Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι τα νοσοκομεία ασφυκτιούν, ασθενείς δεν διασωληνώνονται, ενώ υπάρχει δισταγμός για την τρίτη δόση με αποτέλεσμα πολλοί να έχουν μειωμένα αντισώματα.

Για την ανησυχητική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία λόγω του κοροναϊού ενημέρωσε ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Ο κ. Γιαννάκος στην ενημέρωσή του σημειώνει ότι ασφυκτιούν οι ΜΕΘ σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ υπογραμμίζει ότι υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, ενώ μόνο χθες είχαμε 63 νεκρούς λόγω της πανδημίας. Ο Μιχάλης Γιαννάκος υποστηρίζει ότι πολλοί πέθαναν εκτός ΜΕΘ, ενώ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία από το Νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη.

«Πέρυσι 27 Οκτωβρίου είχαμε 12 νεκρούς από κοροναϊό και 102 διασωληνωμένους. Χθες 27 Οκτωβρίου είχαμε 63 νεκρούς και 387 διασωληνωμένους με 6,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν γίνεται σωστά σε επίπεδο πρόληψης και ενημέρωσης. Ο κοροναϊός εκδικείται το κίνημα των αγανακτισμένων της μάσκας. Έρχεται και η γρίπη», τονίζει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

«Διστάζουν να κάνουν την τρίτη δόση»

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ προσθέτει ότι: «Οι εμβολιασμένοι δεν λαμβάνουν προφυλάξεις με αποτέλεσμα να μεταδίδουν τον ιό. Λιγότερο, αλλά το μεταδίδουν. Το ποσοστό εμβολιασμένων που νοσηλεύεται σε κλινικές και ΜΕΘ αυξάνεται ημέρα με την ημέρα. Όχι γιατί δεν καλύπτουν τα εμβόλια, αλλά επειδή οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν πριν εννιά μήνες και πολλοί έχουν χαμηλό κύκλο αντισωμάτων, αφού διστάζουν να κάνουν τη τρίτη δόση.

Οι υγειονομικοί παρακολουθούμε τα αντισώματα στα πλαίσια ερευνητικών προγραμμάτων και διαπιστώνουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις τα αντισώματα μετά εννιά μήνες του εμβολιασμού είναι κάτω του ορίου ασφαλείας».

«Καμπανάκι» για τη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι: «ασφυκτιούν τα νοσοκομεία». Προσθέτει ότι είναι «γεμάτες οι ΜΕΘ κοροναϊού στη Θεσσαλονίκη, στα περιφερειακά νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας, της Δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας».

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΗΝ αναφέρει ότι: «σε όλη τη χώρα λειτουργούν 510 κλίνες ΜΕΘ κοροναϊού και έχουν καλυφθεί οι 390. Δεν μπορούν να λειτουργήσουν άλλες λόγω έλλειψης προσωπικού και λόγω αυξανόμενων αναγκών για ΜΕΘ γενικών παθήσεων. Οι 7.000 αναστολές εργασίας αποδιοργάνωσαν τα νοσοκομεία».

Ο κ. Γιαννάκος σημειώνει ακόμα ότι: «Πολλοί εκ των νεκρών από κοροναϊό πεθαίνουν στις κλινικές εκτός ΜΕΘ. Ηλικιωμένοι δεν διασωληνώνονται. Δεν προλαβαίνουν να μπουν σε ΜΕΘ. Διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ σε κλινικές χάνουν τη ζωή τους».

Για το Νοσοκομείο Παπανικολάου

«Επικοινώνησα σήμερα με τον Διευθυντή Ιατρό Αγγειοχειρουργικής του Νοσοκομείου Παπανικολάου κ. Τρελόπουλο που μου έδωσε στοιχεία για το τελευταίο δεκαήμερο του νοσοκομείου. Σας επισυνάπτω το μήνυμά του: Από 18/10 έως 28/10 στο νοσοκομείο πέθαναν 20 συνάνθρωποί μας.

13 από αυτούς πέθαναν σε απλές κλίνες Covid εκτός ΜΕΘ και 7 πέθαναν σε ΜΕΘ. Από τους 13 που πέθαναν σε απλές κλίνες, οι 3 ήταν εμβολιασμένοι και οι άλλοι ανεμβολίαστοι, ο μέσος όρος ηλικίας αυτών ήταν τα 80,5 έτη. Οι 7 που πέθαναν σε ΜΕΘ ήταν όλοι ανεμβολίαστοι με μέσο όρο ηλικίας τα 64 χρόνια, αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Ο κ. Γιαννάκος σημειώνει, τέλος, ότι: «Το συμπέρασμα με δεδομένο την έλλειψη κρεβατιών καθημερινά στις ΜΕΘ Covid είναι ότι πολλοί ασθενείς ηλικιωμένοι που βρίσκονται σε απλές κλίνες Covid δεν διασωληνώνονται.

Το τελευταίο δεκαήμερο από τους 20 ασθενείς που πέθαναν οι 13 ήταν εκτός ΜΕΘ. Ποσοστό 65%. Υψηλό ποσοστό σε ένα από τα πιο οργανωμένα νοσοκομεία της χώρας. Γενικά το ποσοστό των θανόντων με κοροναϊό εκτός ΜΕΘ σε κλινικές φθάνει το 70%.

Τα νοσοκομεία ήδη ασφυκτιούν λόγω έλλειψης προσωπικού. 7.000 συνάδελφοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας χωρίς να αντικατασταθούν. Κινδυνεύουν ασθενείς άδικα. Να γυρίσουν πίσω με δύο rapid test την εβδομάδα, όπως συνέβη με τους 800 συναδέλφους που εξαιρέθηκαν του εμβολιασμού».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr