Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ - Να αξιολογήσουμε την πρόταση για κοινή αγορά φυσικού αερίου από τα κράτη-μέλη

ΕΕ – Να αξιολογήσουμε την πρόταση για κοινή αγορά φυσικού αερίου από τα κράτη-μέλη

Οποιαδήποτε κοινή αγορά αερίου από χώρες της ΕΕ, πάντως, δεν θα αντικαταστήσει την προμήθεια αερίου από ιδιωτικές εταιρείες, δήλωσε η επίτροπος Ενέργειας

Την ανάγκη να αξιολογηθούν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της πρότασης για κοινή αγορά φυσικού αερίου από τις χώρες της ΕΕ, υπογράμμισε σήμερα η επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, λίγο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ενότητας του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

«Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν», είπε η επίτροπος Ενέργειας, όπως για παράδειγμα ποιος θα πληρώσει για το κόστος προμήθειας και αποθήκευσης του φυσικού αερίου και πώς θα μεταφερθεί το φυσικό αέριο στις διάφορες περιοχές.

«Προς το παρόν, εξετάζουμε και αυτή την ιδέα, μεταξύ άλλων», πρόσθεσε η ίδια και σημείωσε ότι θα πρέπει να ακούσουμε από τους υπουργούς Ενέργειας, ποιες χώρες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο σχέδιο, σε εθελοντική βάση. Τόνισε, επίσης, ότι οποιαδήποτε κοινή αγορά αερίου από χώρες της ΕΕ, δεν θα αντικαταστήσει την προμήθεια αερίου από ιδιωτικές εταιρείες.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου, όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, οι υπουργοί Ενέργειας συμφώνησαν ότι πρέπει να ληφθούν επειγόντως εθνικά μέτρα για την προστασία των πιο ευάλωτων καταναλωτών, στη βάση της «εργαλειοθήκης» που πρότεινε η Επιτροπή.

Επίσης, οι υπουργοί συζήτησαν πιθανά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης της λειτουργίας της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, των εθελοντικών κοινών αγορών φυσικού αερίου και αποθήκευσης σε επίπεδο ΕΕ.

Ορισμένα κράτη-μέλη υπογράμμισαν ότι οι κλιματικές πολιτικές και η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια είναι μέρος της λύσης και όχι η αιτία της αύξησης των τιμών της ενέργειας. Επέμειναν ότι οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ενεργειακή απόδοση και η ολοκλήρωση ενεργειακών συστημάτων παραμένουν βασικές για την αύξηση της ανθεκτικότητας των ενεργειακών συστημάτων της ΕΕ.

Επιπλέον, οι υπουργοί Ενέργειας αναμένουν τις αξιολογήσεις και τις μελέτες για τη λειτουργία των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και της αγοράς δικαιωμάτων ρύπων (ETS) της ΕΕ. Ειδικότερα, αναμένεται η προκαταρκτική έκθεση του Οργανισμού της ΕΕ για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) για την κατάσταση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η προκαταρκτική αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), στα μέσα Νοεμβρίου, για την ακεραιότητα της ευρωπαϊκής αγοράς άνθρακα.

Αρκετοί υπουργοί κάλεσαν την Επιτροπή να αποσαφηνίσει τον ρόλο του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στην ταξινόμηση της ΕΕ για βιώσιμη χρηματοδότηση.

Οι υπουργοί Ενέργειας συμφώνησαν να κάνουν απολογισμό σχετικά με την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας τον Δεκέμβριο. Το Συμβούλιο Ενέργειας θα προετοιμάσει το έδαφος για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, όπου οι ηγέτες της ΕΕ θα επανέλθουν στο θέμα των τιμών της ενέργειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024