Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ζακ Κωστόπουλος - Η Δικαιοσύνη να μην κλείσει τα μάτια όπως έκαναν οι αμέτοχοι περαστικοί

Ζακ Κωστόπουλος – Η Δικαιοσύνη να μην κλείσει τα μάτια όπως έκαναν οι αμέτοχοι περαστικοί

Μια δολοφονία σε κοινή θέα. Σε έναν από τους πιο «ζωντανούς» δρόμους της Αθήνας, ο Ζακ κειτόταν νεκρός.

Ήταν λίγο μετά τις 9:00 το πρωί όταν κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται στη Δέλγερη, για να απαιτήσουν δικαιοσύνη για τον αγαπημένο τους Ζακ.

Άνθρωποι πολύχρωμοι -άλλοι που τον γνώριζαν και άλλοι που αν και δεν τον ήξεραν είδαν στο πρόσωπό του κάτι οικείο- ανταποκρίθηκαν στο πρωινό κάλεσμα στο Εφετείο, για να απαιτήσουν δικαιοσύνη, όχι μόνο για τον Ζακ, αλλά για όλα τα θύματα όσων το «διαφορετικό» τους τρομάζει.

Οι κλούβες και η αύρα τούς έκλεινε τον δρόμο, ώστε οι φωνές τους να μην φτάσουν μέχρι τις δικαστικές αίθουσες, εντός των οποίων η δημοσιογραφική και φωτογραφική κάλυψη, ήταν ελλιπής.

Ήταν 17 Σεπτεμβρίου του 2018 όταν ο Ζακ δέχτηκε άγριο λιντσάρισμα, με τους δολοφόνους του να του επιτίθενται με κλωτσιές και μπουνιές ενώ αυτός βρισκόταν στο πάτωμα αιμόφυρτος, μέχρι να αφήσει την τελευταία του πνοή στο πεζοδρόμιο της Γλάδστωνος.

Μια δολοφονία σε κοινή θέα. Σε έναν από τους πιο «ζωντανούς» δρόμους της Αθήνας, ένας άνθρωπος κειτόταν νεκρός.

Κάποιοι έκλεισαν τα μάτια, άλλοι απλώς πέρασαν από το σημείο και επέλεξαν να συνεχίσουν τη μέρα τους «κοιτώντας τη δουλειά τους», άλλοι τον είδαν ως «πρεζάκια».

Τρία χρόνια μετά, -έστω και με σημαντική καθυστέρηση- η δικαστική μάχη ξεκίνησε. Μια κρίσιμη μάχη στην οποία ο Ζακ δεν μπορεί να συμμετέχει αφού οι δολοφόνοι του φρόντισαν να σιωπήσει μια για πάντα, να μην πει ποτέ τι πραγματικά συνέβη την ημέρα εκείνη, αλλά και τι ακολούθησε με κάποιους να εξαντλούν το ρατσιστικό μένος τους μιλώντας για «πρεζάκια», «ανώμαλο», «επικίνδυνο» που «καλά του έκαναν οι νοικοκυραίοι».

Ευτυχώς όμως υπήρξαν και οι άλλοι, αυτοί που δεν προσβάλουν το ανθρώπινο είδος, να αντιδράσουν, να σταθούν στο πλευρό της οικογένειας και των φίλων του και να συμβάλλουν ώστε σήμερα οι δολοφόνοι του Ζακ να κάτσουν στο εδώλιο και να απολογηθούν.

Το χρονικό της δολοφονίας – Το «καταραμένο» βίντεο

Το μεσημέρι λοιπόν της 21ης Σεπτεμβρίου ο Ζακ μπαίνει σε κοσμηματοπωλείο στη Γλάδστωνος, για σκοπούς που δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί.

Όπως φαίνεται από βίντεο που κυκλοφόρησε λίγο μετά τη δολοφονία, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος βρέθηκε έξω από αυτό αδυνατώντας να μπει, με τον Ζακ να βρίσκεται εντός και σε κατάσταση σύγχυσης.

Προσπαθεί να σπάσει όπως φαίνεται το τζάμι της βιτρίνας, για να βγει έξω, χρησιμοποιώντας έναν πυροσβεστήρα, τον οποίο αδυνατεί να κρατήσει σταθερά. Δεν τα καταφέρνει και πηγαίνει έρποντας στην κάτω προθήκη της βιτρίνας του καταστήματος.

Μόλις καταφέρνει να τη σπάσει, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος μαζί με ένα άλλο άτομο αρχίζουν να του επιτίθενται βιαίως με κλοτσιές, ενώ ο Ζακ βρίσκεται ήδη τραυματισμένος από τα γυαλιά.

Όσοι περνούν από το σημείο παρακολουθούν αμέτοχοι. Μετέπειτα φτάνει στο σημείο μια ομάδα αστυνομικών οι οποίοι δίνουν συνέχεια στο βίαιο λιντσάρισμα.

Τελικά, τον παραλαμβάνει το ΕΚΑΒ προκειμένου να μεταφερθεί σε νοσοκομείο, αλλά κατά τη μεταφορά διαπιστώνεται ο θάνατός του.

Τέσσερις αστυνομικοί, μαζί με τους δυο πολίτες που ξυλοκόπησαν τον Ζακ, είναι κατηγορούμενοι για θανατηφόρα σωματική βλάβη.

Γιατί τόσο μίσος;

Η μητέρα του Ζακ κατέθεσε σήμερα στο δικαστήριο, μιλώντας για τον θάνατο του γιου της, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη αλλά και να της απαντηθούν τα «γιατί».

«Τίποτα δεν δικαιολογεί το φόνο ενός ανθρώπου ούτε η περιουσία μας. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν σε άμυνα, θα μπορούσαν να τον αφήσουν μέσα στο μαγαζί και να κάνουν τη σύλληψη του. Και έτσι ίσως το παιδί μου να ήταν εδώ και να σας έλεγε γιατί μπήκε στο μαγαζί και να μην ήταν μέσα σε ένα υγρό τάφο, και να μάθω και εγώ γιατί μπήκε σε αυτό το μαγαζί. Σας παρακαλώ κάνετε το για την οικογένεια σας…», κατέθεσε η Ελένη Κωστόπουλου.

«Δεν ξέρουμε γιατί ήρθε αυτό το μίσος. Τι κρύβεται πίσω; Θα του έπαιρνε τα κοσμήματα του και τα χρυσαφικά του; Αφού δεν έγινε αυτό. Θέλω να τους ρωτήσετε, γιατί; Οι δικαιολογίες δεν στέκουν. Έχουν πει ψέματα για να στηρίξουν αυτές τις απάνθρωπες και βίαιες πράξεις τους και δεν έχω λόγια να περιγράψω τις πράξεις τους. Η αστυνομία δεν τον προστάτευσε. Η εικόνα είναι εκεί. Την έχουν δει εκατομμύρια άνθρωποι. Και τώρα είναι στα δικά σας χέρια και παρακαλώ μην αφήσετε την κοινωνία να γίνει έτσι που ένας να σκοτώνει έναν άλλο άνθρωπο και να λέει οποιαδήποτε δικαιολογία».

Πολύχρωμος και όμορφος

Ο αδερφός του, ο Νίκος, χαρακτηρίζει το έγκλημα δικαίως: ρατσιστικό.

«Για μένα είναι ρατσιστικό έγκλημα. Δεν γνωρίζω αν εκείνη την ημέρα είχε βαμμένα νύχια ή φορούσε άι λάινερ. Του άρεσε να είναι πολύχρωμος και όμορφος. Θεώρησαν ότι δεν αξίζει να ζει» είπε και αναφέρθηκε στις ημέρες που ακολούθησαν του θανάτου του αδελφού του.

«Χρειάστηκε να γίνω εγώ ερευνητής ή οι φίλοι μας και να πηγαίνουμε σε μαγαζιά να ζητάμε το βιντεοληπτικό υλικό. Υπήρχε ολιγωρία. Σε μένα είναι ξεκάθαρο ότι δεν ήθελαν να βρεθεί υλικό. Προσπαθούσα να βρω τα περισσότερα στοιχεία… Είναι ξεκάθαρο ότι θέλησαν να τον δολοφονήσουν» κατέθεσε.

«Ο ένας κλώτσησε έναν άνθρωπο και βγήκε στις κάμερες και μιλούσε. Ο μεσίτης στον λογαριασμό του στο Twitter φαίνεται η ρατσιστική του τάση. Χλεύαζε τον αδελφό μου», ενώ διευκρινίζει ότι ο λογαριασμός αναφέρεται «σε έναν ‘’snake’’ κάτι που τον λοιδορούσε».

« Φοβισμένος ήταν. Του είχαν σπάσει το αυτοκίνητο. Έχει δεχθεί επίθεση στην Πατησίων από φασίστες έναν χρόνο πριν. Πιο κοντινό περιστατικό δεν γνωρίζω. Ήταν ένα παιδί που φοβόταν και πάντα είχε τον νου του μην συμβεί κάτι. Κάποιος ή κάτι τον τρόμαξε και προσπάθησε να κρυφτεί κάπου, αλλά βρήκε το λάθος σημείο…».

Οργή για την απόκρυψη στοιχείων

Ο πατέρας του Ζακ, Ευθύμιος Κωστόπουλος, ο οποίος παρίσταται και ως πολιτική αγωγή, αναφέρθηκε με οργή στην «απόκρυψη στοιχείων» και μίλησε την εικόνα που είδε να κλωτσοπατάνε το παιδί του και να το μεταφέρουν στο νοσοκομείο με χειροπέδες.

Ο μάρτυρας επέρριψε ευθύνες στους αστυνομικούς και τόνισε: «Δεν ίδρωσε κανενός το αυτί. Για μένα είναι διπλά δολοφόνοι οι αστυνομικοί. Αποκρύψαν στοιχεία. Έκαναν έλεγχο στο τηλέφωνο του γιου μου και όχι σε αυτά των κατηγορουμένων.

«Είδα το βίντεο, κάτω το είχαν το παιδί με αίματα και να τον κλωτσοπατάνε. Και πριν λίγους μήνες ένας σκότωσε ένα γατάκι και τώρα είναι μέσα και αυτοί είναι έξω! Πώς είναι δυνατόν! Συγγνώμη για την οργή μου αλλά έχω θυμό μέσα μου για αυτό που συνέβη! Δεν είναι πράγματα αυτά σε μια πολιτισμένη χώρα».

Όπως ανέφερε ο Ευθ. Κωστόπουλος, ο γιος του είχε δεχτεί επιθέσεις στον παρελθόν, και πρόσθεσε πως δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας.

«Δεν ήταν βίαιος, κάθε άλλο. Όταν μας είπαν ο Ζαχαρίας πήγε και λήστεψε κανείς δεν το πίστεψε. Δήλωνε κατά της βίας και θα ήταν ο ίδιος βίαιος; Δεν στέκει αυτό. Μακάρι να ήταν ληστής και να τον έπιαναν. Θα ήταν εδώ και ζωντανός. Πολλά είναι τα γιατί και θα τα δείτε κι εσείς…».

Τον πάτησαν σαν κατσαρίδα

«Είναι μια δική που αφορά την ανθρώπινη ζωή που είναι το ανώτατο αγαθό και συγκεκριμένα τη ζωή ενός ανθρώπου που ήταν πεσμένος κάτω, ευάλωτος απολύτως αδύναμος κι όμως στην κυριολεξία πατήθηκε σαν να ήταν κατσαρίδα και στο πρόσωπο του στοχοποιηθηκε και η ίδια η ιδιότητα του ως ‘’διαφορετικού’’» ανέφερε ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης που βρέθηκε στο Εφετείο, δίπλα σε όσους ζητάνε δικαιοσύνη για τον Ζακ.

«Από αυτή την άποψη θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση και αυτό το δικαστήριο δεν έχει να κάνει μονάχα με την οικογένειά του Ζακ είναι μια απαίτηση κάθε δημοκρατικού πολίτη και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας που ακολουθεί τη δικαιοσύνη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Ζακ λιντσαρίστηκε και δολοφονήθηκε αλλεπάλληλες φορές, από τον ξυλοδαρμό του στη Γλάδστωνος, μέχρι και τη δολοφονία χαρακτήρα του από όσους ένιωσαν αποστροφή σε ό,τι δεν τους έμοιαζε.

Τα σπασμένα γυαλιά, το ορφανό του παπούτσι και τα αίματά του στη Γλάδστωνος μπορεί να σκουπίστηκαν έπειτα από το έγκλημα, από τον κοσμηματοπώλη, αλλά με τον δικό τους τρόπο πάντα θα «στοιχειώνουν» τον πεζόδρομο.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024