Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - Οταν η οικογένεια πληρώνει την εμμονή ενός μέλους της να μην εμβολιαστεί

Κοροναϊός – Οταν η οικογένεια πληρώνει την εμμονή ενός μέλους της να μην εμβολιαστεί

Εκείνος όμως δεν ήθελε να κάνει το εμβόλιο, δεν πίστευε στον ιό που με τη μορφή πανδημίας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο έχει στερήσει εκατομμύρια ζωές

Τώρα απέμεινε μόνη ύστερα από 35 χρόνια που τον είχε δίπλα της. Μόνα έμειναν και τα τρία παιδιά που απέκτησαν μαζί. Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και αυτός δεν θα κάτσει στο γιορτινό τραπέζι, επειδή μία εμμονή, μία διαφωνία, στάθηκε ικανή, με συνοπτικές διαδικασίες, να του στερήσει τη ζωή.

Λεγόταν Γιάννης Χριστοδούλου και ήταν 63 χρονών. Ολα αυτά τα χρόνια, όπως συμβαίνει σε κάθε οικογένεια, τα προβλήματα έρχονταν και παρέρχονταν και διαφωνίες γεφυρώνονταν.

Εκτός από μία, αυτή για την ανάγκη του εμβολιασμού. Η σύζυγός του, Στέλλα, και τα τρία τους παιδιά, είχαν ήδη εμβολιαστεί κατανοώντας ότι αυτή η κίνηση θα μπορούσε να αποδειχτεί καθοριστική, αν κάτι πήγαινε στραβά, στη διαφύλαξη της ζωής τους.

Δεν πίστευε στον ιό

Εκείνος όμως δεν ήθελε να κάνει το εμβόλιο, δεν πίστευε στον ιό που με τη μορφή πανδημίας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο έχει στερήσει εκατομμύρια ζωές.

Στη χώρα μας οι νεκροί θα είναι σε λίγο 16.000, κατά χιλιάδες προσβάλλονται καθημερινά οι άνθρωποι, με ρυθμό που δεν υποχωρεί.

Κι έτσι, όπως συντετριμμένη είπε η γυναίκα μετά την απώλειά τού άντρα της, «δεν πίστευε στον ιό, αρνιόταν να εμβολιαστεί και καθυστέρησε να πάει στο νοσοκομείο».

Από τις αρχές αυτού του έτους, όταν τα εμβόλια άρχισαν να διαμοιράζονται με την ελπίδα να ανασταλλεί η μολυσματική εξάπλωση του ιού, σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού είχε αποφασίσει ότι δεν θα δεχόταν αυτό το δώρο της επιστήμης.

Αυτό το πληθυσμιακό κομμάτι, βλέποντας παρενέργειες που στοίχισαν τη ζωή σε αρκετούς συνανθρώπους μας και φοβούμενο για τη δική του ζωή, κράτησε αρχικά σθεναρή στάση.

Κάποιοι όμως στην πορεία μεταπίστηκαν ακούγοντας ότι διάφοροι φίλοι ή γνωστοί πέθαναν από τον ιό, ή νόσησαν και έφτασαν στο κατώφλι του θανάτου.

Παρέμειναν αρνητές

Όμως ακόμη κι αν πέρασαν τόσοι μήνες από την αρχή της χρονιάς, τουλάχιστον 4 εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας – ορισμένοι λένε ότι ο πραγματικός αριθμός είναι μεγαλύτερος – αποφάσισαν να μην κάνουν το εμβόλιο.

Να παραμείνουν αρνητές, ακόμη κι αν κάθε στιγμή της μέρας οι ειδήσεις, λένε και ξαναλένε ότι η μετάλλαξη Δέλτα θερίζει τους ανεμβολίαστους, που γεμίζουν τα κρεβάτια των Εντατικών διασωληνωμένοι.

Διαβάστε επίσης:Κοροναϊός – Στο «κόκκινο» οι ΜΕΘ σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Διαβάστε επίσης: Μόσιαλος – Μέχρι το τέλος του 2022 θα διαρκέσει η πανδημία

Δυστυχώς όμως πίσω από την απόφαση του κάθε ανθρώπου να μην εμβολιαστεί, κρύβεται ένα ακόμη πιο μεγάλο, πιο εφιαλτικό δράμα που έχει αντίκτυπο στην οικογένεια, σε χιλιάδες οικογένειες.

Από τα περιστατικά που φθάνουν στα νοσοκομεία, από τους συγγενείς ασθενών που οδύρονται για την απόφαση να μην εμβολιαστεί ο άνθρωπός τους, με φράσεις όπως «χίλιες φορές τον είχα παρακαλέσει», «του τα έλεγα τόσες και τόσες φορές» να αντηχούν στους διαδρόμους και τους προθαλάμους των Εντατικών, το μεγάλο δράμα που βιώνουν χιλιάδες οικογένειες αρνητών, ξετυλίγεται σε όλη του την εφιαλτική διάσταση.

Μία αλυσίδα η οικογένεια

Η οικογένεια είναι μία αλυσίδα, και ένας αν δεν εμβολιαστεί στο ίδιο σπίτι, κινδυνεύει. Ομως ο κίνδυνος αυτός και η επίπτωση που θα έχει, δεν θα την επωμιστεί εκείνος που έμεινε ανεμβολίαστος αλλά οι υπόλοιποι που θα μείνουν πίσω, που θα τον χάσουν, που θα ζουν με τύψεις ότι δεν προσπάθησαν αρκετά να τον μεταπείσουν.

Στις 28 Οκτωβρίου, μάχη ζωής δίνουν στις ΜΕΘ 391 διασωληνωμένοι από τους οποίους οι 336 (85,93%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

«Έχασα το στολίδι μου, τίποτα άλλο. Τον έχω 35 χρόνια δίπλα μου, 35 ολόκληρα χρόνια και με εγκατέλειψε, με άφησε, δεν με άκουσε», ανέφερε η σύζυγος του 63χρονου.

Μάταια προσπαθούσε να τον πείσει να κάνει το εμβόλιο. Εμβόλιο που είχε κάνει τόσο η ίδια όσο και τα τρία του παιδιά.

Προσπαθούσα

«Εγώ το έχω κάνει, τα παιδιά μου το έχουνε κάνει και προσπαθούσα… Κάθε μέρα είχαμε τη συζήτηση αυτή, κάθε μέρα μέσα στο σπίτι μας ήταν η συζήτηση το τι είναι ο κοροναϊός και τι γίνεται. Αλλά η απάντηση που εισέπραττε ήταν το «είσαι υπερβολική».

Ο 63χρονος είχε χάσει τη μητέρα του πριν 10 μέρες από κοροναϊό και την ίδια στιγμή, σε νοσοκομείο της Αθήνας, οι γιατροί είχαν διασωληνώσει τον αδερφό του, ιατρό στο επάγγελμα, που μοιραζόταν μαζί του τις ίδιες απόψεις γύρω από το εμβόλιο και φαίνεται πως ήταν εκείνος που τον έπεισε να μην το κάνει.

Πριν από περίπου 10 μέρες, μια 34χρονη γυναίκα από τα Τρίκαλα, ένας 32χρονος πατέρας δύο παιδιών από τα Καλάβρυτα και ένας ακόμη 32χρονος από την Καρδίτσα έχασαν τη ζωή τους από τον ιό. Ηταν νέοι και ανεμβολίαστοι.

Ο 32χρονος από τα Καλάβρυτα ήταν πατέρας δύο παιδιών. Αφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο του Ρίου. Νοσηλευόταν από τον περασμένο Αύγουστο οπότε είχε βρεθεί θετικός στον ιο. Δεν είχε υποκείμενα νοσήματα και δεν είχε κάνει το εμβόλιο.

Νέοι. Χωρίς αιτία

Νωρίτερα μέσα στον Οκτώβριο, ένας άνθρωπος 29 χρονών, χωρίς πρόβλημα υγείας, ανεμβολίαστος, με καταγωγή από τα Τρίκαλα, πέθανε από κοροναϊό. Ο νεαρός υπήρξε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο δήμαρχος Τρικκαίων στέλνοντας παράλληλα  μήνυμα σε όσους ακόμη αρνούνται να εμβολιαστούν.

Στην Κρήτη έγκυος 36χρονών που εργαζόταν σε σουπερμάρκετ στο Ρέθυμνο, χαροπάλευε με κοροναϊό στη ΜΕΘ του Βενιζέλειου νοσοκομείου επί σχεδόν ένα μήνα. Εχει δύο παιδιά.

Είναι δύσκολο να αποτυπωθεί με λόγια τι έζησαν όλες αυτές τις μέρες τα δύο παιδιά, πώς έζησαν ώρα με την ώρα.

Ο σύζυγός της, αφηγείται: «Όταν πήραμε εξιτήριο και φτάσαμε σπίτι, η μεγάλη μας κόρη έκλαιγε συνέχεια. Πολύ κλάμα. Ο μικρός μας ήταν πιο συγκρατημένος, αλλά η μεγάλη δεν ξεκολλούσε από πάνω της».

Θα εμβολιαζόταν

«Όταν βγήκε η γυναίκα μου από τη ΜΕΘ την παρατηρούσα, κρατούσε συνέχεια την κοιλιά της. Την βάλαμε στο κρεβάτι, βοήθησα τους γιατρούς, είχε συνέχεια το χέρι στην κοιλιά επάνω, γιατί πριν την βάλουν στην εντατική της είπαν οι γιατροί ότι φοβούνται για το έμβρυο.»

»Μας γνώρισε όλους, είχα πάει με την πεθερά μου από εκεί, οι δυο μας μόνο. Έμεινε μετά η πεθερά μου για να την προσέχει γιατί δεν μπορούσε να κινηθεί μόνη της».

Σκόπευε να εμβολιαστεί μόλις γεννήσει.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024