Νέο πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ Ελληνικών Πανεπιστημίων και Πανεπιστημίων της Κίνας

Νέο πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ Ελληνικών Πανεπιστημίων και Πανεπιστημίων της Κίνας εγκαινιάζει το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τον εθνικό φορέα εκπαιδευτικής διεθνοποίησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (CEAIE), στα πλαίσια της συνέχειας των προγραμμάτων συνεργασίας των Ελληνικών Πανεπιστημίων με κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.

Το πρόγραμμα έχει στόχο την προσέγγιση Πανεπιστημίων Ελλάδας – Κίνας, έτσι ώστε να δρομολογηθούν συνέργειες, όπως η δημιουργία κοινών προγραμμάτων σπουδών, η ανταλλαγή φοιτητών, η εκμάθηση αμφότερων των γλωσσών στις δυο χώρες, η συμμετοχή ξένων φοιτητών σε ξενόγλωσσα και θερινά προγράμματα στη χώρα μας, η ενδυνάμωση πολιτισμικών ανταλλαγών, η εκπόνηση κοινών εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων, καθώς και άλλες μορφές συνεργασίας που τα ίδια τα Πανεπιστήμια θα επιλέξουν.

Μνημόνια Συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίων Ελλάδας – Κίνας

Η εκδήλωση για την έναρξη του προγράμματος έγινε ψηφιακά, μέσω τηλεδιάσκεψης στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, o Υφυπουργός, αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Άγγελος Συρίγος, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Αποστόλης Δημητρόπουλος, ο πρέσβης της Ελλάδος στην Κίνα Γεώργιος
Ηλιόπουλος, ο πρόεδρος του CEAIE Liu Limin, ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα Xiao Junzheng, καθώς και εκπρόσωποι πανεπιστημιακών ιδρυμάτων των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης, υπεγράφησαν Μνημόνια Συνεργασίας μεταξύ των Πανεπιστημίων των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σύναψε συνεργασία με το Xi’an Jiaotong University και το Shandong Agricultural University και το Πανεπιστήμιο Πάτρας με το Fujian University of Technology.

Η ομιλία της Νίκης Κεραμέως

Η κ. Κεραμέως στην ομιλία που έδωσε στην εκδήλωση, αναφέρθηκε στο υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο των ελληνικών ΑΕΙ, γεγονός το οποίο δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για συνέργειες με Πανεπιστήμια χωρών του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ευνοϊκή χρονική συγκυρία η οποία χαρακτηρίζεται, ανάμεσα σε άλλα, από την κομβική θέση που κατέχουν η εξωστρέφεια και η διεθνοποίηση των Ελληνικών
Πανεπιστημίων στις προτεραιότητες της Ελληνικής Κυβέρνησης. Ακόμη, έκανε ειδική μνεία στο δεσμό μεταξύ του αρχαίου ελληνικού και αρχαίου κινεζικού πολιτισμού, ως κοιτίδων του Δυτικού
και Ανατολικού πολιτισμού αντίστοιχα.

Η Υπουργός , ευχαρίστησε τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Ελληνοκινεζική Συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων, ιδιαιτέρως, δε, το Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΙΘ κ. Δημητρόπουλο, για τις άοκνες προσπάθειές του στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Η κα Κεραμέως ανέδειξε τους ιδιαίτερους πολιτισμικούς και εκπαιδευτικούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών, υπογραμμίζοντας ότι η αμοιβαία κατανόηση και αλληλοσεβασμός της μακραίωνης ιστορίας των δύο πολιτισμών μας βοηθούν στην πιο ενδελεχή και σφαιρική αντίληψη της εξέλιξής τους στο χρόνο.

Επεσήμανε, στη συνέχεια, ότι η Ελλάδα αποτελεί ιδανικό προορισμό για διεθνείς εκπαιδευτικές συνεργασίες, προσφέροντας ευρύ πεδίο  επιστημονικών αντικειμένων, και ότι τα ελληνικά Πανεπιστήμια έχουν πολλά να προσφέρουν στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα και να αποκομίσουν, μέσω συνεργειών, ανταλλαγών καλών πρακτικών, κοινών προγραμμάτων σπουδών.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr