Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
BioNTech - Οι επιστήμονες πίσω από το εμβόλιο αποκαλύπτουν πως κατάφεραν το «θαύμα»

BioNTech – Οι επιστήμονες πίσω από το εμβόλιο αποκαλύπτουν πως κατάφεραν το «θαύμα»

Οι δύο επιστήμονες της BioNTech τουρκικής καταγωγής Ουιγκούρ Σαχίν και Εζλέμ Τουρετσί που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία του εμβολίου ενάντια στον κοροναϊό μιλούν για το «θαύμα» της ιατρικής

Η παραγωγή εμβολίων κατά του κοροναϊού σε λιγότερο από ένα έτος αποτελεί ένα από τα «θαύματα» της επιστήμης. Χιλιάδες εργάστηκαν για να βρουν το σκεύασμα που θα βάλει φρένο στην πανδημία. Δεν ήταν μια καθόλου εύκολη διαδικασία, όπως αποκαλύπτουν δύο από τους επιστήμονες της BioNTech που πρωτοστάτησαν για να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα.

Τεχνογνωσία που είχε χρησιμοποιηθεί για άλλες ασθένειες, αμέτρητες ώρες δουλειάς, επαρκής χρηματοδότηση ήταν κάποιοι από τους παράγοντες που οδήγησαν στο να παραδοθεί στην ανθρωπότητα το πολυπόθητο εμβόλιο.

Οι δύο επιστήμονες τουρκικής καταγωγής, ο Ουιγκούρ Σαχίν και η Εζλέμ Τουρετσί μίλησαν στον ΑΝΤ1 για τον «άθλο» που έφεραν εις πέρας

Η εμπειρία της τεχνολογίας mRNA

«Το ξέσπασμα σε μία πόλη εκατομμυρίων με καλό αεροδρόμιο, καλό σιδηροδρομικό δίκτυο και σύνδεση στον κόσμο και με πληθυσμό χωρίς ανοσία μας έβαλαν σε κατάσταση συναγερμού» δηλώνει ο Σάχιν, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του Εζλέμ είχαν μεγάλη εμπειρία από την δημιουργία εμβολίων κατά μορφών καρκίνου με την τεχνολογία mRNA, μία τεχνική με την οποία μπορείς να επηρεάσεις την πληροφορία που παίρνει το ανθρώπινο κύτταρο.

«Γνωρίζαμε ότι η τεχνολογία που είχαμε αναπτύξει για τον καρκίνο, που είχαμε χρησιμοποιήσει σε εκατοντάδες καρκινοπαθείς με αποτέλεσμα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εξ ίσου καλά εναντίον μιας λοιμώδους νόσου», σημειώνει η Τουρετσί.

«Πείσαμε τους συνεργάτες μας να δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο»

Ο Σαχίν κάλεσε την ομάδα της εταιρείας τους, της BioNTech και τους είπε ότι θα σταματήσουν τα πάντα και να ριχτούν στη μάχη για την ανάπτυξη του εμβολίου. «Αν θέλαμε να κάνουμε τη διαφορά σε αυτή την πανδημία θα ήταν σημαντικό να φτιάξουμε το εμβόλιο σε λιγότερο από ένα χρόνο. Η ανάπτυξη των εμβολίων διαρκεί συνήθως πέντε χρόνια. Τα Σαββατοκύριακα συνήθως δεν δουλεύαμε. Και τι κάναμε; Πείσαμε τους συνεργάτες μας να δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο. Εισαγάγαμε βάρδιες ώστε οι συνεργάτες να έρχονται νύχτα και να δουλεύουν ως το πρωί» εξήγησε ο ίδιος.

Αλλά η εταιρεία βιοτεχνολογίας από το Μάιντς χρειαζόταν έναν μεγαλύτερο εταίρο για να χρηματοδοτήσει τις κλινικές δοκιμές και να κάνει τις διαπραγματεύσεις με τις εποπτικές αρχές και τους πελάτες. Η πρώτη κρούση στην Pfizer ήταν άκαρπη. «Σε αυτό το χρονικό σημείο οι συνάδελφοι της Pfizer δεν είχαν ακόμα πειστεί ότι πρόκειται περί πανδημίας. Ακόμα και αν επρόκειτο περί πανδημίας η εμπειρία του παρελθόντος έδειχνε ότι όταν καταφέρεις να αναπτύξεις ένα εμβόλιο είναι πλέον αργά» σημείωσε.

Μοιραστήκαμε όλες τις πληροφορίες για το εμβόλιο πριν υπογράψουμε συμβόλαιο

Δύο μήνες αργότερα και ενώ χιλιάδες άνθρωποι πέθαιναν από κορονaϊό στην Νέα Υόρκη, δεν χρειάστηκαν και πολλά για να πειστεί ο αμερικανικός κολοσσός . «Και αυτή τη φορά τα πράγματα ήρθαν έτσι ώστε οι συνάδελφοι είπαν αμέσως “ναι ας συνεργαστούμε”. Και είχαμε μπροστά μας την πρόκληση ότι για μία συνεργασία χρειαζόμασταν συμβόλαια. Η σύναψη τέτοιων συμβολαίων διαρκεί κατά κανόνα 9 έως 12 μήνες. Αλλά εμπιστευόμασταν ο ένας τον άλλο και είχαμε συνεργαστεί για το εμβόλιο της γρίπης» τόνισε ο Σάχιν.

Μάλιστα η είδηση της συνεργασίας για τη δημιουργία εμβολίου δημοσιεύτηκε πριν από τα συμβόλαια: «Είπαμε συνεργαζόμαστε και μετά μπορούμε να υπογράψουμε συμβόλαιο. Αυτό είναι ασυνήθιστο. Μοιραστήκαμε όλες τις πληροφορίες που διαθέταμε με τους συναδέλφους της Pfizer» πρόσθεσε.

Δυόμιση μήνες αργότερα άρχιζαν οι κλινικές δοκιμές υπό το άγρυπνο βλέμμα του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer Αλπμπέρ Μπουρλά. Ο Μπουρλά ήταν την εβδομάδα αυτή στην Θεσσαλονίκη όχι μόνο για να ανοίξει το νέο κέντρο της εταιρείας του στη γενέτειρά του αλλά και για να τιμήσει προσωπικά το ζευγάρι των Σάχιν και Τουρετσί για τη συμβολή του στο ξεπέρασμα της πανδημίας.

Προσανατολισμός στη φροντίδα του ανθρώπου

Το βραβείο “Θεοφανώ” του ομώνυμου ιδρύματος τους αποδόθηκε από την πρόεδρο της Δημοκρατίας σε ένα χώρο που συμβολίζει όσο κανένας την συνάντηση της Ανατολής με τη Δύση και αναγνωρίζει την ανάληψη της κοινωνικής ευθύνης των δύο επιστημόνων για όσα περάσαμε τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρο τον πλανήτη.

«Κάναμε αυτό που κάνουμε πάντα και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος. Να προσανατολίζεσαι στην φροντίδα του αρρώστου. Ο άρρωστος ή σε αυτή την περίπτωση ο άνθρωπος για τον οποίο δημιουργήσαμε το εμβόλιο είναι το κέντρο της φροντίδας μας. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα» είπε από πλευράς της η Εζλέμ Τουρετσί.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024