Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πορτογαλία – Κρας-τεστ για την κυβέρνηση ο προϋπολογισμός του 2022

Πορτογαλία – Κρας-τεστ για την κυβέρνηση ο προϋπολογισμός του 2022

Τα δύο κόμματα της Αριστεράς που στηρίζουν την κυβέρνηση μειοψηφίας του σοσιαλιστή Αντόνιο Κόστα απειλούν να καταψηφίσουν σήμερα την πρότασή του, κατηγορώντας τον για προσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία.

Κρίσιμη αναμένεται η σημερινή ημέρα για τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα. Πρακτικά, η «πρώτη ανάγνωση» του σχεδίου προϋπολογισμού του 2022 και η σχετική ψηφοφορία αποτελεί ένα κρας-τεστ, που θα αποδείξει εάν η κυβέρνηση μειοψηφίας της οποίας ηγείται έχει μέλλον.

Οι τελευταίες πληροφορίες, πάντως, οδηγούσαν στο συμπέρασμα πως επίκεινται πολιτικές εξελίξεις – ενδεχομένως και πρόωρες εκλογές. Κι αυτό διότι τα δύο αριστερά κόμματα που στηρίζουν τον Κόστα, το ΚΚ Πορτογαλίας και το Αριστερό Μπλόκο, έχουν απειλήσει ότι θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό, τον οποίο πρακτικά χαρακτηρίζουν αντιλαϊκό και ενάντιο στις θέσεις τους και τη συμφωνία που έχουν κάνει με τον πρωθυπουργό.

Το επιχείρημά τους είναι ότι δίνει δυσανάλογα μεγάλο βάρος στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, έτσι ώστε η Πορτογαλία να συνεχίσει να είναι ένα από τα «καλά παιδιά» της ΕΕ και να μην αντιμετωπίσει προβλήματα στην εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα ίδια υποστηρίζουν, αντιθέτως, ότι τώρα είναι η ώρα για μεγαλύτερες κοινωνικές δαπάνες, ριζική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, καθώς και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.

Το παράδοξο είναι ότι με το ίδιο ακριβώς επιχείρημα – τη διασφάλιση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, δηλαδή – ο δεξιός πρόεδρος της δημοκρατίας, Μαρτσέλο Ρέμπελο ντε Σόουζα, απειλεί ότι σε περίπτωση καταψήφισης θα διαλύσει τη βουλή και θα προκηρύξει εκλογές, δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι προβλέπει το σύνταγμα.

«Εγώ δεν παραιτούμαι»

Από την πλευρά του, ο Κόστα επιχειρεί να εμφανιστεί ακλόνητος και αποφασισμένος να παραμείνει στη θέση του και να ζητήσει εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης, ακόμη και εάν σήμερα ηττηθεί. «Δεν είναι η στιγμή να γυρίσουμε τις πλάτες μας στις δυσκολίες, αλλά για να τις αντιμετωπίσουμε. Έτσι, δεν παραιτούμαι», δήλωσε χαρακτηριστικά, ζητώντας «σεβασμό προς τους Πορτογάλους που δεν επιθυμούν μία κρίση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πολιτικός ο οποίος κρατά το τιμόνι της Πορτογαλίας από το 2015 θεωρείται, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, από τους πλέον πετυχημένους ηγέτες στην Ευρώπη, παρά το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε η χώρα του από την πανδημία, ειδικά στις αρχές του 2021.

Ο ίδιος φαίνεται δε να ποντάρει και στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες εξακολουθούν να δείχνουν ότι οι Σοσιαλιστές παραμένουν το πιο δημοφιλές κόμμα, συγκεντρώνοντας ποσοστό ανάλογο με το 36% που πήραν στις εκλογές του 2019. Κι αυτό όταν οι δεύτεροι Σοσιαλδημοκράτες (από τους οποίους προέρχεται ο ντε Σόουζα) βρίσκονται στο 27%, ενώ τα δύο αριστερά κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση καταγράφουν σημαντικές απώλειες.

Κοντός ψαλμός.

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024