Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Aκίνητα – Στους θεσμούς το σχέδιο με τις ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ

Aκίνητα – Στους θεσμούς το σχέδιο με τις ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ

Γράφουν – σβήνουν στο υπουργείο Οικονομικών τη νέα κλίμακα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, στην οποία έχει ενσωματωθεί ο συμπληρωματικός φόρος

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν από το Μάρτιο του 2022 πάνω από 6,2 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Στο υπουργείο Οικονομικών, η ειδική ομάδα που έχει αναλάβει να ξετυλίξει το κουβάρι, γράφει-σβήνει τη νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου ακινήτων στην οποία έχει ενσωματωθεί ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ και παράλληλα «τρέχει» διάφορα μοντέλα με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε όλη τη χώρα.

Το βασικό σχέδιο του νέου ΕΝΦΙΑ αναμένεται να βρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων που θα έχει Τρίτη και Τετάρτη το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης ενώ το νομοσχέδιο με τις διατάξεις του νέου φόρου ακινήτων αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Νοεμβρίου.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα αποδίδει στο ελληνικό δημόσιο 2,5 δις. ευρώ, όσα ακριβώς αναμένεται να αποδώσει και ο ΕΝΦΙΑ του 2021 και στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι ο περιορισμός ή και η πλήρης εξουδετέρωση των επιβαρύνσεων που προκύπτουν από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και η ελάφρυνση των περισσότερων φορολογούμενων ειδικά για τους έχοντες μεσαία ακίνητη περιουσία. Σύμφωνα με το σχεδιασμό θα υπάρξει ανακατανομή φορολογικών βαρών συνολικού ύψους 500 – 600 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιβαρυνθούν λιγότερο συγκριτικά με το 2021 και κάποιοι περισσότερο.

Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους πολλά ακίνητα μικρής αξίας της τάξης των 50.000, 70.000, 100.000 ευρώ το καθένα θα δουν το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να «ξεφουσκώνει» το επόμενο έτος λόγω της συγχώνευσης του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων με τον κύριο φόρο. Ωστόσο η «καμπάνα» του ΕΝΦΙΑ θα χτυπήσει το 2022 για τους ιδιοκτήτες ακινήτων μεγάλης αξίας άνω των 200.000 – 250.000 ευρώ το καθένα με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες και ειδικά για τους έχοντες ακίνητη περιουσία σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα.

Το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει ότι από το νέο έτος ο κύριος και ο συμπληρωματικός φόρος θα υπολογίζεται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά με βάση μία νέα ενιαία κλίμακα με περισσότερους συντελεστές σε σχέση με το σημερινό καθεστώς οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ θα επιβάλλεται στην περίπτωση που ένα ακίνητο έχει αξία άνω των 200.000 ή 250.000 ευρώ και όχι στο σύνολο της περιουσίας όπως προβλέπει το ισχύον σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι θα προκύψουν μεγάλες ελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων που η συνολική αξία της περιουσίας τους υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ. Για παράδειγμα ιδιοκτήτης με τρία ακίνητα αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ το καθένα πληρώνει σήμερα συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ 1.550 ευρώ ενώ με το νέο σύστημα υπολογισμού του φόρου ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης δεν θα πληρώνει συμπληρωματικό φόρο και θα έχει ελάφρυνση.

Ο αριθμός των ιδιοκτητών ακινήτων που θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ το 2022, θα είναι πολλαπλάσιος συγκριτικά με τον αριθμό των ιδιοκτητών που θα επιβαρυνθούν.

Νέα κλίμακα

Η νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου ακινήτων θα έχει περισσότερα κλιμάκια. Με το σπάσιμο των κλιμακίων το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στην ακύρωση της διόγκωσης του φορολογικού βάρους από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών για τα χαμηλής και μεσαίας αξίας ακίνητα και μάλιστα όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση ο λογαριασμός για την πλειονότητα των νοικοκυριών θα είναι ελαφρύτερος το 2022. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει τη διατήρηση των μειώσεων 50% και 100% για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ενώ ο ΕΝΦΙΑ θα πληρώνεται σε 10 ή 12 δόσεις, από Μάρτιο μέχρι Δεκέμβριο ή από Μάρτιο μέχρι Φεβρουάριο.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024