Αμήχανοι οι συνταξιούχοι, παρακολουθούν αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις που περιπλέκουν αντί να λύνουν το πρόβλημα.

*Γράφει ο Κώστας Παπαδής

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το θέμα των αναδρομικών των συνταξιούχων, χωρίς κανείς ούτε καν οι νομικοί που παρακολουθούν την εξέλιξή του, να είναι σε θέση να προβλέψουν την τελική λύση που θα δοθεί.

Αντιστοίχως οι συνταξιούχοι παρακολουθούν αμήχανοι το σήριαλ των διαδοχικών – και ενίοτε αντικρουόμενων – αποφάσεων, οι οποίες για το ίδιο ζήτημα, την ίδια περικοπή κρίνουν αντισυνταγματική την απόφαση για τον ιδιωτικό τομέα και συνταγματική για το δημόσιο τομέα.

Πάντως η τελική εικόνα για δικαιούχους και ποσά θα γίνει σαφής με την έκδοση των δύο αποφάσεων, μία του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον ιδιωτικό τομέα και μία της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα.

Ωστόσο τα δώρα και το επίδομα αδείας των συνταξιούχων του δημοσίου τομέα θεωρείται πλέον ότι έχουν απωλεσθεί για τους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα, καθώς η τελευταία απόφαση της Ολομελείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ότι η περικοπή του 2013 είναι συνταγματική και ως εκ τούτου δεν δικαιούνται αναδρομικά.

Η ίδια απόφαση έκρινε συνταγματική την επιβολή Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων αλλά για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2019 και εντεύθεν. Το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή από τις αρχές 2017 έως το τέλος 2018, η συγκεκριμένη παρακράτηση θεωρείται αντισυνταγματική και συνεπώς προκύπτουν επιστροφές για το διάστημα αυτό.

Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, επιβάλλεται για όλες τις κύριες συντάξεις του Δημοσίου από 1.400 ευρώ και άνω (3-14%) και για όλες τις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ μεικτά (3-10%).

Οι επόμενες αποφάσεις

Τώρα πλέον οι συνταξιούχοι αναμένουν το αποτέλεσμα των πιλοτικών δικών του Συμβουλίου της Επικρατείας (Ιανουάριος 2021) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Σεπτέμβριος 2021).

Ωστόσο είναι σαφές ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο με την νέα απόφασή του θα απαντήσει στα υπόλοιπα «νομικά ερωτήματα», γύρω από περικοπές συντάξεων, πέραν των δώρων η κατάργηση των οποίων για τους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα κρίθηκε οριστικώς συνταγματική.

Η άλλη απόφαση του της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφορά τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και θα κρίνει την επιστροφή των μειώσεων επικουρικών συντάξεων και δώρων (Χριστουγέννω και Πάσχα, όπως και επιδόματος αδείας) για το χρονικό διάστημα από τις 11.06.2015 έως 12.05.2016.

Τώρα κατά πόσο με τις αποφάσεις αυτές θα ξετυλιχθεί το κουβάρι των αναδρομικών ή θα μπλεχθεί περισσότερο, θα το ξέρουμε με την έκδοσή τους.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr