Ο θάλαμος των ετοιμοθάνατων

Στις επιχειρήσεις της Κοβαλίτσας.

Στο μύλο που βρίσκεται στην ανατολική έξοδο των στενών του Καράκιοϊ. Λίγα μέτρα πιο εδώ, οι σκηνές του πρόχειρου χειρουρ­γείου της Μεραρχίας.

Έρχονται νυχτόμερα τ’ αυτοκίνητα, τα μουλάρια, τα κάρρα με τραυματίας. Επιδένονται τα τραύματά τους. Άλλα αυτοκίνητα είνε έτοιμα και τους μεταφέρουν στα Νοσοκομεία του ΙΙαζαρτζίκ και της Προύσας. Πιο εκεί οι φαντάροι σκάβουν λάκκους για τους σκοτωμένους. Βογγητά και στεναγμοί γεμίζουν την τραγικήν αυτή γω­νιά. Ένας φιλοσοφισμός όμως πάνω απ’ όλα αυτά. Όσο πιο κοντά πηγαίνει κανείς προς το θάνατο τόσο πιο πολύ τον συνηθίζει. Γίνε­σαι πια και μοιρολάτρης. Ο καθένας με τη σειρά του, με το βόλι του. Δύο τρία βήματα πέρα από τους λάκκους που ανοίγουν οι φαν­τάροι, άλλοι φαντάροι ψήνουν την όρνιθά τους. Θα την φάνε με όρεξι. Κι’ αν πλησιάσετε να τους ακούσετε να μιλούν, θα πεισθήτε πως ο κίνδυνος κι’ ο θάνατος δεν κλονίζει την ατσαλένια πάστα που είνε κατασκευασμένος ο Έλλην στρατιώτης.

Μέσα στο μύλο, σε μια καμαρούλα μισοσκότεινη, αραχνιασμένη, απάτητη, νυχτόμερα παλεύει ο Χάρος με τη Ζωή. Εδώ φέρνουν τους βαρειά πληγωμένους, όσους η επιστήμη δεν μπορεί πια να τους κάμη τίποτε. Εδώ μέσα το παλληκάρι το δυνατό παλεύει με το χάρο.

Απόψε παρακολούθησα το άγριο αυτό πάλεμα κοντά στο φορείο που έγερνεν ο φίλος μου ανθυπολοχαγός Γεώργιος Παρασκευόπουλος του 4ου συν)τος της Μεραρχίας Αρχιπελάγους, ένα παλληκάρι ωραιόψυχο και ωραιόκορμο από την Ανδρίτσαινα. Κανένα παράπονο, το καϋμένο το παιδί, κανένα αχ! Κάπου κάπου μ’ έβλεπε με τα σβυστά του μάτια και ψιθύριζε:

— Γιατρό!…

Τι να του κάμη ο γιατρός! Κι’ απαλοξεψύχησε το παλληκάρι στη νύχτα τη βαθειά και την αξημέρωτη. Τον τόπο του τον πήρε άλλος, ύστερα άλλος. Και πάντα από τη χαμηλή αυτή πόρτα της αραχνιασμένης καμαρούλας του μύλου έβγαινε η ζωή νικημένη από το χάρο. Μονάχα απ’ εδώ όσοι περνούσαν, παύαν τις ομιλίες. Ήξεραν πως εκεί μέσα πάντα κάποιο παλληκάρι χαροπαλεύει…

*Το ανωτέρω κείμενο προέρχεται από το βιβλίο του πολεμικού ανταποκριτή Κώστα Μισαηλίδη «Πολεμικά φύλλα από την Μικρασιατικήν Εκστρατεία», τυπ. Απ. Ι. Μουστόπουλου, Αθήναι, Μάιος 1923.

Πηγή: www.elia.org.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr