Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νάμπι Κεϊτά – Ένα παιδί που ονειρεύτηκε να παίξει με τη φανέλα της Λίβερπουλ

Νάμπι Κεϊτά – Ένα παιδί που ονειρεύτηκε να παίξει με τη φανέλα της Λίβερπουλ

Ο Νάμπι Κεϊτά υποστήριζε τη Λίβερπουλ από παιδί, αλλά δεν μπορούσε να φανταστεί ποτέ ότι θα φορούσε πραγματικά μια φανέλα των Reds

Οι ρόδες των αυτοκινήτων ήταν τα δοκάρια, τα πλαστικά μπουκάλια οι αυτοσχέδιες μπάλες και ο Ναμπί Κεϊτά μεγάλωνε στη Γουινέα, εκεί όπου τίποτα δεν είναι εύκολο και δεδομένο. Ο χαφ της Λίβερπουλ αναγκαζόταν να βρίσκει χρήματα για να πηγαίνει προπόνηση, αλλά και για να γεμίζει το στομάχι του.

Ο δρόμος ήταν το μεγαλύτερό του αδιέξοδο και το πρώτο του ποδοσφαιρικό σχολείο, εκεί έμαθε το άθλημα έξω από τακτικές και συστήματα, ήταν αυτός που τον σκληραγώγησε και τον βοήθησε να μην πτοηθεί όταν Λοριάν και Λε Μαν αγνόησαν επιδεικτικά το ταλέντο του.

Λίγα χρόνια αργότερα ο Νάμπι Κεϊτά, έχοντας ξεπεράσει όλα τα εμπόδια που βρέθηκαν στο δρόμο του, φορά τη φανέλα της Λίβερπουλ, της ομάδας που ερωτεύτηκε από μικρό παιδί θαυμάζοντάς την από την τηλεόραση.

Το σκαλοπάτι της Ιστρ για τη μεταγραφή του στην Αυστρία

Μόλις ο Κεϊτά μπορούσε να περπατήσει, η μητέρα του, Μίριαμ Καμαρά, κατάλαβε ότι θα έπρεπε να κατασχέσει όλα τα αντικείμενα του σπιτιού.

«Μου έχει πει ότι ό,τι έπεφτε από το τραπέζι, είτε ήταν ένα μπουκάλι νερό είτε ένα πορτοκάλι, θα ντριμπλάρω με αυτό» θυμάται ο Κεϊτά.

Αν και οι γονείς του ήθελαν να δουν το γιο τους να ακολουθεί ξεχωριστό δρόμο από το ποδόσφαιρο, γρήγορα κατάλαβαν ότι το σπλάχνο τους είναι ευλογημένο με ταλέντο.

Ο τότε 18χρονος είχε μάθει πια να βρίσκει τον τρόπο για όλα και για πρώτη φορά στη ζωή του έπρεπε να φύγει από τη Γουινέα. Στο χέρι του κρατούσε ένα εισιτήριο το οποίο έγραφε Ιστρ και είχε προορισμό τη δεύτερη κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος.

Η Ίστρ τού πρόσφερε τριετές συμβόλαιο και το Νοέμβριο του 2013 ο Κεϊτά τούς ευχαρίστησε με ένα γκολ και ασίστ σε ένα φωτεινό ντεμπούτο στη νίκη με 4-2 επί της Νιμ. Αν και ήταν η πρώτη του σεζόν σε επαγγελματική κατηγορία, ήδη είχε προλάβει να «λάμψει» και ήδη το όνομά του είχε προλάβει να σημειωθεί σε πολλά μπλοκάκια σκάουτερ.

Αν και η Ιστρ υποβιβάστηκε, είχε δείξει τις ικανότητές του, με τη Σάλτσμπουργκ να βγάζει από τα ταμεία της 1,5 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της.

Στην Αυστρία κατέκτησε δύο σερί νταμπλ, τη σεζόν 2015-16 ψηφίστηκε κορυφαίος παίκτης του πρωταθλήματος και ήταν πλέον σαφές σε όλους πως η ποιότητα του αυστριακού πρωταθλήματος δεν ήταν για τα «κυβικά» του.

Η εκτόξευσή του στη Λειψία

Η έτερη ομάδα της Red Bull, Λειψία, ήταν εκείνη που τον πήρε δίνοντας 15 εκατ. ευρώ, με τον Κεϊτά να μεταφέρει τη χρυσόσκονη του και στην Bundesliga. Συστήθηκε στο κοινό της Λειψίας με ιδανικό τρόπο, καθώς σκόραρε στο ντεμπούτο του κόντρα στην Ντόρτμουντ, έξι λεπτά αφότου είχε μπει αλλαγή, δίνοντας στη νέα του ομάδα του μια σπουδαία νίκη.

Ο Κεϊτά ολοκλήρωσε την πρώτη του χρονιά στη Λειψία με απολογισμό 8 γκολ και 7 ασίστ σε 31 εμφανίσεις.

Ο 22χρονος τότε χαφ ψηφίστηκε στην καλύτερη 11άδα της σεζόν εκείνη τη χρονιά στην Bundesliga, ενώ ήταν το βασικό «γρανάζι» των «Ταύρων» στην πορεία τους προς τη 2η θέση και την απευθείας έξοδο στους ομίλους του Champions League.

Η επιμονή του Κλοπ και το όνειρό του να παίξει στη Λίβερπουλ που έγινε πραγματικότητα

Ο Γιούργκεν Κλοπ είχε τσεκάρει την περίπτωσή του και σε συνδυασμό με τις άσχημες εμφανίσεις του Εμρέ Τσάν δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά. Έδωσε την εισήγησή του στους ανθρώπους των Reds και η Λίβερπουλ έκανε επίσημη πρόταση στη Λειψία, η οποία έφθασε μέχρι και τα 83 εκατ. ευρώ.

Τελικά, ο άσος από τη Γουινέα έπιασε λιμάνι τον Ιούλιο του 2018 όχι για πολύ λιγότερα (65 εκατ. ευρώ), με αρκετούς να απορούν τι είδε ο Κλοπ και η Λίβερπουλ έδωσε έναν σκασμό λεφτά.

Για κάθε ποδοσφαιριστή ο καθρέπτης είναι το γήπεδο, με τον Κεϊτά να έχει κάνει ακόμη και τους πιο δύσπιστους να πειστούν πως αξίζει να είναι μέλος της Λίβερπουλ. Ένας box-to-box μέσος που δεν σταματά να τρέχει μέχρι να… λιποθυμήσει, ο οποίος με τα διαφορετικού τύπου χαρακτηριστικά που διαθέτει βοηθά τη δική του άμυνα και με τις ντρίμπλες, τα ανεβάσματα και τα δυνατά σουτ δημιουργεί προβλήματα στην αντίπαλη άμυνα.

Όπως σε αυτήν της Γιουνάιτεντ, στην οποία…έκανε πλάκα. Ο Κεϊτά με μια κάθετη κίνηση, βγαλμένη από το ρεπερτόριό του, βρέθηκε φάτσα με τον Ντε Χέα και πλάσαρε υποδειγματικά για να ανοίξει το δρόμο για το θριαμβευτικό πέρασμα των Reds από το Ολντ Τράφορντ το απόγευμα της Κυριακής (24/10).

Λίγο πιο μετά από εκτελεστής έγινε δημιουργός «σερβίροντας» στον Σαλάχ για το 0-3. Και αν με τη συμπλήρωση μίας ώρας αγώνα αποχώρησε με φορείο από τον αγωνιστικό χώρο μετά το άσχημο μαρκάρισμα του Πογκμπά, αυτό δεν τον εμπόδισε μετά το σφύριγμα της λήξης να χορεύει και να τραγουδά μαζί με τους συμπαίκτες του ξέροντας πως έχει γίνει κομμάτι της ιστορίας της ομάδας που αγάπησε από μικρό παιδί και ονειρεύτηκε να φορέσει τη φανέλα της.

Επιμέλεια: Μιχάλης Λυτρίβης

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024