρέπει το επόμενο πρωί να αποχωριστεί το μωρό της και να επιστρέψει στο κατάστημα όπου εργάζεται ως πωλήτρια, μέσα σε εμπορικό κέντρο των νοτίων προαστίων. Σκεφτείτε τώρα τη χαρά της αν κάποιος της έλεγε αυτό το τελευταίο βράδυ αγωνίας στο σπίτι, «μάντεψε, μπορείς να φέρεις μαζί και το μωρό σου αύριο στη δουλειά». Και, μάλιστα, χωρίς να χρειαστεί να βάλει το χέρι στην τσέπη για τη φροντίδα και τη φύλαξή του.

Αυτή περίπου είναι η κεντρική φιλοσοφία του νέου προγράμματος της πολιτείας που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το νέο έτος και αφορά τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών εντός μεσαίων ή μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και εμπορικών κέντρων, ως απάντηση στο δημογραφικό, το νούμερο ένα πρόβλημα της χώρας, με πλήθος παραγόντων να συνθέτουν επί σειρά ετών έναν γόρδιο δεσμό που πλέον δύσκολα μπορεί να λυθεί. Σε αυτόν τον αγώνα φαίνεται πως έχει επιδοθεί η ομάδα του υπουργείου Εργασίας που ρίχνει στο τραπέζι τη δημιουργία παιδικών σταθμών εντός των χώρων εργασίας, κάτι που ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία στο εξωτερικό, με τη διαφορά ότι εκεί χρηματοδοτείται από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο προϋπολογισμός των 16 εκατομμυρίων που αντιστοιχεί στην ένταξη 120 επιχειρήσεων για τη φύλαξη περίπου 2.500 παιδιών θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κράτος, με πόρους εξασφαλισμένους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ετσι, μια επιχείρηση που επιθυμεί να κάνει αίτηση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα οφείλει να φτιάξει χώρο φύλαξης βρεφών – που θα περιλαμβάνει ειδικά διαμορφωμένο χώρο με δωμάτιο ύπνου, δωμάτιο θηλασμού, δωμάτιο αλλαγής πάνας, προσωπικά ντουλάπια φύλαξης ειδών καθημερινής ανάγκης των παιδιών, όπως πάνες, ρούχα κ.ά. – έχοντας τα έξοδα για τον απαραίτητο εξοπλισμό και την πρόσληψη έως δύο ατόμων για τη φύλαξη των βρεφών για δύο έτη πλήρως καλυμμένα.

Η ψυχική επαφή

Εκτός από την οικονομική διέξοδο που προσφέρει το πρόγραμμα στις νέες μητέρες, εξίσου σημαντική είναι και η πτυχή της ψυχικής και σωματικής υγείας καθώς, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο μητρικός θηλασμός πρέπει να διενεργείται απρόσκοπτα κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής ενός βρέφους, ενώ συστήνεται να συνδυάζεται με στέρεες τροφές για τουλάχιστον δύο έτη. Επιστήμονες, εξάλλου, αναφέρουν ότι η σωματική και ψυχική επαφή που επιτυγχάνεται με τον θηλασμό δεν αναπληρώνεται με κανέναν άλλον τρόπο, ενώ τα βρέφη που έχουν θηλάσει έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν λοιμώξεις, αλλεργίες, νευρώσεις και καρκίνο, κάτι που ισχύει αντίστοιχα και για την ψυχική και σωματική υγεία της μητέρας. «Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να δώσει ανάσα σε πολλές οικογένειες στη χώρα μας.

Μ. Συρεγγέλα

Με τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών σε επιχειρήσεις διευκολύνουμε τους γονείς, βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής των εργαζομένων και ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας μετά τη γέννηση των τέκνων τους, γνωρίζοντας ότι υπάρχει ασφαλής χώρος φύλαξης για τα παιδιά τους τις ώρες που εργάζονται. Στόχος του προγράμματος είναι η πρόσβαση των γονέων σε ποιοτικές υπηρεσίες φύλαξης εντός των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται προκειμένου να μπορούν να είναι κοντά στα παιδιά τους και να μειώνουν τον χρόνο που χάνουν κατά τη διάρκεια της μετακίνησης από και προς τον χώρο φύλαξης του παιδιού, όταν αυτός βρίσκεται μακριά από τη δουλειά τους. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα σε μητέρες να επεκτείνουν την περίοδο θηλασμού του βρέφους τους, εφόσον το επιθυμούν» σημείωσε στα «ΝΕΑ» η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα.

Η ψηφιακή πλατφόρμα για την πρόσκληση ενδιαφέροντος από την πλευρά των επιχειρήσεων αναμένεται να ανοίξει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022. Η εν λόγω πρωτοβουλία έρχεται στο πλαίσιο μιας σειρά μέτρων που έχει ήδη λάβει το αρμόδιο υπουργείο για την αντιστροφή της δημογραφικής κρίσης, όπως είναι οι άδειες πατρότητας, η προστασία γονέων από την απόλυση, οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» ενώ, όπως έγινε γνωστό στο πρόσφατο συνέδριο του Economist στην Αθήνα με θέμα τις προκλήσεις του δημογραφικού, ακολουθούν κι άλλες καινοτόμες παρεμβάσεις υπέρ της οικογένειας, υπέρ της κάθε Φωτεινής και του δικαιώματός της να είναι ταυτόχρονα μητέρα και επιτυχημένη επαγγελματίας χωρίς να «τιμωρείται» η ίδια, το μωρό και η οικογένειά της οικονομικά και ψυχολογικά.

Sports in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024