Αφρικανικές χώρες πιστεύουν πως η χρηματοδότηση πρέπει να αυξηθεί στο δεκαπλάσιο και πλέον

Οι ανεπτυγμένες χώρες είναι σίγουρες ότι μπορούν να επιτύχουν τον στόχο να δίνουν 100 δισεκ. δολάρια κάθε χρόνο σε πιο φτωχές χώρες προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή μέχρι το 2023, τρία χρόνια αργότερα από τον αρχικό στόχο, σύμφωνα με ένα επίσημο σχέδιο που έγινε γνωστό σήμερα.

Πρέπει να κάνουν περισσότερα

Το σχέδιο για το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος, το οποίο ετοίμασαν ο Καναδάς και η Γερμανία πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 που θα διεξαχθεί στη Σκωτία, αναφέρει πως οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα και διαμαρτύρονται που η ιδιωτική χρηματοδότηση δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες.

Η χρηματοδότηση του κλίματος είναι ένα κρίσιμο θέμα της συνόδου κορυφής, η οποία θα ήθελε να δει πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις των χωρών προκειμένου να περιορίσουν την υπερθέρμανση. Όμως η αποτυχία να επιτευχθεί ο στόχος των 100 δισεκ. δολαρίων έως το 2020, ένας στόχος που είχε τεθεί το 2009 στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για το Κλίμα, δείχνει πώς οι υποσχέσεις που αθετήθηκαν στο παρελθόν μπορούν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη και να περιπλέξουν τις προσπάθειες για ορισμό νέων στόχων προκειμένου να αυξηθεί η βοήθεια για το κλίμα.

Θα επιτευχθεί το 2023

Οι συντάκτες του 12σέλιδου σχεδίου ανέφεραν πως αναμένουν από τις ανεπτυγμένες χώρες να πραγματοποιήσουν σημαντική πρόοδο προς τον στόχο των 100 δισεκ. δολαρίων το 2022 και πως είναι σίγουροι ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί το 2023.

«Τα στοιχεία μας δίνουν την αυτοπεποίθηση ότι θα μπορέσουμε πιθανότατα να κινητοποιήσουμε περισσότερα από 100 δισεκ. αμερικανικά δολάρια τον χρόνο από τότε στο εξής», αναφέρεται στο σχέδιο.

Θέλουν στο δεκαπλάσιο

Περιβαλλοντικές οργανώσεις λένε ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Αφρικανικές χώρες πιστεύουν πως η χρηματοδότηση πρέπει να αυξηθεί στο δεκαπλάσιο και πλέον, στα 1,3 τρισεκ. δολάρια τον χρόνο έως το 2030, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters τον περασμένο μήνα ένας σημαντικός Αφρικανός διαπραγματευτής για το κλίμα.

Η σύνοδος κορυφής COP26 ξεκινά στις 31 Οκτωβρίου και τελειώνει περίπου δύο εβδομάδες αργότερα. Διεξάγεται στην πόλη Γλασκώβη της Σκωτίας.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr