Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αποκάλυψη - Μέσω Viber άτυπες εντολές για κρίσιμες επιχειρήσεις

Αποκάλυψη – Μέσω Viber άτυπες εντολές για κρίσιμες επιχειρήσεις

Νέα άγνωστα στοιχεία για το δραματικό συμβάν στο Πέραμα, ο εκνευρισμός της Κατεχάκη και οι εντολές για… αδράνεια των ενστόλων

Μέσω… Viber από ιδιωτικά κινητά και όχι μέσω ασυρμάτων δίνονται «μυστικές» εντολές σε αστυνομικούς της ΔΙΑΣ και άλλων ομάδων της Αμεσης Δράσης για να σταματούν καταδιώξεις κακοποιών ή να προχωρούν σε άλλες παράτυπες – έως και ύποπτες – ενέργειες. Αυτό προκύπτει από μηνύματα σε κινητά αστυνομικών που αποκαλύπτονται στη συνέχεια του τραγικού συμβάντος στο Πέραμα με τον θάνατο ενός 21χρονου ύστερα από 38 σφαίρες που ρίχθηκαν από οκτώ στελέχη της ΔΙΑΣ σε ανθρωποκυνηγητό διάρκειας 25 λεπτών.

Εν τω μεταξύ, η διερεύνηση του περιστατικού εστιάζεται επίσης στην εντολή που δόθηκε από στελέχη της Αμεσης Δράσης στους συναδέλφους τους που συμμετείχαν στην καταδίωξη του κλεμμένου αυτοκινήτου (στο οποίο επέβαινε ο 21χρονος και άλλα δύο νεαρά άτομα) να σταματήσουν οποιαδήποτε ενέργεια και να επιτρέψουν τη διαφυγή του οχήματος, με επίκληση στον κίνδυνο πρόκλησης τροχαίου με θύματα ανυποψίαστους πολίτες. Κάτι που έχει προκαλέσει την αντίδραση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου και του υφυπουργού Ελευθέριου Οικονόμου, που δήλωσε ότι καμιά τέτοια κεντρική, υπηρεσιακή, επίσημη εντολή δεν έχει δοθεί. Στελέχη της ηγεσίας της Κατεχάκη, δε, αφήνουν να εννοηθεί ότι η υπόδειξη αυτή ήταν πρωτοβουλία υψηλόβαθμου αξιωματικού που ήδη ελέγχεται.

Αλλα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν, ωστόσο, ότι «τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον στο 40%-50% των περίπου 30 καταδιώξεων ύποπτων οχημάτων που καταγράφονται ετησίως δίνεται εντολή να σταματήσει το ανθρωποκυνηγητό, υπό τον φόβο παράπλευρων απωλειών. Αυτό που έγινε με τις εντολές για το κλεμμένο όχημα στο Πέραμα δεν είναι εξαίρεση». Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια άτυπη επιλογή πολλών στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. που δίνει το «ακαταδίωκτο» σε επικίνδυνους κακοποιούς που ξεφεύγουν… τρομάζοντας τους αστυνομικούς που τους καταδιώκουν.

Γάζωσαν αδιακρίτως

Παράλληλα, εκτεταμένη έρευνα γίνεται και για τον λόγο που οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ, μετά τον εμβολισμό των τριών διτρόχων τους από τον οδηγό του κλεμμένου οχήματος, γάζωσαν αδιακρίτως το αμάξωμα και την καμπίνα του, με αποτέλεσμα τον θάνατο του 21χρονου, που φέρει δύο διαμπερή τραύματα στο ύψος του λαιμού και χαμηλότερα, στον θώρακα. Αντιθέτως, δεν επιχείρησαν να το ακινητοποιήσουν με σφαίρες στα λάστιχα ή στη μηχανή. Η πλευρά των εμπλεκομένων διατυπώνει, μάλιστα, την άποψη ότι «πυροβόλησαν το αυτοκίνητο για να γλιτώσουν τη ζωή τους, αφού κινδύνευαν από την όπισθεν κίνηση του οχήματος, και είχαν στόχο την εξουδετέρωση του οδηγού, ώστε να σταματήσει το όχημα που λειτουργούσε ως «φονικό όπλο»».

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι από τις 14 Σεπτεμβρίου κατεγράφησαν 14 (!) κλοπές ΙΧ της ίδιας μάρκας (Hyundai Accent) με εκείνο του δραματικού συμβάντος στο Πέραμα, από τις ίδιες περιοχές (Ρέντη, Κερατσίνι, Αιγάλεω), τα οποία φαίνεται να έχουν χρησιμοποιηθεί σε κλοπές – διαρρήξεις και εν συνεχεία βρέθηκαν καμένα σε περιοχές του Ασπροπύργου.

Οπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ», λοιπόν, προ μερικών εβδομάδων είχε σταλεί από αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., μέσω Viber (οι συνομιλίες στην εν λόγω πλατφόρμα δεν μπορούν να καταγραφούν από τα συστήματα παρακολούθησης ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ), προς αστυνομικούς της ΔΙΑΣ το εξής SMS: «Καλημέρα. Λόγω της επετείου από τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, δεν θα έλθετε καμία ομάδα σε αντιπαράθεση για το θέμα αυτό με πολίτες προκειμένου να αποφευχθούν οι εντάσεις και δυσφήμηση της υπηρεσίας. Επιπλέον, λόγω της κατάστασης που επικρατεί με τους διανομείς (delivery), θα αποφεύγετε το επόμενο χρονικό διάστημα βεβαίωση τροχονομικών παραβάσεων και κλιμάκωση επεισοδίων με τους εν λόγω οδηγούς», για να ακολουθήσει, τέλος, η κρίσιμη – άτυπη – εντολή, που αποκτά ιδιαίτερο ειδικό βάρος μετά την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα: «Τέλος, με αφορμή θανατηφόρο ατύχημα με μοτοσικλετιστή που έλαβε χώρα χθες στην Αθήνα ύστερα από καταδίωξή του από αστυνομικούς δεν θα ενεργούνται καταδιώξεις αν δεν έχει ενημερωθεί πρώτα το κέντρο της Αμεσης Δράσης». Μάλιστα, μετά το περιστατικό της Παρασκευής στο Πέραμα ακολούθησε – και πάλι μέσω Viber – ρητή εντολή προς ένστολους να μην πλησιάζουν σε καταυλισμούς Ρομά και να μην προχωρούν σε οποιαδήποτε κίνηση που θα μπορούσε να εκληφθεί ως «πρόκληση».

«Είναι παράλογο»

Εμπειροι αστυνομικοί με τους οποίους επικοινώνησαν «ΤΑ ΝΕΑ» αναφέρουν σχετικώς: «Είναι παράλογο πριν ξεκινήσουμε μια καταδίωξη να περιμένουμε την… αδειοδότηση από το επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. Καθότι, έως ότου λήξουν οι διαδικασίες για τη συγκατάθεση των υπεύθυνων αξιωματικών, είναι προφανές ότι ο ελεγχόμενος – που μπορεί να είναι επικίνδυνος κακοποιός – θα έχει διαφύγει και θα βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά».

Αναφερόμενοι, δε, στην εν λόγω καταδίωξη, επισημαίνουν ότι «οι ένστολοι μπορούν να προχωρήσουν σε νόμιμες συλλήψεις, όταν αντιλαμβάνονται διάπραξη αδικημάτων, χωρίς να υπάρχουν σχετικές εντολές».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία χρόνια στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. έχουν υπάρξει πολλές συζητήσεις για το ζήτημα της «απαγόρευσης καταδιώξεων». Οπως και για τη δημιουργία ενός συνολικού σχεδίου δράσης για τη σύγκληση ενισχυτικών αστυνομικών δυνάμεων και τον εγκλωβισμό ύποπτων οχημάτων αλλά και για τις σαφείς εντολές που πρέπει να δίνονται σε περιπτώσεις ανάγκης ακινητοποίησης οχημάτων. Επιπλέον, φέρεται να είχε ζητηθεί η Ομάδα ΔΙΑΣ να εξακολουθεί να έχει δικό της κέντρο επιχειρήσεων, ώστε να αποφεύγονται παρανοήσεις και σύγχυση, όπως στην περίπτωση του Περάματος, κάτι που δεν έγινε δεκτό.

Τέλος, τις τελευταίες ώρες τίθεται το ερώτημα γιατί οι υπεύθυνοι του κέντρου της Αμεσης Δράσης – που έχουν στη διάθεσή τους τα ηλεκτρονικά στίγματα των μοτοσικλετών της ΔΙΑΣ – δεν αντελήφθησαν ότι ορισμένες εξ αυτών ανέπτυσσαν μεγάλη ταχύτητα στους δρόμους του Πειραιά, δείγμα ότι συμμετείχαν σε καταδίωξη.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024