Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το Σάββατο με «ΤΑ ΝΕΑ», Πηνελόπη Δέλτα: «Τρελαντώνης»

Το Σάββατο με «ΤΑ ΝΕΑ», Πηνελόπη Δέλτα: «Τρελαντώνης»

Με αφορμή τα 80 χρόνια από τον θάνατο της κορυφαίας ελληνίδας συγγραφέως προσφέρουν το αξεπέραστο έργο που αγαπήθηκε όσο κανένα από μικρούς και μεγάλους.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ τιμούν την Πηνελόπη Δέλτα.

Με αφορμή τα 80 χρόνια από τον θάνατο της κορυφαίας ελληνίδας συγγραφέως προσφέρουν το αξεπέραστο έργο που αγαπήθηκε όσο κανένα από μικρούς και μεγάλους.

Τρελαντώνης

Οι απολαυστικές περιπέτειες του αξέχαστου ήρωα και αδερφού της Δέλτα στην Καστέλα του 1879.

Το συναρπαστικό μυθιστόρημα – σταθμός της παιδικής λογοτεχνίας, που πρωτοεκδόθηκε το 1932, σε μία πολυτελή σκληρόδετη έκδοση.

Ο Αντώνης και τα τρία αδέρφια του, η Αλεξάνδρα, η Πουλουδιά και ο Αλέξανδρος − που ζουν μόνιμα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου −, φιλοξενούνται για τις καλοκαιρινές διακοπές από τους θείους τους στην Καστέλα του Πειραιά. Τα τέσσερα παιδιά φέρνουν τα πάνω κάτω στη ζωή των ενηλίκων. Ανάμεσά τους, ο Αντώνης − ο πιο σκανδαλιάρης από όλους αλλά ακέραιος χαρακτήρας, πρότυπο για τα αδέρφια του και μόνιμος πονοκέφαλος για τους μεγάλους − γίνεται με τις απολαυστικές περιπέτειές του σύμβολο τιμιότητας και θάρρους. Πρόκειται για τον αξέχαστο ήρωα μιας διασκεδαστικής ιστορίας, η οποία περιγράφει το συναρπαστικό καλοκαίρι του 1879 που όντως πέρασαν στην Καστέλα τα παιδιά του Εμμανουήλ Μπενάκη, δηλαδή η Πηνελόπη (η οποία στο βιβλίο «εμφανίζεται» με τη μορφή της Πουλουδιάς) και τα αδέρφια της.

Ο Τρελαντώνης − κορυφαίο μυθιστόρημα της παιδικής λογοτεχνίας, που πρωτοεκδόθηκε το 1932 και δεν έπαψε έκτοτε να διαβάζεται − επιβεβαιώνει την άποψη ότι πραγματικά καλό βιβλίο για τα παιδιά είναι το βιβλίο το οποίο κερδίζει τόσο τους μικρούς όσο και τους μεγάλους αναγνώστες.

Η Πηνελόπη Δέλτα ήταν κόρη του Εμμανουήλ Μπενάκη και της Βιργινίας Χωρέμη, αδελφή του Αντώνη Μπενάκη (ιδρυτή του ομώνυμου μουσείου), «συνομιλήτρια» των δημοτικιστών και των μακεδονομάχων, βενιζελική, σύζυγος του φαναριώτη εμπόρου Στέφανου Δραγούμη και ερωμένη εξ αποστάσεως του Ιωνα Δραγούμη, χρονογράφος που διέσωσε ζωντανές μαρτυρίες για την ελληνική Ιστορία (από τον Πλαστήρα και τον Βενιζέλο, τον οποίο η οικογένεια καλούσε συχνά στην εξοχική κατοικία της Κηφισιάς).

Την ημέρα που οι Γερμανοί εισβάλλουν στην Αθήνα, στις 27 Απριλίου του 1941, η Πηνελόπη Δέλτα καταπίνει δηλητήριο και φεύγει από τη ζωή πέντε ημέρες αργότερα. «Finis Graciae» («Το τέλος της Ελλάδας») γράφει στο ημερολόγιό της. Στην ταφή της, στον κήπο της Κηφισιάς, ιερουργεί μόνος ο παλιός φίλος αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος (πρώην μητροπολίτης Τραπεζούντος). Στην ταφόπετρά της χαράχτηκε μόνο η λέξη «Σιωπή».

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024