Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Καινοτόμες θεραπείες και τρόπος ζωής οι λύσεις για τον καρκίνο ήπατος

Καινοτόμες θεραπείες και τρόπος ζωής οι λύσεις για τον καρκίνο ήπατος

Καθοριστικός είναι ο τρόπος ζωής για την πρόληψη του καρκίνου του ήπατος – Αλκοόλ, παχυσαρκία και ηπατίτιδες οι μεγάλοι ένοχοι

Την 3η αιτία θανάτου διεθνώς αποτελεί ο καρκίνος του ήπατος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος επισημαίνει την ανάγκη πρόληψης της νόσου με τον κατάλληλο τρόπο ζωής, αλλά και την έγκαιρη διάγνωση με τις κατάλληλες διαγνωστικές προληπτικές εξετάσεις.

Η ανάγκη για πρόληψη της νόσου, αλλά και οι νεότερες θεραπευτικές επιλογές που δίνουν σημαντικά αποτελέσματα αναφέρθηκαν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ) και της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), με αφορμή τον μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του ήπατος, στη διάρκεια του οποίου πραγματοποιούνται σειρά προγραμμάτων και δράσεων ενημέρωσης προς αυτή την κατεύθυνση.

Τους βασικούς παράγοντες κινδύνου που προκαλούν τη νόσο σκιαγράφησε ο Πρόεδρος του Δ.Σ της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος (ΕΕΜΗ), Καθηγητής κ. Ιωάννης Ελευσινιώτης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η πρόληψη μέσα από εξετάσεις, έγκαιρη ενημέρωση, ορθό τρόπο ζωής και τακτική επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό, αποτελούν διαχρονικά την κατάλληλη ασπίδα προστασίας απέναντι στον καρκίνο του ήπατος. Η ασθένεια έχει σοβαρές συνέπειες στον άνθρωπο  που πολλές φορές έχει περιορισμένη πληροφόρηση. Για την πρόληψη της νόσου, οι ειδικοί συνιστούν αποφυγή του αλκοόλ, αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ή του μεταβολικού συνδρόμου, καθώς επίσης και την αποφυγή λοιμώξεων από τους ιούς της ηπατίτιδας».

Από την πλευρά της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), η Πρόεδρος Ζένια Σαριδάκη –  Ζώρα, αναφερόμενη στις νέες καινοτόμες θεραπείες για τη νόσο, προσέθεσε ότι «όλο και περισσότερα είναι τα όπλα που διαθέτουμε στη φαρέτρα μας για την καταπολέμηση του ηπατοκυτταρικού καρκίνου. Η εξατομικευμένη προσέγγιση, με την χρήση νέων καινοτόμων στοχευμένων θεραπειών, οι οποίες είναι βασισμένες στην βιολογία του νοσήματος, όπως αυτά που στρέφονται κατά της αγγείωσης του όγκου και η ανοσοθεραπεία, που έχει αλλάξει την ιστορία σε πολλούς τύπους καρκίνου, επιτρέπουν επιτέλους στους ασθενείς μας και σε μας τους θεράποντες γιατρούς τους να ελπίζουμε».

Αναφερόμενος στις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», ο υπεύθυνος επικοινωνίας Βασίλης Γράβαρης, τόνισε πως: «το καλύτερο «εμβόλιο» απέναντι στην παγκόσμια πανδημία του καρκίνου του ήπατος είναι η ενημέρωση των ασθενών, των συγγενών τους, αλλά και του γενικού πληθυσμού που πιθανόν να ανήκει σε ομάδα υψηλού ρίσκου χωρίς να το γνωρίζει, καθώς η νόσος εξακολουθεί να μην λαμβάνει τη δέουσα προσοχή από τα συστήματα υγείας».

Χαιρετισμό στη συνέντευξη Τύπου απηύθυναν  η Ευρωβουλευτής και Μέλος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Καταπολέμηση του Καρκίνου Μαρία Σπυράκη, αναφερόμενη τόσο στην ανάγκη της πρόληψης, όσο και στην ταχεία όξυνση των γενικών θεμάτων υγείας ενόψει της συνεχιζόμενης κλιματικής αλλαγής, καθώς και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Καλαμίτσης, Πρόεδρος του Δ.Σ του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», αναφερόμενος στις δυσκολίες πρόσβασης σε θεραπεία ασθενών με χρόνια ηπατικά νοσήματα συναρτήσει και της πανδημίας COVID-19.

Sports in

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ 4-3 παρ. (2-2 κ.δ.): Επική πρόκριση με buzzer beater του Ντιαλό στο 120+1′!

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέκλεισε την Λίβερπουλ στην παράταση με γκολ του Ντιαλό στο 120+1' και πέρασε στα ημιτελικά του FA Cup.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024