Εάν η Τουρκία μπει στη μαύρη λίστα, θα εποπτεύεται από την FATF με ειδικά μέτρα. Άλλες χώρες που βρίσκονται σε αυτή τη λίστα είναι η Συρία, το Νότιο Σουδάν και η Υεμένη

Η Τουρκία κινδυνεύει να δεχτεί νέο πλήγμα, καθώς η Ομάδα Δράσης Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force) ετοιμάζεται να την βάλει στη «γκρίζα λίστα» των χωρών που έχουν αποτύχει να καταπολεμήσουν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times», η FATF -που είναι ο παγκόσμιος χρηματοπιστωτικός «φύλακας»- αναμένεται να εγκρίνει την τοποθέτηση της Τουρκίας στη συγκεκριμένη λίστα την Πέμπτη.

Εάν η Τουρκία μπει στη μαύρη λίστα, θα εποπτεύεται από την FATF με ειδικά μέτρα. Άλλες χώρες που βρίσκονται σε αυτή τη λίστα είναι η Συρία, το Νότιο Σουδάν και η Υεμένη.

Πρόκειται για κίνηση η οποία αναμένεται να πλήξει περαιτέρω την ήδη εύθραυστη τουρκική οικονομία και να επηρεάσει τις βραχυπρόθεσμες εισροές κεφαλαίων. Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή του χρόνου, η τουρκική λίρα έχει χάσει σχεδόν το 20% της αξίας της.

Σύμφωνα με τους «Financial Times», οι απώλειες που θα υποστεί η τουρκική οικονομία μπορεί να ισοδυναμούν με το 3% του ΑΕΠ (ποσό περίπου 23 δισ. δολαρίων), καθώς και επιπλέον μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr