Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κλιματική αλλαγή - Διαρροή εγγράφων αποκαλύπτει πιέσεις για αλλαγές στην έκθεση του ΟΗΕ

Κλιματική αλλαγή – Διαρροή εγγράφων αποκαλύπτει πιέσεις για αλλαγές στην έκθεση του ΟΗΕ

Ρυπογόνες χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Αυστραλία αντιδρούν στη σύσταση για ταχεία κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.

Οι κυβερνήσεις χωρών με ισχυρή βιομηχανία ορυκτών καυσίμων ζητούν από τον ΟΗΕ να αλλάξει το κείμενο σημαντικής έκθεσης για την κλιματική αλλαγή, αποκαλύπτουν έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της Greenpeace και παραδόθηκαν στο BBC.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι ρυπογόνες χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Αυστραλία αντιδρούν στη σύσταση του ΟΗΕ για ταχεία κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει στη Γλασκώβη η νέα διεθνής σύνοδος για το κλίμα (COP26), στην οποία σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου καλούνται να υποβάλουν νέες δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Στόχος είναι να περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου η άνοδος της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η αύξηση έχει ήδη ξεπεράσει τον ένα βαθμό.

Διαβάστε επίσης:  Υπερδιπλάσια των στόχων για το κλίμα η παραγωγή ορυκτών καυσίμων το 2030

Η διαρροή αφορά 32.000 παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν από κυβερνήσεις, εταιρείες και άλλα εμπλεκόμενα μέρη στους επιστήμονες του ΟΗΕ που συντάσσουν τις εκθέσεις για το κλίμα, οι οποίες αποτελούν οδηγό για τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας.

Σύμφωνα με το BBC, η μεγάλη πλειονότητα των παρατηρήσεων είναι «εποικοδομητικές». Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις:

  • Σύμβουλος του σαουδαραβικού υπουργείου Πετρελαίου ζητά να απαλειφθούν από την έκθεση φράσεις όπως «ανάγκη για επείγοντα και ταχύ μετριασμό» των εκπομπών άνθρακα.
  • Αξιωματούχος της Αυστραλίας, η οποία είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εξαγωγέας λιθάνθρακα, διαφωνεί με το συμπέρασμα ότι είναι απαραίτητο το κλείσιμο των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με κάρβουνο. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η κατάργηση του λιθάνθρακα είναι στόχος της συνόδου για το κλίμα.
  • Η Βραζιλία και η Αργεντινή, από τους μεγαλύτερους παραγωγούς βοδινού κρέατος και ζωοτροφών, διαφωνούν με τη διαπίστωση της έκθεσης ότι η μείωση της κατανάλωσης κρέατος είναι απαραίτητη προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η Βραζιλία εναντιώνεται στη φράση ότι «η διατροφή με φυτικά προϊόντα μειώνουν τις εκπομπές κατά 50% συγκριτικά με την Δυτική Διατροφή, ενώ η Αργεντινή θέλει να απαλειφθούν οι αναφορές για φόρους στο κρέας.
  • Η Ελβετία και η Αυστραλία πιέζουν για τροποποιήσεις στο κεφάλαιο που αναφέρεται στην ανάγκη οικονομικής στήριξης των αναπτυσσόμενων χωρών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η διεθνής κοινότητα έχει συμφωνήσει από το 2009 να διαθέτει 100 δισ. δολάρια το χρόνο ως βοήθεια προς τις φτωχότερες χώρες, όμως οι δωρεές δεν έχουν φτάσει ακόμα αυτό το ποσό.

Η έκθεση συντάσσεται από την Διακυβερνητική Υπηρεσία του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η οποία διευκρίνισε στο BBC ότι οι συντάκτες του κειμένου δεν είναι υποχρεωμένοι να συμπεριλάβουν τις παρατηρήσεις.

«Οι διαδικασίες μας είναι σχεδιασμένες να προφυλάσσουν από το λόμπινγκ» διαβεβαίωσε η IPCC με ανακοίνωσή της.

«Δεν υπάρχει απολύτως καμία πίεση στους επιστήμονες να αποδεχτούν τις παρατηρήσεις» εκτίμησε από την πλευρά της η Κορίν λε Κερέ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας που συμμετείχε στη σύνταξη προηγούμενων εκθέσεων.

«Αν οι παρατηρήσεις είναι λόμπινγκ, αν δεν δικαιολογούνται από τα επιστημονικά δεδομένα, δεν θα ενσωματωθούν στις εκθέσεις της IPCC».

Sports in

Συνάντησε τον Νεϊμάρ ο Τσιτσιπάς

Συνάντηση αστέρων ανάμεσα σε Στέφανο Τσιτσιπά, Ντέιβιντ Μπέκαμ και Νεϊμάρ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024