Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κακοκαιρία «Μπάλλος» - Στη δίνη του φαινομένου Βόρεια και Δυτική Ελλάδα - Τεράστιες καταστροφές

Κακοκαιρία «Μπάλλος» – Στη δίνη του φαινομένου Βόρεια και Δυτική Ελλάδα – Τεράστιες καταστροφές

Ώρες αγωνίας έζησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας πολλές περιοχές της χώρας και ειδικά η Βόρεια Ελλάδα λόγω της επέλασης της κακοκαιρίας «Μπάλλος».

Στο έλεος της κακοκαιρίας «Μπάλλος» βρίσκεται η χώρα, θρηνώντας έναν νεκρό στην Εύβοια, που παρασύρθηκε από ορμητικά νερά. Από το βράδυ της Παρασκευής η κακοκαιρία χτυπά τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς τα φαινόμενα σταμάτησαν στην Αττική και επεκτάθηκαν σε άλλες περιοχές.

Δραματικές ώρες, έζησαν οι κάτοικοι στο Ζαγκλιβέρι του δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, μετά την υπερχείληση ρέματος στην περιοχή καθώς χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό τεσσάρων ανθρώπων από τις οικίες τους.

Δύο ακόμα άτομα που βρίσκονταν μέσα σε πλημμυρισμένη βιοτεχνία απεγκλωβίστηκαν με τη συνδρομή μηχανήματος του δήμου Θέρμης, στην περιοχή Φαρμακέϊκα, κοντά στο Νέο Ρύσιο στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Οι όγκοι νερού ανάγκασαν χθες την Τροχαία να διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων στο 378ο χιλιόμετρο της Εγνατίας, στο ρεύμα προς Καβάλα.

Παράλληλα μήνυμα από την Πολιτική Προστασία εστάλη, αργά χθες το βράδυ σε κατοίκους Θεσσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λαγκαδά και Βόλβης για να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Άγιο Όρος: Αγνοούνται δύο άτομα – Μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό τους

Επιχείρηση ανεύρεσης δύο ατόμων που χάθηκαν στο Άγιο Όρος πραγματοποιεί από το πρωί η Πυροσβεστική. Η υπηρεσία ειδοποιήθηκε περίπου στις 6 το πρωί για τον αποπροσανατολισμό δύο ατόμων και στο σημείο έχουν ήδη μεταβεί 8 πυροσβέστες με μέλη της Ορειβατικής Ομάδας Έρευνας – Διάσωσης (Ο.Ο.Ε.Δ.) της 2ης ΕΜΑΚ.

Απεγκλωβίστηκε οδηγός στα Λαγκαδάκια

Ώρες αγωνίας έζησαν  και οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Λαγκαδικίων του δήμου Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη. Αργά χθες το βράδυ, στήθηκε μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού οδηγού, ο οποίος μαζί με το ΙΧ του παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά χειμάρρου σε ιρλανδική διάβαση, έχοντας αρχικά παραβιάσει τους ειδικούς κώνους που είχαν τοποθετήσει οι άνθρωποι της Κοινότητας προκειμένου να απαγορεύσουν τη διέλευση της.

Όπως αναφέρει το gritmes, μετά από έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής ο οδηγός του Ι.Χ απεγκλωβίστηκε και είναι καλά στην υγεία του.

Ο «Μπάλλος» σάρωσε και τη Δυτική Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, τη Δυτική Ελλάδα χτυπά επίσης η κακοκαιρία «Μπάλλος», όπου στην Πάτρα, την Αιτωλοακαρνανία και την Άρτα έχουν εκδηλωθεί έντονες βροχοπτώσεις. Στο Αγρίνιο σύμφωνα με το pelop.gr και συγκεκριμένα στην περιοχή Κάτω Τραγάνα έχουν καταγραφεί τα πρώτα προβλήματα, καθώς ποτάμια και χείμαρροι έχουν υπερχειλίσει.

Η πυροσβεστική βρίσκεται επί ποδός κι έχει αρχίσει ήδη τις πρώτες αντλήσεις υδάτων από σπίτια κι επιχειρήσεις. Στο Μεσολόγγι χρειάστηκε να παρέμβει η πυροσβεστική προκειμένου να απομακρύνει έναν ηλικιωμένο, ο οποίος δεν κινδύνευε, ωστόσο δεν μπορούσε να βγει από το σπίτι του.

Πλημμύρισαν χωράφια και δρόμοι στη Δυτική Αχαΐα

Εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα σε φραουλοχώραφα του κάμπου, στην νέα εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στο ύψος του Βουπράσιου και σε αγροτικούς δρόμους, προκάλεσε ο «Μπάλλος», χθες δεύτερη ημέρα εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινόμενων στη Δυτική Αχαΐα.

Προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν άμεσα με τη συνδρομή των μηχανημάτων του Δήμου, υπό τον συντονισμό και τη συνεργασία των αντιδημάρχων Πολιτικής Προστασίας Κώστα Ταπεινού, Τεχνικών Εργων Γρηγόρη Μάλλιαρη και Καθαριότητας Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

Η δυνατή και συνεχής βροχόπτωση μετέτρεψε καλλιεργήσιμες εκτάσεις με θερμοκήπια σε λίμνες στο Λάππα, στη Λακκόπετρα, στον Απιδεώνα και στον Αραξο. Συνεργεία του Δήμου προχώρησαν στη διάνοιξη αυλάκων για τη διοχέτευση των λιμνάζοντων υδάτων. Ανάλογες παρεμβάσεις έγιναν και στο Βουπράσιο, όπου σπίτι οικογένειας κινδύνευσε να πλημμυρίσει, καθώς η στάθμη του νερού που είχε συγκεντρωθεί στην αυλή ανέβαινε συνεχώς.

Φωτό από pelop.gr

Στη Βίδοβα, η πτώση μεγάλου δένδρου σε καλώδια της ΔΕΗ, κινητοποίησε για ακόμα μια φορά την Πολιτική Προστασία του Δήμου Δυτικής Αχαΐας. Μετά από αίτημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο σημείο βρέθηκε σκαπτικό μηχάνημα και φορτηγά για την απομάκρυνση και την μεταφορά του.

Φωτό από pelop.gr

Τεράστιες καταστροφές στην Κέρκυρα

Ο Μπάλλος χτύπησε με μένος την Κέρκυρα, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές και αφήνοντας πίσω εικόνες αποκάλυψης. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ εκατοντάδες πολίτες τηλεφώνησαν την πυροσβεστική για βοήθεια. Στην μάχη επιστρατεύτηκε ακόμα και Super Puma που περισυνέλεξε πολίτες που είχαν ανέβει στις ταράτσες για να σωθούν.

Δρόμοι στην Κέρκυρα έχουν μετατραπεί σε ορμητικούς χειμάρρους, οι οποίοι παρασέρνουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Πυροσβέστες και άντρες της ΕΜΑΚ μπαίνουν μέσα στο νερό που ξεπερνάει το ένα μέτρο.

Άνθρωποι καλούν σε βοήθεια. Όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να μην κινδυνεύσει κανείς. Οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμοί είναι συνεχείς.

Επιστρατεύονται αγροτικά και χωματουργικά μηχανήματα για να μεταφέρουν ανθρώπους. Η Πυροσβεστική δέχεται εκατοντάδες κλήσεις για βοήθεια. Στην περιοχή επιχειρεί και ελικόπτερο Super Puma για να σώσει ανθρώπους που έχουν ανέβει στις ταράτσες των σπιτιών τους για να σωθούν.

Η Κέρκυρα χτυπήθηκε σκληρά από την κακοκαιρία το τελευταίο 24ωρο. Μεσογγή, Άγιοι Δέκα, Μωραΐτικα και Μπενίτσες είναι οι κοινότητες που εχουν και τις μεγαλυτερες καταστροφες.

Καταστροφές τέλος σημειώθηκαν και στην Ηλεία, ενώ σε κατάσταση συναγερμού τέθηκε ο Έβρος. «Στις περιοχές των Σαβαλίων, της Γαστούνης, της Βάρδας, της Μανωλάδας και της Κουρούτας εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα που προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας στην Ηλεία», ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Παράλληλα, όπως τόνισε, «δεν καταγράφηκαν προβλήματα στις περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές του περασμένου καλοκαιριού».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «στην περιοχή των Σαβαλίων διακλαδίζονται διάφορες αποστραγγιστικές τάφροι και αρδευτικά κανάλια, τα οποία έχουν προκαλέσει πλημμύρες σε καλλιέργειες, ενώ ανάλογη κατάσταση προκλήθηκε και στην περιοχή ανάμεσα στην Βάρδα και την Μανωλάδα». Στις προαναφερόμενες περιοχές, όπως είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Γιαννόπουλος, «επιχειρούν συνεχώς μηχανήματα, ώστε να υπάρξει απορροή των υδάτων».

Δραματική ήταν και η επιχείρηση διάσωσης στα Στύρα Ευβοίας όπου πυροσβέστης δέθηκε με σχοινί και απεγκλώβισε με επιτυχία πενταμελή οικογένεια τουριστών.

Αναλυτικά η πρόγνωση καιρού σε όλη την χώρα:

Θα συνεχιστούν σήμερα Σάββατο τα έντονα καιρικά φαινόμενα, καθώς σε αρκετές περιοχές θα σημειωθούν καταιγίδες. Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία προβλέπονται λίγες τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες που κατά τόπους μέχρι το απόγευμα, στη Θράκη, την ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς τα Δωδεκάνησα θα είναι ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις, σταδιακά θα εξασθενήσουν και θα φτάνουν από το μεσημέρι στα πελάγη τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα νότια.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις, που μετά το μεσημέρι θα σταματήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, τα οποία θα είναι κατά τόπους ισχυρά στα ανατολικά, βαθμιαία από το απόγευμα θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα σταματήσουν.

Ανεμοι: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ και από το βράδυ βόρειοι βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση. Στις υπόλοιπες περιοχές βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Nεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Σταδιακή βελτίωση από νωρίς το απόγευμα.

Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και το πρωί στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από 09 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Nεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων τις πρωινές ώρες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Σταδιακή βελτίωση από νωρίς το απόγευμα.

Ανεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ και από το απόγευμα βόρειοι έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στις Κυκλάδες σποραδικές καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.

Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα. Από το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων τις πρωινές ώρες. Σταδιακή βελτίωση από νωρίς το απόγευμα.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και νωρίς το πρωί στα νότια νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς στα βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση από νωρίς το απόγευμα.

Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές. Πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων τις πρωινές ώρες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και από το μεσημέρι θα σταματήσουν.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024