Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ολυμπιακός – Άλλο Final 4, άλλο κανονική περίοδος

Ολυμπιακός – Άλλο Final 4, άλλο κανονική περίοδος

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την ΤΣΣΚΑ (20:00) για την 5η αγωνιστική της Euroleague, με τους ερυθρόλευκους να έχουν τρομερή παράδοση στα Final 4, αλλά όταν επισκέπτονται τη Μόσχα για αγώνες κανονικής περιόδου το πράγμα αλλάζει.

Έντεκα τρόπαια της Euroleague θα παραταχθούν στο παρκέ της «Megasport Arena» για μία από τις κλασικότερες μάχες στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας θα υποδεχθεί τον Ολυμπιακό (20:00) για την 5η αγωνιστική της διοργάνωσης, με τις δύο ομάδες να έχουν θέσει υψηλά τον πήχη τη φετινή χρονιά, αποδεικνύοντας ήδη από τους πρώτους αγώνες πως έχουν «χτιστεί» αμφότερες για να πρωταγωνιστήσουν.

Η «ομάδα του στρατού» και οι ερυθρόλευκοι έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, με μερικές από τις μεταξύ τους αναμετρήσεις να μένουν ανεξίτηλες στον χρόνο. Ο Ολυμπιακός έχει κάνει αρκετές «κηδείες» στην ΤΣΣΚΑ, η οποία όταν τον έβρισκε στο Final 4 έφευγε πάντα με κατεβασμένο το κεφάλι.

Απόλυτη κυρίαρχος της κανονικής περιόδου

Ωστόσο, όταν είχε να αντιμετωπίσει μια συνθήκη όπως η σημερινή, τα κατάφερνε πολύ καλύτερα. Ειδικότερα, η ΤΣΣΚΑ έχει δώδεκα νίκες σε παιχνίδια κανονικής περιόδου, TOP 16 και playoff, με τον Ολυμπιακό να μετράει δύο διπλά.

Το πρώτο ήλθε την Πρωταπριλιά του 2008 για τα playoff της διοργάνωσης. Οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν με 74-76 χάρη στο buzzer beater του Λιν Γκριρ, κάνοντας το 1-0 στη σειρά. Ο Αμερικανός γκαρντ τελείωσε τον αγώνα με 19 πόντους (4/5 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 5/6 βολές) και 6 ασίστ σε 32΄, με τον Κίντελ Γουντς να αναδεικνύεται σε πρώτο σκόρερ, έχοντας 20 (4/8 δίποντα, 4/4 τρίποντα) και 4 ριμπάουντ. Στη συνέχεια όμως η παρέα του Παπαλουκά και του Ζήση πέτυχε δύο νίκες και πήρε την πρόκριση για το Final 4, όπου κατέκτησε και την κούπα.

Το τελευταίο διπλό για τον Ολυμπιακό στη Μόσχα ήρθε στις 30 Οκτωβρίου 2019 και πάλι για την 5η αγωνιστική της κανονικής περιόδου. Με τον Κεμζούρα στον πάγκο και τους Μπράντον Πολ (20π.) και Κέβιν Πάντερ (16π.) να οδηγούν στο σκοράρισμα, οι ερυθρόλευκοι νίκησαν με 84-79, παρά τους 22 πόντους του Μάικ Τζέιμς και τους 19 του Κάιλ Χάινς.

Αντιστροφή ρόλων στα Final 4

Δύο ομάδες που μάχονται συνεχώς για την ευρωπαϊκή κορυφή είναι αναπόφευκτο να βρεθούν αρκετές φορές αντιμέτωπες όταν κρίνεται ο τίτλος, δηλαδή στο Final 4. Εκεί όμως κουμάντο κάνει ο Ολυμπιακός, που μετρά το απόλυτο με 4Χ4.

Η αρχή έγινε το 2012 με το «θαύμα» της Πόλης, σε ένα παιχνίδι που όσα χρόνια και αν περάσουν δεν γίνεται να ξεχαστεί. Σε μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία των τελικών, οι παίκτες του αείμνηστου Ντούσαν Ίβκοβιτς επέστρεψαν από το -19 της τρίτης περιόδου και με το ιστορικό «πεταχτάρι» του Πρίντεζη από τη πάσα του Σπανούλη ανέβηκαν στο ευρωπαϊκό Έβερεστ για δεύτερη φορά στην ιστορία τους, επικρατώντας με 62-61.

Το 2013, ο Ολυμπιακός ήταν καταιγιστικός στον ημιτελικό του Λονδίνου, «στραγγαλίζοντας» με την άμυνά του την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, επικρατώντας με το εμφατικό 69-52. Χάινς και Άντιτς τελείωσαν το παιχνίδι με 13 πόντους, ενώ η συνέχεια στον τελικό με τη Ρεάλ είναι γνωστή.

Δύο χρόνια μετά, ο τόπος του «εγκλήματος» ήταν η Μαδρίτη. Στο Final 4 που διοργάνωσε η ισπανική πρωτεύουσα, η ΤΣΣΚΑ είχε τον έλεγχο για το μεγαλύτερο διάστημα του ημιτελικού, όντας μπροστά με εννέα (61-52), με λιγότερα από τέσσερα λεπτά να απομένουν για τη λήξη. Τότε όμως ο Βασίλης Σπανούλης αποφάσισε να δράσει, μοιράζοντας άλλη μία από τις θρυλικές του παραστάσεις και πετυχαίνοντας τους 11 από τους τελευταίους 13 πόντους του Ολυμπιακού, χάρισε τη νίκη στην ομάδα του με 70-68.

Τελευταία τους συνάντηση ήταν το 2017 και πάλι στην Πόλη. Το αποτέλεσμα δεν διέφερε από εκείνο του 2012. Ο Ολυμπιακός επιφύλασσε άλλη μία έκπληξη στην ΤΣΣΚΑ, επιστρέφοντας από το -13 και παίρνοντας τη νίκη-πρόκριση στον τελικό με 82-78. Η ελληνική τετράδα των Σπανούλη, Πρίντεζη, Παπανικολάου και Μάντζαρη βγήκε μπροστά για τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, ολοκληρώνοντας με 14 και 12 πόντους αντίστοιχα.

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024