Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Insecure – Η σειρά που δεν ήξερες ότι έχεις ανάγκη μπαίνει στην τελευταία της σεζόν

Insecure – Η σειρά που δεν ήξερες ότι έχεις ανάγκη μπαίνει στην τελευταία της σεζόν

Quarter-life crisis κι εσείς; Ναι, ναι, κι εμείς.

Relatable. Μια λέξη που θα μας χρειαστεί για να μιλήσουμε για τη σειρά Insecure της HBO, που μπαίνει φέτος στον πέμπτο και τελευταίο κύκλο της, και που δεν έχει ακριβή μετάφραση στην – τόσο πλούσια κατά τα άλλα – ελληνική γλώσσα.

Ας πούμε πως πρόκειται για την αίσθηση της σύνδεσης (αλλά όχι απαραίτητα ταύτισης) με ένα πρόσωπο, μια κατάσταση… ή ένα πολιτιστικό προϊόν, όπως στην περίπτωση της εκπληκτικής σειράς της Issa Rae, ο τελευταίος κύκλος της οποίας θα κάνει την πρεμιέρα του στην Ελλάδα στις 25 Οκτωβρίου, αποκλειστικά στο Vodafone TV.

Άνθρωποι στα τέλη της δεκαετίας των 20 – μαύροι άνθρωποι, για την ακρίβεια, και αυτό έχει τη σημασία του – αντιμέτωποι με όλα τα ερωτήματα που θέτει αμείλικτα η συγκεκριμένη φάση ζωής: «Τι κάνω στη ζωή μου;». «Τι θέλω από τις σχέσεις μου;». «Τελικά, αυτό είναι;». Πράγματα που όλοι έχουμε σκεφτεί, αλλά και ξαναδεί στη μικρή οθόνη, περνούν μπροστά μας με τον πιο φρέσκο, κατά βάση ανάλαφρο αλλά ποτέ επιφανειακό τρόπο. Και ακόμη κι αν για τους περισσότερους Έλληνες η ταύτιση με την φυλετική πτυχή της σειράς είναι ανέφικτη, οι θεματικές της πανέξυπνης και τρομερά καλαίσθητης κωμωδίας καταφέρνουν να αγγίξουν ζητήματα κεντρικά για τις ζωές των περισσότερων από εμάς.

Ψάχνοντας το νόημα της ενηλικίωσης

Όσον αφορά την πλοκή, τα πράγματα είναι αρκετά απλά: Μια νεαρή μαύρη γυναίκα, η Issa Dee (τηλεοπτικό alter ego της – εξαιρετικής – ηθοποιού και σεναριογράφου της σειράς, Issa Rae), προσπαθεί να βρει τα πατήματά της στη ΜΚΟ στην οποία εργάζεται στο Λος Άντζελες και να αποφασίσει ποιο θα είναι το μέλλον της μακροχρόνιας σχέσης της με τον σύντροφό της, Lawrence, τον οποίο αγαπά, αλλά έχει αρχίσει να κουράζεται από την ρουτίνα. Στο πλευρό της και η κολλητή της, η Molly, μια φιλόδοξη δικηγόρος που θέλει να δημιουργήσει μια σοβαρή σχέση, όμως είναι αντιμέτωπη με μια θάλασσα από άνδρες με αλλεργία στη δέσμευση.

Η βασική διαφορά του Insecure με άλλες σειρές που καταπιάνονται με αυτό το αντικείμενο – και που θα σας κάνει να παρακολουθήσετε τους τέσσερις πρώτους κύκλους του πολύ πριν την πρεμιέρα της 25ης Οκτωβρίου – είναι το πόσο οργανικά προκύπτουν αυτοί οι προβληματισμοί στην εξέλιξη του σεναρίου.

Χωρίς να μπούμε σε spoiler, στους τέσσερις κύκλους της σειράς φιλίες και σχέσεις αρχίζουν και τελειώνουν, χωρίς να μεσολαβούν απαραίτητα δράματα. Οι άνθρωποι συναντιούνται και χάνονται, ελπίζουν και απογοητεύονται, μεγαλώνουν παράλληλα αλλά όχι πάντα μαζί.

Η ανεπιτήδευτη κωμωδία της καθημερινότητας

Το χιούμορ δεν είναι επιτηδευμένο. Δεν καταφεύγει σε εύκολα τρικ και καταστάσεις τραβηγμένες από τα μαλλιά για να μας πείσει να γελάσουμε. Βλέπουμε μια καθημερινότητα που συχνά μοιάζει απολύτως αυθεντική (άλλωστε η Rae έχει εμπνευστεί την ηρωίδα της με βάση τον εαυτό της) κι αυτό μας επιτρέπει να συνδεόμαστε με αυτά που βλέπουμε στην οθόνη, ακόμη κι όταν δεν έχουν καμία σχέση με τη δική μας πραγματικότητα – αλλά και να απολαμβάνουμε την απροσποίητη κωμωδία που μας επιφυλάσσει η ίδια η ζωή.

Ας μιλήσουμε και για αυτά

Ταυτόχρονα, καταφέρνει κάτι πραγματικά εντυπωσιακό: Μας βοηθά να κατανοήσουμε λίγο καλύτερα τη μαύρη εμπειρία, στην ολότητα και την πολλαπλότητά της, με τις φωτεινές και τις δύσκολες πτυχές της, τον καθημερινό, «ανέμελο» ρατσισμό που είναι διάχυτος στις απλούστερες επαφές, αλλά και τη συνειδητοποίηση ότι τα βιώματα της Issa Dee δεν είναι απαράλλαχτα ούτε καν με εκείνα της Molly, πολλώ δε μάλλον με εκείνα των Αφροαμερικανών που διαχωρίζονται από ταξικά και πολιτισμικά χάσματα από τις πρωταγωνίστριές μας.

Στο τέλος της μέρας, το Insecure καταφέρνει να γίνει αυτό που λέμε «σειρά με μηνύματα», χωρίς ποτέ να κουράσει, χωρίς ποτέ να βαρύνει περισσότερο από ό,τι χρειάζεται και χωρίς να πιστεύει πως έχει να μας μεταφέρει κάποια απόλυτη αλήθεια. Και μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα πραγματικά σπάνιο επίτευγμα: Αυτό της βελτίωσης από την κάθε σεζόν στην επόμενη.

Μιας και ο καιρός άρχισε επιτέλους να θυμίζει φθινόπωρο, η συγκυρία είναι ιδανική για binge-watching των τεσσάρων πρώτων κύκλων του Insecure, που είναι διαθέσιμοι στο Vodafone TV, πριν την μεγάλη πρεμιέρα του πέμπτου κύκλου στις 25 Οκτωβρίου στην ίδια πλατφόρμα. Μετά, θα είστε υποχρεωμένοι να περιμένετε κάθε εβδομάδα για το επόμενο επεισόδιο, που θα προβάλλεται αμέσως μετά την προβολή τους στις ΗΠΑ.

Όμως μην ανησυχείτε. Η αναμονή θα καλυφθεί απολαυστικά από το ατέλειωτο περιεχόμενο που σας περιμένει στο Vodafone TV. Από τις αποκλειστικές σειρές, ταινίες και ντοκιμαντέρ της HBO, μέχρι τις μεγάλες πρεμιέρες που διατίθενται on demand αμέσως μετά το σινεμά και φυσικά τα δημοφιλή κανάλια και τις αποκλειστικές δωρεάν σειρές, ταινίες και ανατρεπτικά ντοκιμαντέρ, ο εκτεταμένος κατάλογος που ανανεώνεται κάθε μήνα έχει κάτι για όλους.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ολοκληρώσετε σε λίγα και απλά βήματα την online εγγραφή σας στο Vodafone.gr και να εγκαταστήσετε το Vodafone App στο κινητό ή το tablet σας για να εξερευνήσετε δωρεάν για ένα μήνα, χωρίς δέσμευση συμβολαίου και χωρίς αποκωδικοποιητή, όλο το πλούσιο περιεχόμενο Vodafone TV.

Sports in

Συνεχίζεται η προετοιμασία της Εθνικής ενόψει Καζακστάν (pics+vid)

Η Εθνική ομάδα προπονήθηκε στη Νέα Σμύρνη και ανεβάζει ρυθμούς ενόψει Καζακστάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024