Το έγκλημα στην Κηφισιά έχει σοκάρει στο πανελλήνιο, έχει όμως ανοίξει και τη συζήτηση για την ανάγκη ενίσχυσης της κοινοτικής ψυχικής υγείας στη χώρα, καθώς ο δράστης αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα.
Ο ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Παπαδημητριάδης μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις έξι» για την κοινοτική ψυχική υγεία, η οποία συνεπάγεται την εβδομαδιαία επίσκεψη από ειδικούς στο σπίτι ατόμων που λαμβάνουν αγωγή για ψυχωσικές διαταραχές. Θυμίζουμε ότι ο δράστης στο συγκεκριμένο συμβάν, κυκλοφορούσε ντυμένος σαν σαμουράι και πυροβολώντας στον αέρα.
Ο κ. Παπαδημητριάδης τόνισε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει η μέριμνα για την παραπάνω διαδικασία, με τις οικογένειες που υποδέχονται τους πάσχοντες μετά από νοσηλεία, να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα.
«Το δημόσιο σύστημα έχει αποψιλωθεί, λόγω της αποασυλοποίησης, και έτσι έχει μειωθεί η δυνατότητα υποδοχής ατόμων που δεν συμμορφώνονται με τη φαρμακευτική τους θεραπεία ή πάσχουν με τόσο μεγάλης βαρύτητας ψυχικές διαταραχές», πρόσθεσε.
Πώς μπορούν να κινηθούν συγγενείς ή γείτονες
«Όταν οι συγγενείς ή οι γείτονες γίνονται μάρτυρες συμπεριφορών, έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε εισαγγελική παραγγελία» τόνισε, προσθέτοντας ότι και οι ίδιοι οι πάσχοντες αντιμετωπίζουν συχνά το οικογενειακό τους περιβάλλον με αρκετή εχθρικότητα, κάτι που δυσκολεύει την διαχείρισή τους από τους οικείους τους.
«Να γίνει αυτό το πολύ άσχημο περιστατικό η αφορμή να οργανωθούν επιτέλους σωστά οι κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας. Να αναλάβουν οι ίδιοι οι Δήμοι και οι Κοινότητες έναν διαχειριστικό ρόλο της ψυχικής υγείας μέσα στις κοινότητές τους», σημείωσε.
Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες μελετούν όλο και περισσότερο τον ρόλο που έχουν τα καλοκαιρινά χόρτα στην υγεία μας και την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές 2026 θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έως την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 23:59
Το καθαρό μυαλό, η συναισθηματική απόσταση και η προσήλωση στα πραγματικά ενδιαφέρονται είναι οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθούν οι επιλογές των υποψηφίων για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου
«Για τη Νέα Αριστερά, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποτελεί επιτακτική ανάγκη και η ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τη σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων», αποτελεί στρατηγικό στόχο, σημειώνει η Πατησίων