Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους μίλησε για την πορεία του κοροναϊού στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα των παρελάσεων.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους μίλησε ξανά για τη σημασία του εμβολιασμού, τις προσπάθειες που γίνονται για την επιστροφή στην κανονική ζωή, αλλά και για ζήτημα των παρελάσεων.

«Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με πέρσι, είναι ότι φέτος έχουμε το εμβόλιο και έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, άρα θα πρέπει να κινούμαστε όλοι στην κατεύθυνση ότι επιστρέφουμε σε μια φυσιολογική και κανονική ζωή. Η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται με μια κλειστή κοινωνία, αλλά με τον εμβολιασμό.

Επειδή η πανδημία δεν πρόκειται να εξαφανιστεί, ο μόνος επιστημονικός τρόπος είναι να έχουμε όλοι εμβολιαστεί και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να έχουν νοσήσει, όλες οι ενέργειές μας είναι να επιστρέψουμε κατά το δυνατόν σε μια φυσιολογική και κανονική ζωή και αυτό αφορά και τις παρελάσεις» τόνισε ο γενικός γραμματέας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

«Με πειθώ ο εμβολιασμός»

Ξέρουμε ότι είναι ασφαλές το εμβόλιο κατά του κοροναϊού, υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους, μετά και από τα δισεκατομμύρια κόσμου που έχουν εμβολιαστεί. Η συζήτηση πλέον, είπε, θα πρέπει να επικεντρωθεί στο ότι αν θέλει κάποιος να προστατέψει τον εαυτό του και την οικογένειά του θα πρέπει να εμβολιαστεί. «Δεν θα γίνει με εξαναγκασμό, αλλά με πειθώ».

Σχετικά με τα ποσοστά εμβολιασμένων με την τρίτη δόση, δεν εμπνέουν ανησυχία. «Είναι 245.000 άτομα που έχουν προχωρήσει με την αναμνηστική δόση και τα ραντεβού εξελίσσονται ομαλά και γίνονται. Να πούμε, όμως, στους άνω των 60 ετών ότι είναι κρίσιμο για να αυξήσουν την προστασία τους απέναντι στον ιό, να κάνουν την τρίτη δόση. Μάλιστα από τα επιστημονικά στοιχεία που έχουμε, φαίνεται ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουν άλλη δόση μετά από αυτή, καθώς με την τρίτη δόση φαίνεται να αποκτούν μια μόνιμη ανοσία».

Η ανησυχία για τον χειμώνα

Παρότι το 80% σε αυτές τις ηλικίες έχει εμβολιαστεί, ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε ότι ενόψει του χειμώνα είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούν. Ειδικά σε αυτές τις ηλικίες που είναι πιο ευάλωτοι και ευπαθείς στην νόσο, έστω και αν έχει μείνει μόνο ένα 20% ανεμβολίαστων, πρέπει να εμβολιαστούν.

«Προσαρμόζουμε τις τακτικές, με κινητά συνεργεία, μιλώντας με τοπικούς παράγοντες, να αναπτύξουμε κάθε δράση που έχουμε σκεφτεί για να πείσουμε αυτόν τον κόσμο να εμβολιαστεί. Αυτοί είναι που κινδυνεύουν περισσότερο και εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε. Πλέον ξέρουμε όλα τα δεδομένα για τον κοροναϊό και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ο εμβολιασμός είναι γιορτή, χαρά, προστασία, τόνισε. «Έχουν σωθεί ζωές, έχουν αποφευχθεί νοσηλείες σε ΜΕΘ, γιατί και αυτοί που βγαίνουν από τις μονάδες έχουν κατάλοιπα. Ο εμβολιασμός είναι το μοναδικό μας μέσο να γυρίσουμε σε μια κανονική και οικονομική ζωή».

Πότε θεωρείται ολοκληρωμένος ο εμβολιασμός

Ερωτηθείς αν το πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού περιέχει και την τρίτη δόση, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε ότι περιλαμβάνεται, ωστόσο ο ολοκληρωμένος εμβολιασμός ορίζεται με την χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Σχετικά με την επανεμφάνιση του Σωτήρη Τσιόδρα εχθές, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, επεσήμανε την θετική εντύπωση που προκαλεί στους πολίτες και κυρίως σε σχέση με τη βαρύτητα της συγκεκριμένης ανακοίνωσης.

«Καλώς έγινε από τον κ. Τσιόδρα, γιατί ανακοίνωσε πολύ σημαντικά πράγματα, το τι έχει πετύχει και στη δική μας χώρα το πρόγραμμα εμβολιασμού, η επιχείρηση «Ελευθερία».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr