Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ελληνες αυτοδιοικητικοί στην Ευρώπη

Ελληνες αυτοδιοικητικοί στην Ευρώπη

Ο Γιώργος Κοντορίνης από τη Στοκχόλμη και η Αγγελική Στόγια από το Μάντσεστερ μιλούν για τη συμμετοχή τους στα δημοτικά συμβούλια των περιοχών που μένουν και τις διαφορές των αρμοδιοτήτων σε σχέση με την Ελλάδα

Ζουν εδώ και χρόνια χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα. Πέρα, όμως, από την επαγγελματική τους πορεία στο εξωτερικό, αποφάσισαν να συμμετάσχουν ενεργά στα κοινά, καταλαμβάνοντας θέσεις στα δημοτικά συμβούλια των περιοχών τους.

Σε ηλικία 23 ετών ακολούθησε την… καρδιά του, που τον οδήγησε στη Σουηδία. Εξι χρόνια αργότερα, έχοντας κάνει σπουδές και έχοντας πια αποκατασταθεί επαγγελματικά, ο Γιώργος Κοντορίνης άρχισε να συμμετέχει στα κοινά του Δήμου Σόλνα, που ανήκει στο πολεοδομικό συγκρότημα της Στοκχόλμης.

«Ηθελα να προσφέρω στον τόπο όπου πια έμενα. Μπήκα αρχικά σε επιτροπή για θέματα τρίτης ηλικίας. Τέσσερα χρόνια μετά εκλέχθηκα για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο ίδιος, ενώ σήμερα κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου του δημοτικού συμβουλίου.

Τον δήμο των 80.000 κατοίκων, στον οποίο εκλέγεται από το 2002 έως και σήμερα και αριθμεί πολλές πρωτιές, μεταξύ αυτών και στην επιχειρηματικότητα, θα μπορούσε κανείς να τον χαρακτηρίσει πολυπολιτισμικό.

«Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου έχει καταγωγή από τη Φινλανδία, εγώ ως αντιπρόεδρος είμαι από την Ελλάδα, ενώ έχουμε και αντιδήμαρχο ελληνικής καταγωγής, όπως και δημοτικούς συμβούλους από Χιλή, Πακιστάν, Γαλλία και Γερμανία. Εδώ θεωρείται ιδιαίτερα θετικό και δεν αποτελεί σημείο τριβής και διενέξεων το να υπάρχει αντιπροσώπευση από τις περισσότερες μειονότητες, που ζουν στην πόλη. Κι αυτό πιστεύω είναι μία σημαντική διαφορά με την Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα», σημειώνει και προσθέτει πως στη λίστα με τις διαφορές θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι οι σουηδικοί δήμοι έχουν δικό τους προϋπολογισμό.

Οι διαφορές των αρμοδιοτήτων μεταξύ ευρωπαϊκής και ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, το οποίο διοργανώνεται (έως το Σάββατο) στη Θεσσαλονίκη. Η περίπτωση του Γιώργου Κοντορίνη ως έλληνα αυτοδιοικητικού στην Ευρώπη δεν είναι φυσικά η μοναδική.

Απο τη ΜΚΟ στον Δήμο

Ζει στο Μάντσεστερ από το 1995, όπου εργάζεται ως σύμβουλος σε ανεξάρτητη εταιρεία, που δραστηριοποιείται σε κάθε πτυχή του σημερινού δομημένου περιβάλλοντος. Το «εισιτήριο» για την είσοδο της Αγγελικής Στόγια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το 2012 ήρθε μέσω της προηγούμενης δουλειάς της σε ΜΚΟ, που είχε αντικείμενο τη φροντίδα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

«Η δουλειά μου αξιολογήθηκε θετικά από τους συνεργάτες και προϊσταμένους μου (τοπικά στελέχη του Εργατικού Κόμματος Αγγλίας) και με πρότειναν να αναλάβω θέση ευθύνης κατά πρώτον ως δημοτικός σύμβουλος και κατόπιν στην Ευρωβουλή, όπου συμμετείχα στο αγγλικό ευρωψηφοδέλτιο των Εργατικών, όπου ήρθα πρώτη επιλαχούσα», τονίζει.

Μάλιστα, πέρασε και από τη θέση της αντιδημάρχου, όπου ήταν υπεύθυνη, μεταξύ άλλων, για τη χάραξη βιώσιμης πολιτικής για την αστική κινητικότητα, για το σύστημα δημόσιων μεταφορών και την καλή συνδεσιμότητα της πόλης καθώς και την προώθηση λύσεων ενεργητικής κινητικότητας, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο.

Το Συμβούλιο των Ευρωπαίων Νέων Αυτοδιοικητικών

Δήμαρχοι κάτω των 40 ετών και νέοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι από το μακρινό Ροβανιέμι της Λαπωνίας ως τη Λευκωσία και από τις ακτές του Ατλαντικού στην Πορτογαλία ως το Ρέικιαβικ ή το Μπέλφαστ συνθέτουν το νέο ευρωπαϊκό όργανο, το Συμβούλιο των Ευρωπαίων Νέων Αυτοδιοικητικών, μια πρωτοβουλία που ξεκινάει από την Ελλάδα.

«Στόχος είναι να προωθήσουμε και να συμβάλουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για την τοπική διακυβέρνηση, να αναζητηθούν τα προβλήματά της σε όλα τα σημεία της Ευρώπης, να ακουστούν λύσεις, με την ανταλλαγή καλών πρακτικών και να δοθούν τα καλύτερα δυνατά εργαλεία και η γνώση, βοηθώντας να γίνουν οι ευρωπαίοι νέοι ηγέτες του αύριο», αναφέρει ο Νεκτάριος Καλαντζής, πρόεδρος των Ευρωπαίων Νέων Αυτοδιοικητικών και της Ενωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος.

Sports in

Ο Κέιν δεν έχει αντίπαλο στη μάχη για το «Χρυσό Παπούτσι»

Ο Χάρι Κέϊν είναι στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων σκόρερ στα γήπεδα της Ευρώπης – Τέταρτος ο Βαγγέλης Παυλίδης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024